• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Pensioen
  • /
  • Hoeveel procent van je salaris wordt gebruikt voor pensioenopbouw? Alle premies op een rij!

Wanneer je jouw loonstrook ziet vraag je je waarschijnlijk af hoeveel procent van jouw bruto maandsalaris nou naar het pensioenpotje gaat. Wij hebben het voor je uitgezocht en zoeken het voor je uit. 

Zo weet je precies hoeveel van je vaste salaris hier naartoe gaat. Ook bespreken wij natuurlijk hoe dit ouderdomspensioen in elkaar steekt. Meer weten? Lees dan vooral gauw verder!

Hoeveel procent van het salaris gaat naar het pensioen?

Het percentage van het salaris dat jij afdraagt, ligt tussen de 16.8% en 30%. Dit wordt berekend over de zogenoemde pensioengrondslag. Dit is het salaris waarover je pensioen opbouwt. 

Voor de opbouw van het pensioen betaalt je werkgever een deel en de werknemer een deel. Meestal betaalt de werkgever 2/3 en de werknemer 1/3

Het exacte percentage is volledig afhankelijk van jouw pensioenfonds en hoeveel je werkgever betaalt. 


Hoe is dit percentage tot stand gekomen?

Dus, je betaalt tussen de 16,8 en 30% pensioen over je salarisstrook. Maar waar is dit percentage dan eigenlijk op gebaseerd? Een goede vraag! Wij hebben het dan ook grondig voor je uitgezocht. Per sector verschilt het percentage (ahá!).

Zo is het pensioenfonds van de NS maar liefst 30%, en in de horeca 16,8%. Behoorlijk wat verschil dus. Maar goed, wees niet bang als je jouw loonstrook ziet en dat jij ineens 30% van jouw salaris moet afstaan.

De werkgever betaalt een groot deel van de totale premie waarmee jouw pensioen opgebouwd wordt. Hierover zijn afspraken gemaakt in de CAO van jouw sector. Jouw werkgever is dus wettelijk verplicht dit deel van de totale premie te betalen.

Pensioen opbouwen doe je dus écht niet helemaal zelf, en de volledige premie is afhankelijk van de sector waarin je werkt. Uiteraard mag je ook extra pensioen afdragen als je dit wil. Maar dat is niet verplicht.

  • Pensioenopbouw voor ZZP'ers en ondernemers is anders

Pensioenopbouw voor ZZP'ers en ondernemers steekt net even anders in elkaar dan voor werknemers. Dat komt doordat zij het werkgeversdeel eigenlijk zelf moeten opvangen. Dit kunnen zij doen door bijvoorbeeld te pensioenbeleggen.


Pensioenpremie afhankelijk van je leeftijd

Bij de meeste pensioenfondsen is er een standaard premie, voor iedereen. Het percentage is voor iedereen in dezelfde sector dan dus gelijk. Toch komt er best wat tegengeluid uit het kabinet. Niet iedereen vindt dit namelijk even eerlijk. Elke ingelegde euro is namelijk hetzelfde waard in dit scenario.

Echter wijkt de werkelijkheid behoorlijk af van dit scenario. Wanneer iemand van 30 jaar €2.000 afdraagt aan het pensioenfonds levert dit in ons huidige systeem net zoveel op als wanneer iemand van 60 jaar dit doet. Dit is een beetje krom, want iemand van 30 moet juist nog decennia kunnen profiteren van een goed rendement.

Hierdoor wordt het ingelegde geld over de jaren heen alleen maar meer waard. Dit moet dan ook meer pensioen opleveren uiteindelijk. Vroeger was dit wel anders. Toen werkten mensen vaak ook hun hele leven bij hetzelfde bedrijf. Tegenwoordig is het normaal om per X aantal jaar te switchen van baan.

En het is ook niet zo gek dat je na een tijdje iets anders wil. Wanneer iemand dan in zijn jonge jaren als zzp'er heeft gewerkt en vervolgens in loondienst gaat, krijgt deze in verhouding een behoorlijk hoog pensioen. En dit zonder al die jaren voor een werkgever gewerkt te hebben. Een zzp'er hoeft ook geen premie te betalen en is ook niet wettelijk verplicht dit te doen. Echter ben je dan wel zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een pensioen.

Best geteste pensioenrekening van dit moment:

DEGIRO beleggen

Type:

Actief

Kosten

0.38% per jaar

+ €150 exitkosten

Uniek

Meeste keuzevrijheid

Brand New Day beleggen

Type

Beheerd

Kosten

0.59% per jaar

+ 0.50% per transactie

Uniek

Overzichtelijke pakketten

  • Tip voor onze lezers: Bij Brand New Day doet aan automatische risico-afbouw. Hierdoor wordt jouw vermogen dichter bij de pensioenleeftijd verdeeld naar een groter aandeel in obligaties.

Om deze oneerlijke verdeling tegen te gaan hebben sommige pensioenfondsen ervoor gekozen een leeftijdsafhankelijk systeem te hanteren. Op basis van leeftijd wordt bepaald of de persoon meer of juist minder premie moet betalen dan het standaard percentage. Een oudere werknemer betaalt dan 5% meer, en een jongere werknemer betaalt 5% minder.

Wanneer je boven de 45 bent betaal je dan dus meer pensioenpremie voor hetzelfde pensioen. En als je onder de 45 bent betaal je dus minder voor hetzelfde pensioen. De totale premie verschilt dus, ondanks hetzelfde bruto maandsalaris. Zo proberen ze deze ongelijkheid weer een beetje gelijk te trekken. De werkgever betaalt uiteraard ook alsnog een deel. Dit wordt ook wel de kostendekkende premie genoemd.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>