• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Hoeveel mag je zwart bijverdienen? Een korte uitleg

Een heitje voor een karweitje, een briefje van tien euro in je hand gedrukt krijgen na het helpen verhuizen van je oom of het betalen van de glazenwasser met contant geld: Nederlanders worden hebben nog dagelijks te maken met briefgeld.

Maar hier is de belastingdienst niet altijd even blij mee. Zwart bijverdienen is per wet namelijk verboden. Toch zie je nog bij talloze winkels en diensten dat er briefgeld wordt gebruikt. Zo is het nog steeds voor bedragen tot €3000 mogelijk om cash te betalen. Daarnaast wordt er tot een bedrag van €560 aan cash door de vingers gezien, want dit hoef je niet op te geven bij de belastingdienst.

Hoe zit dat? Hoeveel mag je zwart verdienen? In dit artikel leggen we alle regels rond het zwart bijverdienen voor jou uit, zodat jij na het lezen van dit artikel exact weet wanneer jij niet bang hoeft te zijn voor een bezoekje van de belastingdienst.

 • Zwart geld is briefgeld dat niet is opgegeven bij de belastingdienst
 • Je bestaat geen maximum aan zwart bijverdienen, mits je de inkomsten opgeeft bij de belastingdienst
 • Zwart bijverdienen zonder het op te geven bij de belastingdienst is illegaal
 • Je mag tot €560 aan briefgeld bezitten zonder dit te hoeven op te geven.
 • Elke Nederlander mag tot een bedrag van8700 belastingvrij verdienen. Dit kan ook cash zijn.
 • Bij de belastingvrije grens van €8700 wordt er wel degelijk belasting betaald, maar door de heffingskortingen wordt dit bedrag onderaan de streep weer aangevuld tot €8700.

Wat is zwart bijverdienen?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: zwart bijverdienen is illegaal. Tenminste, als je het niet opgeeft bij de belasting dienst. Dat zit zo: over alle inkomsten in het Nederlandse stelsel belastingen worden geheven. Ook over bijverdiensten die zwart worden uitbetaald, moet je belasting betalen.

Dat betekent dus niet dat zwart geld verdienen per se illegaal is. Op het moment dat jij in een winkel werkt waarbij zwart geld wordt gebruikt door klanten om producten bij jou te kopen en jij dit vervolgens keurig aangeeft als inkomsten, zijn die inkomsten wit.

En juist hier wordt het verhaal een tikkeltje ingewikkeld. Het is namelijk zo dat zwart geld geld in dit scenario gewoon inkomsten zijn, waardoor ondernemers hierover gewoon belasting betalen. Maar wat als ik nu dat geld gebruik om mijn werknemer van 15 een extra zakcentje te geven tijdens de Decemberperiode? Is dat dan hetzelfde als zwart bijverdienen? Ja, in principe wel.

De inkomstenbelasting hoeft niet voor alle bedragen tot op de laatste komma te weten of er wel of niet met zwart geld is betaald. Sterker nog, dat is een onmogelijke taak. In Nederland wordt daarom de regel gehanteerd dat alle bedragen aan zwart geld, wat meestal briefgeld is, boven de €560 moeten worden opgegeven bij de belasting. Heb je een toeslagpartner? Dan is dat bedrag €1120.

Met andere woorden: tot €560 ziet de belastingdienst jouw briefgeld door de vingers.


Wat is het verschil tussen zwartwerken en belastingvrij bijverdienen?

Een veelvoorkomende zoekterm die nogal wordt verward met zwart geld bijverdienen is het belastingvrij bijverdienen. Belastingvrij bijverdienen klinkt namelijk hetzelfde als zwart geld: bij beide vormen betaal je geen belasting.

Dat is echter niet helemaal waar. En dat steekt als volgt in elkaar: belastingvrij bijverdienen betekent dat er een bedrag is dat elke Nederlander kan verdienen waarover je geen belasting betaalt. Dit bedrag is vastgesteld op €8700.

Hoeveel mag je zwart bijverdienen?

