Jonge werknemers zijn over het algemeen minder bezig met het onderwerp ‘pensioenopbouw’. Dat pensioen ligt natuurlijk ver in de toekomst en wie dan leeft, dan zorgt. Bereik je eenmaal de leeftijd van 35+ en is er een jong gezin, dan begin je er toch meer in te groeien. De jaren zijn voorbij gevlogen na je studie; het besef daalt in dat ook die AOW leeftijd gaat komen op den duur. Het is prettig indien jouw werkgever aan pensioenopbouw doet voor de werknemers, maar lang niet overal is dit het geval. Wie geen pensioenopbouw geniet via de werkgever staat straks ineens met lege handen bij het bereiken van de AOW leeftijd.

Wat als je niet aan pensioenopbouw doet?

Dat alleen het ontvangen van je maandelijks AOW uitkering na het stoppen met werken niet voldoende is ligt voor de hand. AOW bedraagt namelijk om en nabij hetzelfde bedrag als het minimumloon. Vaak lang niet voldoende om je maandelijkse kosten van te kunnen betalen. 

Wie van alleen AOW rond moet komen straks bij pensionering, treedt eigenlijk armoede tegemoet: de eindjes niet, of net niet aan elkaar kunnen knopen is natuurlijk een rampscenario. Want je bent nog jong genoeg om leuke dingen te doen. Vrienden die wel aanvullend pensioen ontvangen trekken er juist dan op uit, om eindelijk volop te gaan genieten nu het nog kan. Wat als jij niet kunt deelnemen aan dergelijke sociale activiteiten en vakanties? Helaas is dit scenario niet ondenkbeeldig. Regel daarom zelf je pensioen indien jouw werkgever dit niet voor je doet, of omdat je ZZP’er bent en niets opbouwt.

Hoe kun je zelf je pensioen regelen?

Er bestaan diverse mogelijkheden om te zorgen dat je later een aanvullend pensioen hebt op je AOW uitkering. We nemen hier de meest voorkomende mogelijkheden met je door.

Geld uit overwaarde eigen woning

Het hebben van een eigen koopwoning levert op den duur, na enkele tot tientallen jaren (afhankelijk van de woningmarkt), vaak een mooie overwaarde op de woning op. Woningeigenaren die hun koopwoning verkopen in dezelfde periode als dat zij met pensioen gaan hebben vaak dankzij de overwaarde een mooie spaarpot opgebouwd. Maar let wel, zoals we in het verleden gezien hebben kunnen hypotheken ook onderwater komen te staan. Het bezit van een koopwoning is dus niet per definitie een garantie voor een toekomstig flinke spaarpot bij verkoop van de woning.

Zelf een pensioenregeling treffen

Je kunt ook je pensioen zelf regelen bij pensioenaanbieders. Hier kun je volledig op maat een pensioen regelen zoals dit bij jouw situatie past. Deze vorm van pensioenregeling is niet alleen voor de ZZP’er interessant, maar ook voor werknemers zonder pensioenopbouw. 

Sparen

Zelf kapitaal opbouwen door te sparen is eveneens een mogelijkheid om in de toekomst een aanvulling op je pensioen te regelen. Houd echter wel rekening met een aantal minder gunstige feiten: inflatie speelt een keiharde rol – door de jaren heen wordt je geld simpelweg minder waard. Daarnaast is het bezitten van een geldbuffer boven ca. 25.000 euro reden om niet in aanmerking te komen voor diverse toeslagen als oudere. 

Zelf pensioen opbouwen middels een pensioenregeling die je zelf aangaat is een veilige en gegarandeerde weg om je pensioen voor later veilig te stellen. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>