Als je handelt in CFD’s betekent dit dat je speculeert op de koers van de financiële markten, zonder dat je het onderliggende aandeel daadwerkelijk koopt of verkoopt. Het voordeel hiervan is dat je kunt speculeren op prijsbewegingen in verschillende richtingen. Je winst of verlies hangt af van of je een correcte voorspelling hebt gedaan. In dit artikel lees je alles over het handelen in CFD’s. 

Short en long traden met CFD’s

Bij het handelen in CFD’s kun je speculeren op bewegingen van de prijs van een aandeel in iedere richting. Je kunt dus zowel van een stijgende als een dalende markt profiteren. Deze manieren van handelen worden short en long gaan genoemd. Bij short gaan, verkoop je en bij long gaan koop je. Als je bijvoorbeeld verwacht dat de aandelen van Shell gaan dalen kun je een aandelen-CFD kunnen verkopen. Je ruilt het prijsverschil in tussen je positie wanneer deze werd geopend en wanneer deze is gesloten. Je behaalt winst als de koers van het aandeel daalt en verliest wanneer deze stijgt. 

Hefboomwerking bij CFD

Het handelen in CFD werkt met een hefboom. Dat betekent dat je niet de volledige kosten van de aandelen hoeft te betalen. Stel je wil een positie openen ter grootte van 500 aandelen Shell. Een normale transactie zou vereisen dat je de volledige kosten van de aandelen vooruit moet betalen. Bij een CFD betaal je bijvoorbeeld maar 20% van deze kosten. De hefboom biedt de mogelijkheid om je vermogen te vergroten. De winst of het verlies zullen worden berekend aan de hand van de omvang van je positie.

Financieringskosten

Met CFD’s kun je in veel grotere posities handelen dan dat normaalgesproken het geval zou zijn. Meestal worden er door de brokers financieringskosten in rekening gebracht. Dit zijn de kosten die nodig zijn om je positie in te kopen. Als je een long positie neemt, betaal je de financieringskosten aan de broker. Neem je een short positie, dan betaalt de broker jou de financieringskosten.

Looptijd CFD

CFD’s kennen geen vervaldatum. Een order vervalt niet door tijd en vervalt pas als de order wordt gesloten. Als je een order afsluit wordt de order in principe in de tegenovergestelde richting ten opzichte van de lopende transactie geplaatst. Er is een uitzondering op dit systeem, namelijk het termijncontract. Dit is een variatie op de standaard CFD’s, die op een vastgestelde datum in de toekomst vervallen.

Voordelen

De handel in CFD’s is al jaren populair onder beleggers. Door middel van CFD kun je ook geld verdienen met dalende koersen. Een ander voordeel is dat je bij deze vorm van handelen geen kosten hebt voor transacties. Je kunt 24/7 handelen in CFD’s en je bent niet gebonden aan de openingstijden van de beurs. Als je je goed verdiept in deze vorm van handelen kun je goede winsten boeken. 

Nadelen

Hoewel er behoorlijk wat voordelen zitten aan de handel in CFD’s zijn er wel degelijk nadelen. Een van die nadelen is het grote risico van CFD’s. Dit komt onder meer door de hefboomfunctie. Dit wordt vaak verkeerd ingeschat en alleen de voordelen krijgen aandacht. Ook al kun je grote winsten maken, de verliezen kunnen ook enorm zijn. Als je verliest moet  je het hele verschil aan de brokersdienst betalen. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren en niet zomaar te beginnen met CFD’s. Het is goed om je te bedenken dat je makkelijk een groot deel van je vermogen kunt verliezen. Daarnaast heb je als belegger van CFD’s geen fysiek eigendom dus ook geen rechten als aandeelhouder.

Is het verstandig om te handelen in CFD’s?

Het handelen in CFD’s kan een interessante en uitdagende ervaring zijn. Beleggen in CFD’s kun je doen via een broker zoals Plus500. Als je begint met handelen in CFD’s is het belangrijk om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden op het gebied van CFD’s. Daarnaast is het aan te raden om een duidelijke handelsstrategie voor jezelf te maken. Wees je bewust van alle risico’s. Stel vragen aan de broker of je beleggingsadviseur. Als je goed voorbereid begint met het handelen in CFD’s dan kan het een leuke en uitdagende ervaring zijn. Maar onthoud dat je geen geld moet investeren dat je niet kunt missen of de korte termijn nodig hebt.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>