Heb je voor jezelf de keuze gemaakt om geld te beleggen? Uitstekend! Dan is nu de vraag: hoe werkt beleggen precies? In deze blog zetten op een rijtje hoe de beurs werkt, wat de invloed van de koers op de waarde van jouw aandeel is en hoe je een aandeel kunt aan- en verkopen.

Wat is beleggen?

Beginnen met beleggen wordt vaak ingewikkelder gemaakt dan het is. Het fundamentele principe van beleggen met geld is als volgt: je investeert geld, zodat je op lange termijn winst kunt maken.

Op het moment dat geld wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld een aandeel van een bedrijf of een beleggingsfonds op de beurs, noemen we dat beleggen. Er zijn verschillende vormen van beleggen, waarbij de meest voorkomende aandelen, fondsen en ETFs zijn. 

In wezen koop je dus een stukje van een bedrijf. 

Beleggen is in wezen het kopen van een 'stukje' bedrijf.

Beleggen in aandelen

Hoe werkt beleggen in aandelen? Beleggingen hebben een waarde, wat op de website van jouw bank of broker vaak wordt uitgedrukt met een getal. Dit is de waarde van 1 aandeel, wat participatie wordt genoemd. 

Stel je koopt een aandeel van het bedrijf Shell voor 16 euro , dan is jouw participatie in Shell 1. Koop je twee aandelen van Shell voor 16 euro, dan is jouw participatie in Shell 2. Bij aandelen zul je dus altijd een bepaald bedrag aantreffen, wat dus staat voor de waarde van 1 participatie. Is een aandeel in het bedrijf 500 euro waard, dan zul je voor 1 participatie dus 500 euro moeten betalen. Is dit 20 euro waard, dan zul je voor 1 participatie maar 20 euro moeten betalen.

Waarde van 1 aandeel in €

Aantal participaties

Totale waarde van jouw portfolio

€16,00

6

€96,00

€500,00

6

€3000,00

€1,20

6

€7,20

De waarde van het participatie wordt bepaald door vraag en aanbod, wat weer is terug te zien in de waarde van de beurs. In onderstaand plaatje is te zien hoe dat er bij een broker uit zal zien.

Shell aandeel DeGiro

Maar de vraag is nog steeds: hoe werkt beleggen precies? Zoals je kunt zien, is de waarde van dit aandeel op dit moment €15,654. Dat betekent dat de koers op deze dag op dit moment ervoor heeft gezorgd dat 1 participatie te kopen is voor dat bedrag. 

Dit is ook gelijk de verkoopprijs: als ik 1 participatie in het bedrijf Shell in mijn portfolio heb zitten, kan ik dat voor €15,65 verkopen op dat moment.

Diagram beleggen

En zo werkt beleggen. Het geld beleggen zorgt ervoor dat een bepaald aandeel gekocht wordt tegen een prijs, waarna je het weer verkoopt op het moment dat de waarde is gestegen, en dus de waarde van jouw geld is toegenomen.

Je hebt pas winst of verlies gemaakt op het moment dat jij het aandeel daadwerkelijk verkoopt.

Dit valt ook gelijk onder de risico's van beleggen. Op het moment dat je aandelen verkoopt op het moment dat de waarde van het aandeel minder is dan jouw aankoopprijs, dan heb je verlies gemaakt. Dit hangt samen met het risico van beleggen: de waarde van jouw aandelen zou kunnen zakken.

Het is belangrijk om te vermelden dat je alleen je geld kwijt bent op het moment dat jij het aandeel daadwerkelijk verkoopt. 

Beleggen in ETFs en fondsen

De beurs bestaat niet alleen uit aandelen van bedrijven, maar ook uit zogenoemde 'pakketten'. Geld beleggen kan namelijk ook in ETFs en fondsen. Dit zijn pakketten aandelen die door professionele beleggers zijn samengesteld.

Deze beleggers maken een keuze uit alle aandelen op de beurs, analyseren de koers van dat moment en proberen zo de best mogelijke aandelen te aan te schaffen in de naam van de koper. Het principe achter beleggen in een ETF blijft hetzelfde als beleggen in aandelen van een bedrijf, alleen is het bij ETFs en fondsen mogelijk om een gedeeltelijke participatie te kopen. Dat is bij het kopen van aandelen in een bedrijf niet mogelijk.

Stel: 1 ETF-participatie is bij een bepaald ETF op de beurs 200 euro waard, maar je wilt 100 euro investeren. Dan is het mogelijk om 100 euro toch te investeren, waardoor je 0.5 participatie hebt gekocht. In onderstaand plaatje is dus te zien dat je gedeeltelijke participaties kan hebben. 

Beleggen Triodos

Hoe moet je beleggen?

Beleggen hoe werkt het? Op de beurs zou je dus kunnen kiezen uit verschillende soorten beleggingen, waarbij we aandelen, ETFs en fondsen hebben behandeld.