Nu werkt het iets ingewikkelder, want in essentie betaal je over dit inkomen wel belasting, maar door heffingskortingen komt dit bedrag onderaan de streep weer op €8700 te staan. Met andere woorden: je betaalt belasting over de inkomsten van €8700, maar je krijgt dit verschil weer onderaan de streep direct teruggestort.

Dit belastingvrije inkomen kan je op een legale manier verdienen met zwart geld. Als je zwart geld verdient, bijvoorbeeld doordat je een eigen winkel bezit, ben je immers op een legale manier bezig op het moment dat jij je inkomen keurig opgeeft bij de belastingdienst.

Dus: zwart geld verdienen is het ontvangen van briefgeld voor jouw verdiensten dat nog niet is opgegeven bij de belastingdienst, en belastingvrij bijverdienen bestaat uit alle inkomsten tot €8700 die wel zijn opgegeven bij de belastingdienst.


Hoe kan je belasting betalen beperken?

Wij betalen belasting over ons inkomen, zodat sociale lasten in het Nederlandse stelsel samen worden gedragen. Tegelijkertijd hoor je overal dat grote bedrijven allerlei slimme manieren hebben gevonden om belasting te ontduiken. Kunnen wij dat ook?

In de meeste gevallen is dat niet zo. Op het moment dat je een fout maakt in je belastingaangifte zal je ongetwijfeld je verschuldigde belasting alsnog moeten betalen. Bij zwart geld verdienen is dit een stuk lastiger op te sporen, omdat het geld anoniemer is.

Toch lukt het de belastingdienst vaak wel om mensen die heel veel zwart geld verdienen eruit te pikken. Daarom zijn er ook andere manieren om slim om te gaan met de belastingdienst. Hieronder zetten we even een aantal kansen voor je op een rij.

Pensioenbeleggen

Er gelden in Nederland interessante regels rondom het beleggen voor je pensioen. Al het geld dat je namelijk belegt voor jouw pensioen, wat normaal gesproken door een werkgever wordt gedaan, wordt uitgezonderd van vermogensbelasting.

In ons artikel over pensioenbeleggen leggen we aan je uit hoe je gebruik kunt maken van deze regelingen, zodat je een vermogen kunt opbouwen door een bepaald bedrag per maand te beleggen in een pensioenrekening.

Vastgoed

Hoe vreemd het ook is, maar over vastgoed wordt geen belasting betaald. De hypotheek die je aangaat om een huis te kopen wordt namelijk gezien als een schuld, en over schuld betaal je geen belasting.

Zwart geld verdienen en dit investeren in vastgoed zou dus een gouden zet zijn. Toch? Helaas zal het lastig worden om dit te realiseren, want het zal onmogelijk zijn om met zwart geld een hypotheekaanvraag rond te krijgen.

Schenken

Als laatste is het zo dat er uitzonderingsregels zijn rondom het schenken van geld aan bijvoorbeeld je kinderen. De belasting hoeft hier namelijk niet te controleren, omdat het niet uit inkomsten uit werk gaat.


Wat kunnen de gevolgen zijn van zwart werken?

We kunnen dit artikel over zwart bijverdienen niet schrijven zonder het te hebben over de eventuele gevolgen van zwart werken. Op het moment dat iemand zwart werkt, begeef je je namelijk in de gevarenzone.

Op de vraag ´mag je zwart bijverdienen?´ was ons antwoord namelijk een volmondige nee. Zwart werken is hetzelfde als een inkomen hebben, en een inkomen moet worden geregistreerd bij de belastingdienst.

Helaas, al die duizenden euro's per maand die je zwart verdient als huishoudelijke hulp zal je toch echt moeten opgeven bij de inkomstenbelasting.

Om dit in Nederland een beetje te controleren, is het Centraal Meldpunt Nederland in het leven geroepen. Centraal Meldpunt Nederland is een organisatie waarbij zwart werken wordt gerapporteerd.

Aan het aangeven van een zwartwerker bij de inkomstenbelasting kleven fikse boetes. Zo zal de zwartwerker zelf een boete van gemiddeld 1000 moeten betalen. Maar de problemen komen de zwartwerker al gauw op andere manieren achterna, want voor al het zwart geld zal alsnog inkomstenbelasting moeten worden terugbetalen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>