"Ik wil graag beginnen met crypto maar ik weet niet hoe je cryptomunten moet kopen". We komen deze vraag niet meer zo vaak tegen als enkele jaren terug, maar toch komt ie nog regelmatig voorbij in de Thinkrich mailbox. Tijd dus voor een helder artikel waarin we je stapsgewijs uitleggen hoe je crypto moet kopen.

stap 1

Stap 1: Kies de juiste broker / handelsplatform

Voordat je kunt beginnen met cryptocurrencies kopen heb je een account nodig bij een crypto broker, ook wel handelsplatform gekocht. De broker die jij uitkiest moet aan een aantal eisen voldoen;

  • het platform moet betrouwbaar zijn
  • het platform moet veilig zijn
  • het platform moet geen hoge transactiekosten in rekening brengen
  • het moet makkelijk zijn voor iedereen om crypto te kopen, ook voor beginners
  • het moet simpel zijn om contact te zoeken met de online aanbieder voor als je vragen of feedback hebt

Er zijn een aantal crypto brokers die aan deze eisen voldoen. Litebit, Bitcoin Meester en Bitvavo voldoen aan deze eisen. Wij raden je echter aan om voor Bitvavo te kiezen aangezien deze het makkelijkst is in gebruik, een grote selectie aan cryptovaluta en veruit de laagste handelskosten.

Hieronder kun je profiteren van een exclusieve bonus voor onze lezers. Het aanmaken van een account is volledig gratis een duurt slechts 3 minuten. Wil je toch liever lezen welke brokers er nog meer zijn? Bekijk dan ons artikel over de beste crypto brokers.

We gaan nog iets dieper in op de eisen waar een goed handelsplatform aan moet voldoen.

Betrouwbaar

Hoe snel en hoe betrouwbaar is een aanbieder wanneer het aankomt op het uitbetalen? Het laatste wat je wil is dat je bij het uitbetalen lang moet wachten op je geld, of dat er limieten zijn. Denk hierbij aan een eis van een minimale afname van een bepaald bedrag. Een betrouwbare website is snel met uitbetalen (1-2 werkdagen) en stelt geen exorbitante limieten in.

Veiligheid

Zoals je vast wel eens hebt gehoord kan een crypto broker of exchange gehackt worden. Als dit gebeurd dan loop je risico dat je al je geld kwijt raakt en niet meer terugkrijgt. Hoewel we dit risico niet vaak genoeg kunnen benadrukken komt dit gelukkig bijna nooit voor. Een broker is veilig als deze veel goede reviews heeft, voldoende veiligheidsmaatregelen treft en zich houdt aan de (Nederlandse) wet.

Kosten

Brokers verdienen geld door het rekenen van transactiekosten. Vaak vind je de hoogte van de kosten alleen terug in de kleine lettertjes. Op dit moment is Bitvavo de goedkoopste van Nederland met slechts 0,25% transactiekosten.

Gebruiksgemak

Het handelen in cryptovaluta kan heel ingewikkeld lijken. Echte traders weten wel raad met termen als market price, stop loss en DCA. Als jij een ervaren trader was, dan had je dit artikel echter niet gelezen. Een groot gebruiksgemak is dan ook zeer belangrijk. Kies voor een broker die heet makkelijk maakt om in te kopen en te verkopen zonder dat er een kans is om iets verkeerds te doen.

Klantenservice

Stel nou dat je er ondanks een simpele gebruikerservaring, toch niet uitkomt, dan wil je gemakkelijk met een medewerker kunnen praten. In het Nederlands en gewoon via de telefoon of via een live chat.

ACTIE: Maak een account aan en handel € 1000,- euro GRATIS aan Crypto bij Bitvavo!

stap 2

Stap 2: Kies de juiste cryptomunten

Stap 2 in deze uitleg over Hoe moet je cryptomunten kopen gaat over het kiezen van de juiste munten. Cardano, Bitcoin, Ethereum, het zijn namen die je ongetwijfeld wel eens voorbij hebt horen komen. Dit artikel is niet geschikt om je hier adviezen over te geven. De kans is groot dat je dit zelf al weet. Mocht je hier toch meer over willen lezen kan dat in ons stuk over beste cryptovaluta.

Wat we je hier wel kunnen vertellen is dat het verstandig is om je inleg te verspreiden. Stop nooit alles in één munt en verspreid je inleg over munten met een hoog risico, gemiddeld risico en laag risico.

Op dit moment heeft Bitvavo het grootste aanbod verschillende cryptovaluta van Nederland.

stap 3

Stap 3: Volg een vooraf bepaalde strategie

Dit klinkt wellicht ingewikkeld maar is eigenlijk heel gemakkelijk. Met het volgen van een vooraf bepaalde strategie bedoelen we dat je van tevoren moet bepalen wat je gaat doen als bepaalde situaties zich voordoen. We zullen een aantal voorbeelden geven van vragen die je vooraf moet stellen en beantwoorden, zodat je hier aan vast kunt houden.

Belangrijke vragen:

  • Bij hoeveel % prijstoename verkoop je een munt?
  • Wat zijn de momenten dat je bijkoopt, of juist wanneer je crypto moet verkopen?
  • Heb je een einddoel? Wat wil je uiteindelijk bereiken of behalen met het kopen van cryptocurrency?
  • Hoe ga je jouw crypto investeringen combineren met andere beleggingen?
  • Hoe ga je de ontwikkelingen van je belegging monitoren en bijhouden?

Hoe moet je cryptocurrency kopen - Conclusie

In dit artikel hebben we je het antwoord gegeven op de vraag: Hoe moet je crypto kopen? Als je de bovenstaande 3 stappen opvolgt dan hoeft crypto munten kopen niet lastig te zijn. Denk goed na over waar je crypto wil kopen, welke crypto je wil kopen een vervolgens wat je ermee wil doen.

Heb je toch nog vragen voor mij, of voor een ander lid van de redactie? Stuur ons een mailtje. Het team achter Thinkrich staat elke dag voor je klaar. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>