Voor- en nadelen bank

Voordelen

  • Gebruiksvriendelijk
  • Passief beleggen mogelijk 

Nadelen

  • Kosten zijn hoog
  • Minder controle over aandelenpakket

Dan is nu de vraag waar je dan moet beginnen met beleggen. Er zijn namelijk twee opties: een bank, zoals Triodos of ING of een broker, zoals DeGiro of FlatEx. Bij een broker is het mogelijk om aandelen te kopen bij een bepaald bedrag.

Voor- en nadelen broker

Voordelen

  • Kosten zijn laag
  • Meer controle over aandelenpakket

Nadelen

  • Vereist kennis van zaken
  • Vereist actieve houding op de beurs

We weten dat de waarde van aandelen fluctueert, en daar wordt gebruik gemaakt bij deze toepassing. Stel: een aandeel fluctueert per dag ongeveer 1 euro. Dat wil zeggen dat een aandeel `s ochtends €15 waard is en `s middags €16.

Je kunt middels een broker aangeven dat je het aandeel pas wilt kopen op het moment dat het aandeel €14.90 waard is. Het aandeel wordt dan pas aan jou verkocht op het moment dat de waarde van dat aandeel ook daadwerkelijk zakt tot €14,90.

Dit kan een handig hulpmiddel zijn op het moment dat je een enorme investering maakt, maar zal voor de particuliere belegger niet van levensbelang zijn. 

VanEck ETF DeGiro

In bovenstaand voorbeeld is het aankopen van aandelen en in dit geval twee ETFs gedaan via DeGiro. Het is ook mogelijk om fondsen te kopen via de bank. Banken bieden vaak een pakket aan met een selectie van aandelen, obligaties en microkredieten.

Voor de particuliere belegger is het heel gemakkelijk om daar eenmalig of maandelijks in te investeren. Het principe blijft hetzelfde: er worden participaties gekocht.

De beurs

Op het moment dat er maandelijks wordt geïnvesteerd in een fonds of ETF via een bank of broker is het van belang om te begrijpen dat de waarde van die beleggingen fluctueert.

Het stijgen van de waarde van jouw fonds klinkt als muziek in de oren: mijn belegging stijgt. Maar dat is niet het hele verhaal.

Op het moment dat je maandelijks inlegt, kun je met hetzelfde geld minder participaties kopen op het moment dat de waarde van jouw fonds stijgt.

Stel: in januari is het fonds 100 euro waard, en je koopt 1 participatie, dan is jouw kapitaal op dat moment 1 participatie van 100 euro. Op het moment dat het fonds in februari 120 euro waard is, dan kun jij met diezelfde 100 euro nog maar 0,80 participaties aanschaffen. Zo is jouw totale kapitaal op dat moment 1,8 participaties in een fonds dat op dat moment 120 euro waard is.

Het maandelijks inleggen in fondsen of ETFs is dus enigszins verwarrend. Aan de ene kant stijgt de waarde van jouw participaties in een fonds, maar aan de andere kant is het aanschaffen van participaties in het fonds ook duurder geworden.

Dit zijn dus de risico's van beleggen.

Verkopen van aandelen

Nadat je geld hebt belegd, zal de markt haar werk doen: je kunt in principe niets meer doen. Dit is de essentie van beleggen.

Het beleggen zal betekenen dat de waarde van jouw investeringen meestijgen of meedalen met de markt. Het is echter wel belangrijk om te bedenken met welk doel je belegt. Wil je bijvoorbeeld 5% rendement halen? Dan is het belangrijk dat je zicht hebt op de waardestijging. Banken en brokers maken de waardestijging inzichtelijk, maar het is toch belangrijk om precies te bekijken of jouw doel behaald wordt. Het kiezen tussen een bank en broker is dus een belangrijke keuze; je kunt beleggen via allebei de aanbieders.

Nadat je geld hebt belegd, zal de markt haar werk doen; je hoeft in principe niets meer te doen.

Op het moment dat jij jouw doel hebt behaald, kun je jouw participaties gaan verkopen. Het verkopen van die participaties is gemakkelijk: je maakt een keuze uit de hoeveelheid participaties die je zou willen verkopen en je klikt op de grote ‘verkoopknop’.

Niet alle participaties hoeven dus verkocht te worden. Beleggen voor beginners wordt zo simpel gemaakt.

Wat zijn nu verstandige beleggers?

 In volgende blogs zullen we kijken waar je in kan gaan beleggen, hoe je risico's kunt spreiden en hoe je een zo hoog mogelijke winst kunt behalen. Het behalen van winst en het spreiden van risico's is namelijk te doen door goed te kiezen uit het grote aanbod aan beleggingen op de beurs. Direct beginnen? Veel mensen kiezen 1000 euro als bedrag om mee te beginnen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>