Hoeveel Bitcoins zijn er in omloop? En hoeveel Bitcoins zijn er nog te koop? Het zijn vragen die we veel voorbij zien komen. Om deze reden hebben we besloten hier een artikel over te schrijven.

In dit artikel vertellen we je precies hoeveel Bitcoins er momenteel in omloop zijn, waarom het aanbod van Bitcoin beperkt is, hoeveel Bitcoins er per dag bij komen en hoeveel bitcoins er in totaal verloren zijn gegaan.

Op dit moment zijn er 19,2 miljoen bitcoins in omloop. Elke tien minuten neemt dit getal toe. Van dit aantal worden er 3 tot 4 miljoen BTC als verloren beschouwd.

Waarom is het aanbod van bitcoin beperkt?

Toen Satoshi Nakamoto begon te brainstormen over bitcoin, was een van de eerste ideeën dat het aanbod beperkt moest zijn. 

Het beperken van het aantal bitcoins zorgt voor een ingebouwd niveau van vraag en waarde voor Bitcoin. Deze limiet is ook een reactie op alles wat er mis is aan ons huidige financiële systeem. Ga maar eens na; hoeveel euro’s zijn er in omloop en hoeveel zullen er ooit zijn?

Geen idee? De eerste vraag kan nog beantwoord worden door de Centrale Bank, maar de tweede niet. 

Bitcoin is ook ontworpen om als onderpand te kunnen dienen voor een globaal geldsysteem, net als goud dat ooit was. Een onderpand moet waarde hebben en dat kan alleen als het aanbod beperkt is.

Goed Nieuws! 🎉 Bitvavo geeft al onze lezers vandaag een €1000 welkomstbonus kado! 🎁

Bitcoin heeft net als goud geen onbeperkte voorraad

Uiteindelijk zullen er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn, voor een wereldwijd geldsysteem is dat wel heel weinig. Er wonen namelijk miljarden mensen op de wereld en er zijn miljoenen bedrijven die bitcoin goed kunnen gebruiken.

Daarom kan elke bitcoin opgedeeld worden in 100.000.000 kleine delen, deze worden sats genoemd. Sat is een verwijzing naar Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto.

Als het maximum aantal bereikt is worden er geen extra bitcoins bijgemaakt, ook kunnen er geen bitcoins vernietigd worden. Wat wel kan gebeuren is dat eigenaren de toegang verliezen tot hun bitcoins of dat bitcoin naar een verkeerd adres wordt verzonden. 

Deze gevallen veranderen niets aan het aantal bitcoin in omloop of het maximum aantal bitcoins. Het zorgt er alleen voor dat er minder bitcoins verhandeld kunnen worden op beurzen. Je zou dus kunnen stellen dat elke verloren bitcoin voor meer schaarste zorgt en dat zou in theorie goed moeten zijn voor de bitcoin koers.

Bitcoin heeft een beperkt aanbod, net als goud. Alleen miners kunnen voor nieuw goud en voor nieuwe bitcoins zorgen. Niet voor niets dat bitcoin digitaal goud genoemd wordt. Het grote verschil is dat bij bitcoin bekend is wat het maximale aanbod zal zijn, bij goud is niet met zekerheid te zeggen hoeveel er nog in de grond zit.

Hoeveel Bitcoins komen er elke dag bij?

Nieuwe bitcoins worden aan de voorraad toegevoegd door miners. In dit artikel gaan we niet in op de technische details, maar wat je moet weten is dat alle miners elke tien minuten mee doen met en wedstrijdje. De winnaar mag een bundel transacties (blok) goedkeuren en verzenden aan het netwerk. Meedoen aan deze wedstrijd kost veel geld, denk aan energiekosten, huisvesting, apparatuur, personeel et cetera. 

Daarom krijgt de winnende miner een beloning. Deze beloning wordt elke vier jaar gehalveerd. Op dit moment wordt elke tien minuten een beloning van 6,25 bitcoins uitgedeeld.

Ofwel: elke dag komen er 900 nieuwe bitcoins bij. Dit gaat zo door tot de beloning ergens in 2024 wordt gehalveerd, dan komen er dagelijks nog maar 450 bitcoins bij.

Hoe vaak is er een Bitcoin halving?

Ongeveer elke 4 jaar wordt de beloning gehalveerd. Door deze halveringen duurt het tot 2140 duurt voordat alle 21 miljoen bitcoins zijn gemined. 

Toen bitcoin net begon was de beloning 50 BTC, maar bitcoin was toen nog niets waard. Gedurende de jaren zijn er meer halvings geweest en is de waarde gestegen.

We schreven al dat het ongeveer 4 jaar duurt voor de beloning wordt gehalveerd. In de praktijk telt bitcoin niet in tijdseenheden zoals uren of jaren, maar in blokken.

Gemiddeld wordt elke 10 minuten een blok vol transacties toegevoegd aan de blockchain van bitcoin. Om de 210.000 blokken wordt de beloning gehalveerd, dit is ~vier jaar. Dit aantal blokken staat sinds het begin in de code van Bitcoin:

Aan de hand van deze code kan je uitrekenen dat de uitgifte van nieuwe bitcoins tot 2140 doorgaat, daarna is de beloning 0,000000011641532 BTC, ofwel 0.

Bitcoin halving

Hoeveel verloren bitcoins zijn er?

Op dit moment zijn er 19,3 miljoen bitcoins. Volgens schattingen zijn er 3 tot 4 miljoen bitcoins verloren. Hier vallen hacks en diefstal niet onder. 

Er zijn veel cryptobeurzen gehackt waarbij veel bitcoins buit zijn gemaakt. Zo heeft Mt.Gox 850.000 bitcoins verloren door een hack. Deze coins worden niet als verloren beschouwd, want ze zijn nog steeds in circulatie, en zijn hoogstwaarschijnlijk meerdere malen van eigenaar veranderd.

Bitcoin wordt pas echt als verloren beschouwd als de eigenaar geen toegang meer heeft tot de wachtwoorden of private keys. Maar hoe kom je er achter of private keys echt verloren zijn? Dat kan alleen als de betrokkenen dit zelf aangeven, al het andere is speculatie.

Wat we wel weten is dat Satoshi Nakamoto van het toneel is verdwenen. Niet alleen Satoshi, maar ook zijn of haar wallet met meer dan 1 miljoen bitcoins zijn niet meer toegankelijk.

Conclusie

Op dit moment zijn er meer dan 19,2 miljoen bitcoins in omloop. Dit aantal zal tot 2140 groeien tot 21 miljoen BTC. Hiervan worden tussen de 3 en 4 miljoen als verloren beschouwd.

Goed Nieuws! 🎉 Bitvavo geeft al onze lezers vandaag een €1000 welkomstbonus kado! 🎁

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt.
  • Goedkoopste crypto exchange van Nederland 
  • Meer dan 175+ cryptomunten beschikbaar
  • Passief inkomen dankzij crypto staking
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>