• Home
 • /
 • Geld
 • /
 • Hoeveel geld geef je op een bruiloft? [Update: 2023]

Een bruiloft op de planning staan? Vanwege de hoge kosten van een bruiloft, vragen bruidsparen steeds vaker om geld als huwelijkscadeau.

Zo kunnen ze de bruiloft gedeeltelijk afbetalen of er zelf een mooi cadeau van kopen.

Maar hoeveel geld geef je precies cadeau aan het bruidspaar?

In dit artikel hebben we een aantal richtlijnen voor je op een rijtje gezet!


Gebruikelijk geldbedrag voor bruiloft cadeau

Met welk bedrag je de envelop vult is van een aantal factoren afhankelijk, namelijk: je eigen financiële situatie, je relatie tot het bruidspaar, of je daggast of avondgast bent en of je eerdere investeringen voor de bruiloft hebt gehad. Onderstaand lichten we deze factoren verder aan je toe!

Factor 1: Je eigen financiële positie

Hoeveel geld je geeft op een huwelijk wordt voor het grootste deel bepaald door je eigen financiële situatie.

Je wil natuurlijk niet gierig overkomen, maar het draait voornamelijk om hoeveel geld je zelf kan missen.

Belangrijk is om te geven wat goed voelt, ook al is dit bedrag misschien veel lager dan wat er in onderstaande richtlijnen benoemd wordt.

Het bruidspaar nodigt je ten slotte uit omdat ze je er graag bij willen hebben, niet omdat je met een groot bedrag aan komt zetten.

Factor 2: Je relatie tot het bruidspaar

Een tweede factor dat het cadeau bedrag beïnvloedt, is je relatie tot het bruidspaar. Voor wie is het huwelijkscadeau bedoeld?

Een goede vriend geef je over het algemeen meer geld dan een vage kennis. Om de vraag: 'hoeveel geld geef je op een bruiloft' te beantwoorden, kan je gebruik maken van de volgende richtlijnen:

 • Collega of kennis
  Is een collega of kennis getrouwd? Voor bruiloften van een collega of kennis hoef je geen enorm geldbedrag in een envelopje te stoppen, een bedrag tussen de €20 of €30 is dan prima.

 • Familie of vrienden
  Ga je naar de bruiloft van een familielid of vriend? Dan geef je gemiddeld iets meer dan dat je aan een collega of verre kennis zou geven. Voor de bruiloft van familielid of vriend kan je denken aan een cadeau bedrag tussen €40 en €60.

 • Naaste familie of beste vrienden
  Is het je broer, zus of beste vriendin die trouwt? Wanneer je een speciale band hebt met degene die trouwt wil je wellicht een groter bedrag cadeau geven. Je kan dan gerust denken aan een bedrag van €100 of meer. Dit is echter een flink bedrag, wanneer je dit niet te besteden hebt, kun je ook gerust lager gaan zitten.

Factor 3: Daggast of avondgast

Voor een bruiloft kan je zowel als daggast of als avondgast uitgenodigd worden. Als daggast ben je de hele dag aanwezig, zowel bij de ceremonie als bij het feest.

Daggasten kunnen vaak de hele dag door gratis eten en drinken. Avondgasten worden enkel uitgenodigd voor het feest in de avond, aan hen zal het bruidspaar minder geld kwijt zijn omdat ze niet mee-eten.

Omdat je als daggast meer geld kost, geef je over het algemeen een groter bedrag dan wanneer je enkel voor het feest uitgenodigd wordt.

Factor 4: Eerdere investeringen

Als laatste spelen eerdere investeringen een rol in het bepalen van het geldbedrag.

Wanneer je veel moet investeren om naar een bruiloft toe te komen, bijvoorbeeld omdat de bruiloft in het buitenland is of omdat je nieuwe kleding voor de dresscode moet aanschaffen, dan is het gebruikelijk om een kleiner bedrag cadeau te doen.

Conclusie: hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Afhankelijk van de relatie tot het bruidspaar en voor welk deel van de bruiloft je bent uitgenodigd is een cadeau tussen de €30 en €100 euro het meest gangbaar. 

We hopen dat bovenstaande richtlijnen je geholpen hebben bij het kiezen van een geldbedrag om aan het bruidspaar cadeau te geven.

Maar denk er niet te veel over na! Jouw aanwezigheid is het belangrijkste gebaar, het geldbedrag slechts een toevoeging. We hopen dat je een mooie dag samen met het bruidspaar mag beleven!


Geld geven als huwelijkscadeau; cadeautip!

Ben je van plan het bruidspaar geld als cadeau te overhandigen? Enkel het geld in een envelopje overhandigen is een beetje saai.

Er zijn vele originele manieren om het geld toch nog wat leuker en persoonlijker te kunnen overhandigen.

Zo kun je transparante ballonnen vullen met helium, confetti en het geld; het geld op een leuke manier op een fotolijstje monteren of het geld in een potje met versierde deksel geven.

Het eindresultaat ziet er dan al snel een stuk leuker en persoonlijker uit dan geld in een envelop!

geld bruiloft cadeau

Veelgestelde vragen

Hoeveel geef je voor een avondfeest?

Gemiddeld geven mensen €25 per persoon of €50 per koppel wanneer ze alleen voor het avondfeest zijn uitgenodigd.


Wat geef je als getuige aan het bruidspaar?

Als getuige van het bruidspaar ben je nauw betrokken in het huwelijk. Als speciaal persoon in het huwelijk wil je wellicht een groter bedrag cadeau geven. Je kan dan denken aan een bedrag tussen de €50 en €100.


Wat geef je op een bruiloft van je broer of zus?

Wanneer degene die trouwt familie van je is, wil je misschien wel een groter bedrag cadeau geven. Je kan dan denken aan een bedrag van €100 of meer. Dit is echter een flink bedrag, je kan ook gemakkelijk een kleiner bedrag geven.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>