Bij de term ‘assertiviteit’ denken nogal wat mensen aan gedrag waarbij je duidelijk voor je standpunten kunt opkomen en ‘nee’ kan en durft te zeggen. Toch omvat deze logische associatie niet het volledige plaatje onder wat als assertief gezien kan worden. Experts zijn het er over eens dat assertiviteit een vaardigheid is, een vaardigheid die te leren valt – soms met vallen en opstaan.
Het nut van assertief gedrag
Op alle fronten in het leven is een bepaalde mate van assertief gedrag nodig indien je vooruit wilt komen als mens. Assertiviteit heeft alles te maken met persoonlijke groei. Want het ontwikkelen van assertiviteit als vaardigheid, neemt jou als mens ook mee op een innerlijke tocht. Wat zijn jouw normen en waarden? En wat zijn die van de ander? En wanneer komen zij in conflict met elkaar?
Assertiviteit heeft te maken met het kunnen en durven uitspreken van jouw verlangens, zowel zakelijk als privé, waarbij je de integriteit van jouzelf en de ander waarborgt. Het heeft dus niets te maken met semi-agressief gedrag, waarbij je over de ander heen walst om jouw doel te bereiken. Maar met respect voor jezelf en de ander kun jij helder formuleren wat jouw opvatting of wens is. Assertiviteit heeft dus ook veel met respect te maken, voor alle partijen. En soms kun je het niet met elkaar eens worden: ook dat mag bestaan, zonder dat er ook maar iemand van slag raakt of er een onvertogen woord valt.
Assertiviteit toepassen kun je leren
Zowel zakelijk als privé is het beschikken over assertieve vaardigheden een zegening. Lukt het jou nog onvoldoende? Dat geeft niets. Het is heus aan te leren: voor iedereen. Volg een assertiviteitstraining bij een expert op dat gebied, met een bewezen staat van dienst. Dit geldt ook voor mensen die juist “over-assertief” zijn en dus een stapje terug mogen doen. Want “over-assertief” gedrag schurkt aan tegen agressiviteit en dat is juist het tegenovergestelde van assertiviteit.
Om werkelijke assertiviteit te kunnen toepassen is bewustwording belangrijk en een mate van volwassenheid. Mensen die zich bedienen met agressief-, of juist met passief-agressief gedrag, bevinden zich op emotioneel vlak nog wat meer in de onvolwassenheid: daar valt nog een stuk op door te ontwikkelen.
Assertiviteit toepassen op je werk
Op je werk kan een assertieve, bewuste houding je verder helpen. De kracht zit hem in het respecteren van jezelf en de ander. Want daar waar jij de eigenheid en opvattingen van de ander respecteert, zo mag je ook volledig verwachten zelf ook gerespecteerd te worden en die grens bewaak jij op een duidelijke, menselijke manier. Het is makkelijk gezegd, want die praktijk: die kan zo tegenvallen.
Loop jij hier op je werk tegenaan, dan kan een timemanagement training helpen, waar ook ‘assertiviteit’ onderdeel van uitmaakt. Want hoe kun je immers je grenzen, ook op gebied van tijd, waarborgen als de ander daar maar wat graag overheen dendert? En hoe kun je mensen vriendelijk doch duidelijk afkappen, omdat je gewoon weer door wilt? Expert op dit gebied, Björn Deusings, is te volgen op LinkedIn – laat hem jouw inspiratie- en bewustwordingsbron zijn.