We hebben het allemaal wat minder breed op het moment. De inflatie is hoog, alle prijzen stijgen en die van gas en benzine in het bijzonder, en als gevolg daarvan daalt onze koopkracht. Als we boodschappen willen kunnen blijven doen en af en toe iets leuks willen kunnen doen zoals op vakantie gaan of uiteten, moeten we scherp zijn op onze uitgaven. Waar kun je voor besparingen zorgen? Eén van je vaste lasten is waarschijnlijk je abonnement voor internet en televisie. Hoe kun je besparen op internet en tv?

DSL-internet

Ga je online abonnementen voor internet en tv vergelijken, dan kom je waarschijnlijk vrij uiteenlopende prijzen tegen. Heb je nu kabelinternet of glasvezelinternet, dan is een aardige besparing mogelijk. Belangrijk bij goedkope abonnementen is wel om te beseffen dat hier doorgaans gaat om DSL-internet: internet via de telefoonlijn. Daar is op zich niets mis mee, maar het is wel zo dat deze techniek gedateerd en beperkt is ten opzichte van kabelinternet en glasvezelinternet. De maximaal haalbare downloadsnelheid ligt sowieso ruim lager, en wordt verder beperkt door de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Controleer daarom met behulp van een online postcode check eerst goed wat de maximaal haalbare internetsnelheid op jouw adres is. Een snelheid van minimaal 25 Mbps is wenselijk voor normaal internetgebruik. Bij zwaarder gebruik is een hogere downloadsnelheid aan te raden. Het heeft geen zin om een abonnement voor DSL-internet met een hogere snelheid te nemen als deze snelheid niet haalbaar is op jouw adres. 

Géén tv

Omtrent je televisieabonnement is het goed om eens bij jezelf te rade te gaan hoeveel gebruik je nog maakt van televisie volgens programmering. Is dat nog de abonnementskosten waard? Of kijk je eigenlijk alleen nog maar naar content van streamingsdiensten? In dat laatste geval kun je ervoor kiezen om géén televisieabonnement meer te nemen. Het nadeel daarvan is dat je niet kunt kijken naar liveverslagen van sportwedstrijden die op de reguliere televisie uitgezonden worden. Journaals zijn vaak nog wel online live te kijken. Besef tegelijkertijd ook dat het vervangen van je televisieabonnementen voor streamingsdiensten óók geld kost. Je betaalt immers abonnementskosten voor streamingsdiensten. Neem deze kosten ook in overweging als je jezelf ten doel stelt om geld te besparen.

Online tv

Wil je nog geen afscheid nemen van televisie volgens programmering, of met andere woorden het ‘live’ naar televisiezenders kijken, maar wil je toch geld proberen te besparen? Dan kun je er bij verschillende aanbieders van internet- en televisieabonnementen ook voor kiezen om geen mediabox meer te nemen, maar online tv te nemen. Je kunt dan naar televisiezenders kijken in de app van de aanbieder, via je internetverbinding dus. Met behulp van een Google Chromecast of een smart tv kun je het beeld dan ook op je televisie toveren. Het nadeel van het kijken naar live televisie via een internetverbinding is dat het beeld niet zo soepel loopt als je gewend bent bij een ‘normale’ televisieverbinding. Vooral bij sportwedstrijden is dit verschil goed waar te nemen. Een alternatief voor online tv bij een aanbieder van internet- en televisieabonnementen is overigens een abonnement op de Nederlandse streamingsdienst NLZIET, waarbij je ook live naar televisiezenders kunt kijken.

Alle kleine beetjes helpen wanneer je probeert om structureel geld te besparen. Omdat het hier om maandelijks terugkerende kosten gaat, is een besparing doorvoeren met betrekking tot je internet- en televisieabonnement zeker iets om over na te denken. Maar manieren vinden om bij te verdienen is natuurlijk ook het overwegen waard.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>