Hoeveel verdient een advocaat nu eigenlijk? Je ontdekt het in dit artikel!

Als advocaat kan je natuurlijk behoorlijk wat geld verdienen. Dat is algemeen bekend. Maar niet iedere advocaat verdient hetzelfde loon. Sterker nog, de bruto maandsalarissen kunnen behoorlijk uiteen lopen.

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel bespreken wij met jou hoeveel een advocaat verdient. Meer weten? Lees dan gauw verder!


Het gemiddelde salaris van een advocaat

Dus, hoeveel verdient een advocaat gemiddeld eigenlijk? Dat is wellicht minder dan je denkt: het gemiddelde salaris is €61.050 per jaar.

Dat komt neer op € 5.087,5 per maand. Dit is exclusief vakantiegeld en eventuele bonussen. Een keurig loon dus!

Maar goed, er zijn ook advocaten die meer dan 100.000 euro per jaar verdienen. Waarom zit hier dan zo'n groot verschil tussen? Daar gaan we dieper op in.

Gemiddelde loon advocaat

In Euro's (€)

Wat verdient een advocaat per uur?

€31,80

Wat verdient een advocaat per maand?

€5.087,50

Wat verdient een advocaat per jaar?

€61.050

*Cijfers zijn op basis van bruto salaris. Dit zijn gemiddelden en het salaris kan afwijken afhankelijk van de werkgever, de regio en het aantal jaar werkervaring.


Het verschil in gemiddeld bruto jaarsalaris van advocaten

Dus, waarom verdient de ene advocaat nou meer dan de ander? Eigenlijk is hier best wel een eenvoudige verklaring voor. Het heeft namelijk alles te maken met hoeveel ervaring de advocaat heeft.

Hierbij geldt eigenlijk dat een ervaren advocaat ook vaak een dure advocaat is. Deze verdienen veel meer dan eerstejaars advocaten.

Ergens is dat ook wel logisch. Hoe meer ervaring jij hebt opgedaan, hoe beter je wordt in je vak.

Het gemiddeld bruto maandsalaris ligt overigens bij startende advocaten alsnog behoorlijk hoog in vergelijking met andere sectoren. Verder heb je dan ook nog verschillende soorten advocaten. Hierover later meer.


Hoe word je advocaat?

Om advocaat te worden moet je behoorlijk lang studeren. Dat is waarschijnlijk geen verrassing.

Maar goed, hoe word je dan een advocaat? Voor je advocaat kan worden dien je eerst meester in de rechten te worden. En dit word je door de bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht te volgen.

Tijdens deze opleiding kan je direct al een beetje ervaren hoe het is om advocaat te zijn. Wanneer je de bachelor hebt afgerond is het tijd om een specialisatie te kiezen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan arbeidsrecht of jeugdrecht. Aan de hand van deze specialisatie kies je een master die hierop aansluit. Masters duren vaak 2 jaar, bachelors 3 jaar.

Dat betekent dat je dan dus al 5 jaar gestudeerd hebt. En daar houdt het niet op. Je moet namelijk eerst nog aan de slag als advocaat-stagiair. Deze stage duurt maar liefst 3(!) jaar.

Dit doe je dan bij een advocatenkantoor bijvoorbeeld. Het is dus niet zo dat je koffie moet rondbrengen, je gaat direct aan de slag in het vak als ondersteunend personeel in principe.

Als advocaat-stagiair verdien je overigens nog niet zoveel als een beginnend advocaat. Stages zijn nou eenmaal vaak niet goed betaald, en bij een stage als advocaat is dit niet anders.


De verschillende soorten advocaten

Zoals eerder gezegd zijn er dus verschillende soorten advocaten in Nederland. En daarbij geldt ook weer: een enorm ervaren advocaat verdient nou eenmaal meer. Hieronder bespreken we de verschillende soorten advocaten en wat ze precies doen.

1. Pro deo advocaat

Pro deo: ooit van gehoord? Dit is een advocaat die (voor een deel) wordt betaald door de overheid. Deze pro deo advocaat is er speciaal voor mensen met een zeer laag inkomen.

