• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Hoe maak je een NFT? Het ultieme stappenplan voor beginners!

Hoe maak je een NFT? En hoe werkt dit eigenlijk? Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen. En dat is natuurlijk helemaal niet gek.

Er worden namelijk miljoenen euro’s verdiend met NFT’s. Velen willen hier een graantje van meepikken, maar hebben geen idee hoe je een NFT maakt. In dit artikel leggen we uit wat een NFT is en hoe je een NFT maakt. 

Wat is een NFT?

NFT is een afkorting voor Non Fungible token. In onze taal betekent dit dat een token niet vervangbaar is voor een andere token.

Omdat deze tokens uniek zijn kunnen ze gebruikt worden om unieke objecten, zowel digitaal als in de echte wereld, te registreren op de blockchain. De objecten zijn uniek, en de tokens ook.

Vergelijk dit met een muntje van 1 euro. Het maakt niet uit welke 1-euromunt je gebruikt in de supermarkt, ze worden allemaal geaccepteerd want ze zijn inwisselbaar voor elkaar.

Doordat elke NFT uniek is, is elke NFT schaars en krijgt het in de ogen van investeerders waarde. Een NFT kan elk uniek object vertegenwoordigen, het wordt gebruikt voor digitale verzamelzwaarden in videogames, voor unieke videofragmenten in de sport, exclusieve muziek van bekende artiesten, etc.

Maar digitale kunst blijft het populairst. Iedereen heeft wel eens een artistieke ingeving, en NFT-beurzen maken het steeds makkelijker om deze te verkopen.

De meeste NFT’s worden gemaakt en verhandeld op de blockchain van Ethereum, maar ook Solana en Flow timmeren hard aan de weg.

Hoe maak je een NFT?

In dit artikel leggen we uit hoe je van een digitale afbeelding een NFT maakt. Mocht je een NFT willen maken van muziek of iets anders, dan raden we je aan om online te zoeken naar een beurs die muziek NFT’s aanbiedt, zoals Royalty Exchange. Deze platformen leggen namelijk uit hoe je van digitale audiobestanden een NFT maakt.

Met NFT's kan je aardig wat geld verdienen. Zo is de duurste NFT al verkocht voor meer dan €60 miljoen.

Volg deze stappen om een NFT te maken:

Stap 1: Maak digitale kunst

Denk goed na over wat je wil maken, of wat je wil aanbieden als NFT. Als het je puur om het geld gaat, dan zou je een kijkje kunnen nemen op de verschillende NFT-beurzen om te achterhalen wat nu populair is, en hier je inspiratie uit halen.

Maar een echte creatieveling maakt iets wat uniek is en waar-vraag naar is omdat het zo mooi is. En… je wil natuurlijk geen juridisch gedoe hebben als je kunstwerkje iets te veel  inspiratie heeft opgedaan van ander werk en er hierdoor te veel overeenkomsten zijn.

Gebruik een fotobewerkprogramma of een illustratieprogramma om een mooie afbeelding te maken. Of teken iets op een bierviltje, schuif deze onder een scanner en hoop op het beste.

Stap 2: Kies een blockchain

Nu moet je kiezen op welke blockchain je je digitale kunst wil aanbieden. 

De meest populaire NFT-blockchain is Ethereum, dat duizenden NFT-collecties host. Ethereum NFT's worden gemaakt met behulp van de ERC-721-standaard. De meeste beurzen ondersteunen Ethereum NFT’s. Het nadeel van Ethereum is dat als het druk is, dan kunnen de transactiekosten hoog zijn.

De naaste concurrent van Ethereum is Solana. Solana is ontworpen als een sneller, goedkoper alternatief voor Ethereum en biedt lage transactiekosten. Op Solana zijn er minder NFT’s beschikbaar dan op Ethereum. Een ander nadeel is dat Solana niet de reputatie heeft van meest betrouwbare blockchain. Er zijn best veel storingen waardoor de blockchain niet beschikbaar is en er dus niet gehandeld kan worden.

Stap 3: Maak een wallet aan

Een NFT is niets meer dan een digitale token, en net als crypto sla je deze op in een crypto wallet. Bij het kiezen van een wallet is het belangrijk dat deze de blockchain ondersteunt die je bij de vorige stap hebt gekozen. 

Populaire wallets voor NFT’s zijn MetaMask en Ledger

MetaMask is een plug-in voor je internetbrowser en werkt op mobiel en op desktop. Download MetaMask, maak een gebruikersnaam en wachtwoord aan en sla de private keys op. Dit laatste is belangrijk, want hiermee toon je aan dat je de eigenaar bent van alles wat je met deze wallet opslaat. 

Ledger is een fabrikant van hardware wallets, een soort USB-stick maar dan voor crypto en NFT’s. Een hardware wallet is veiliger dan een plugin, maar daar betaal je dan ook voor. Kijk op de website van Ledger welke wallet het beste bij jou en je budget past.

Als het gaat om grote bedragen, dan raden wij een hardware wallet aan. Maar je kan ook beginnen met een gratis online wallet, en je assets in de toekomst naar een hardware wallet verplaatsen. 

Stap 4: Kies een NFT-beurs

Je hebt nu een stukje digitale kunst, een blockchain gekozen en je hebt een wallet. Nu wordt het tijd om van je afbeelding een NFT te maken.

NFT-beurzen helpen hierbij. Niet alleen kan je hier je NFT aanbieden, ze zorgen ervoor dat je afbeelding omgevormd worden tot een unieke NFT-token. Dit zijn de populairste beurzen:

 OpenSea: verreweg het populairste NFT-platform is OpenSea. Ze hebben meer dan 20 miljard euro aan handelsvolume sinds de oprichting in 2017. De beurs biedt ondersteuning aan Ethereum, Polygon en Solana. 

Solanart: als het op Solana gebaseerde NFT-platform, host Solanart enkele van de meest populaire Solana NFT-collecties, met een goede gebruikersinterface en een eenvoudig aanvraagproces voor het slaan.

Stap 5: Maak de NFT

Als je eenmaal een platform hebt gekozen, is het maken van een NFT vrij eenvoudig. In onderstaande video wordt het goed uitgelegd:

Verbind je wallet met OpenSea. Klik op het wallet-pictogram en kies je wallet. Vervolgens moet je een verificatie ondertekenen. Kies vervolgens voor Create.

Nu verschijnt een menu voor het NFT-creatieproces, inclusief een uploadsectie, NFT-functies, eigenschappen en blockchain. Upload je afbeelding, dit wordt de digitale kunst die je wil verkopen. Je kan direct uploaden of linken naar een extern gehost mediabestand.

Vervolgens vul je de details in, verzien een sterke naam en beschrijving. Je kunt optioneel unieke eigenschappen en extra voordelen toevoegen, zoals ontgrendelbare inhoud, zoals een uitnodiging voor een privé Discord-kanaal of kortingscodes voor merchandise. Als je een reeks wil maken, dan kan je dat hier aangeven. 

Kies je blockchain en klik op Create. Voilà, je eerste NFT is een feit.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>