• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Het bedrijf in de familie houden? Daarom is het een goed idee!

Er zijn verschillende redenen waarom je je bedrijf zou willen verkopen. Misschien kom je zelf langzaam op een leeftijd dat het tijd wordt om de boel over te dragen, misschien heb je nog andere bedrijven en kost het te veel tijd, misschien wil je gewoon je carrière over een andere boeg gooien. Het verkopen van je bedrijf is een behoorlijk ingewikkeld proces. Je bedrijf verkopen via Anno1982 is daarom een goed idee. Twijfel jij eraan om het bedrijf binnen de familie te houden? Dit is waarom het een goed idee is.

Loyaliteit

Een eerste voordeel aan het bedrijf binnen de familie houden is de loyaliteit. Niet alleen van degene die het overneemt (namelijk een familielid dat waarschijnlijk een bekende en geliefde van je is) maar waarschijnlijk ook van het personeel en de klanten. Wanneer het bedrijf in de familie blijft is de kans kleiner dat jouw personeel na overname een andere baan zoekt en klanten overstappen op de concurrent.

Kennis en kunde

Het is nog eens extra ideaal wanneer het familielid dat het bedrijf overneemt reeds werknemer is bij jouw bedrijf. Op die manier heeft de nieuwe CEO al kennis en kunde over het functioneren en aansturen van het bedrijf, waardoor een overname vrijwel vlekkeloos kan verlopen.

Behoud van reputatie

Jouw bedrijf heeft in de loop van de jaren een bepaalde reputatie opgebouwd bij zowel klanten als de concurrent. Hopelijk is dat een goede reputatie. Wanneer het bedrijf verkocht wordt aan iemand die niets te maken heeft met de onderneming, betekent dit dat de reputatie van het bedrijf vanaf nul opgebouwd moet worden. Een externe nieuwe eigenaar zal waarschijnlijk een compleet nieuwe wind laten waaien en het is maar gissen hoe dat uit zal pakken. Wanneer je zeker wilt zijn van het behoud van de reputatie die je in de loop der jaren met je bedrijf hebt opgebouwd, is het een slimme zet om het bedrijf in de familie te houden.

Waarom niet doen?

Er zitten echter ook enkele haken en ogen aan het verkopen van je bedrijf aan iemand uit de familie. Ten eerste is de verkoop aan een familielid vaak een stuk minder lucratief dan de verkoop aan een externe. Als de verkoop van je bedrijf vooral een manier is om snel veel geld te verdienen, kun je het dus beter niet doorverkopen aan een familielid. Daarnaast kan het natuurlijk ook dat je je bedrijf verkoopt omdat je het gevoel hebt dat je de boel niet meer helemaal onder controle hebt. Een familielid kan dit misschien wel ondervangen, maar in dat geval is een frisse wind van iemand die tot dan toe niks met het bedrijf te maken had soms wel wenselijk.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>