Zoals je je kunt voorstellen kunnen zij geen dure advocaat betalen, laat staan nieuwe uitgaves. Een pro deo advocaat verdient overigens een behoorlijk uurloon. Net iets meer dan 100 euro.

Dit is een vaste vergoeding die wordt uitbetaald vanuit de overheid. Als advocaat in dit dienstverband kan je dus een behoorlijk salaris verdienen.

2. Echtscheidingsadvocaat

Tegenwoordig blijven ongeveer 50% van alle getrouwde stellen bij elkaar. Dat betekent dat de andere helft op een gegeven moment zal scheiden. En daarvoor heb je een echtscheidingsadvocaat nodig.

Zo'n advocaat helpt de cliënt bij alle zaken die geregeld moeten worden omtrent de scheiding.

Denk aan een omgangsregeling voor de kinderen (en soms zelfs huisdieren), evenals het verdelen van de spullen. Beide partijen in een scheiding hebben hun eigen advocaat.

3. Strafrechtadvocaat

Dan heb je ook de strafrechtadvocaat. Deze is misschien ook wel de bekendste soort. Je verdedigt als strafrechtadvocaat cliënten die verdacht worden van een misdrijf of overtreding.

Dit kan uitlopen van een vechtpartij tot het beroven van een bank in principe. Je verdedigt je cliënt in de rechtbank tegen de beschuldigingen.

4. Jeugdrechtadvocaat

De naam verklapt het eigenlijk al een beetje. Maar als advocaat in het jeugdrecht kom je op voor de rechten van het kind. Vaak wanneer zij een strafbaar feit hebben gepleegd bijvoorbeeld.

Dit noem je ook wel jeugdstrafrecht. Een kind valt binnen het jeugdrecht wanneer deze tussen de 12 en 18 jaar oud is.

Maar ook kan je bijvoorbeeld de ouders bijstaan tijdens een uithuisplaatsing van een minderjarige. Dit heet dan weer civiel jeugdrecht.

5. Letselschadeadvocaat

Ben jij met je fiets onder de bumper van een auto terecht gekomen? Dan kan je een letselschadeadvocaat inhuren.

Zij helpen cliënten die persoonlijk letsel hebben overgehouden aan bijvoorbeeld een verkeersongeval of medische fout.

Maar ook bij psychologische schade kan een letselschade advocaat worden ingehuurd. Zij proberen te zorgen voor een zo hoog mogelijke vergoeding voor het opgelopen letsel.

6. Erfrechtadvocaat

Dat de erfgenamen van rijke ouders ruzie krijgen over de erfenis is niet iets wat je alleen ziet in films. In het echte leven kan er namelijk ook regelmatig gedoe ontstaan over de verdeling van de erfenis.

Zeker wanneer hier niets over is vastgelegd door de overleden persoon. Hiervoor kan je dan dus een erfrechtadvocaat inhuren.

Zo'n advocaat helpt bij de bepaling van het erfdeel, of bijvoorbeeld wanneer iemand onterfd wordt.

7. Advocaat arbeidsrecht

Tot slot dan nog de advocaat arbeidsrecht. Ook deze is behoorlijk bekend. Deze advocaat is gespecialiseerd in conflicten op de werkvloer.

Vaak wordt een arbeidsrecht advocaat dan ook ingehuurd bij bijvoorbeeld ontslag. Deze wordt dan met behulp van een advocaat aangevochten. Het leuke aan dit vakgebied is dat arbeidsrecht continu verandert.

Er worden constant wijzigingen doorgevoerd wat betreft de wet- en regelgeving.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verdient een advocaat gemiddeld per maand?
Een advocaat verdient gemiddeld €6.0061


Wat voor soort advocaat verdient het meest?
De best verdienende soort advocaat specialiseert zich in octrooien. Deze advocaten beschermen patenten en eigendomsrechten van grote bedrijven.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>