• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Heb ik als zzp’er baat bij een aansprakelijkheidsverzekering?

Wil je niet langer in loondienst werken? Dan kun je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag gaan. Voordat je deze stap zet, moet je weten dat er behoorlijk wat op je afkomt. Je bent niet alleen zelf verantwoordelijk voor je inkomen, maar je moet je ook verzekeren voor risico’s. Zo kun je bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Maar heb je als zzp’er eigenlijk baat bij deze verzekering? Wij geven je hier antwoord op deze vraag.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht

Net als voor particuliere verzekeringen geldt ook voor zakelijke verzekeringen dat hier kosten aan verbonden zijn. Je draagt namelijk iedere maand premie af voor elke verzekering die je afsluit. Daarom twijfel je misschien of je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af moet sluit. Dit hoeft niet, want een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is niet verplicht. Omdat je schade als zzp’er zelf in de hand hebt, verwacht je misschien niet dat je snel aansprakelijk gesteld wordt. In dat geval kun je besluiten om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering links te laten liggen.

Waarom sluit je dan toch een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af?

Ondanks dat een AVB verzekering zzp niet verplicht is en geld kost, zijn er toch veel zzp’ers die zich wel zakelijk verzekeren voor aansprakelijkheid. Hier zijn verschillende reden voor op te voeren. De belangrijkste reden is dat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dienst doet als financieel vangnet bij onverwachte schadeclaims. Richt je schade aan waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent? Dan stelt een klant je hier aansprakelijk voor. Als je verzekerd bent voor aansprakelijkheid is er geen reden tot paniek. De meeste schade wordt namelijk vergoed door de verzekeraar waarbij je de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten hebt.

Veel ondernemers sluiten een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af om zich in te dekken tegen financiële risico’s. Toch is dit niet de enige reden om je zakelijk te verzekeren voor aansprakelijkheid. Het afsluiten van deze verzekering kan je namelijk ook nieuwe klanten opleveren. Opdrachtgevers eisen tegenwoordig namelijk steeds vaker van zzp’ers dat zij verzekerd zijn voor aansprakelijkheid. Wanneer dit niet het geval is, kiest het bedrijf misschien voor een zzp’er die zijn zaakjes wel goed op orde heeft. Het ontbreken van een aansprakelijkheidsverzekering kan er zelfs toe leiden dat een opdrachtgever de samenwerking opzegt. Reden genoeg om je hiervoor te verzekeren als je het ons vraagt.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden

Wanneer jij je als zzp’er wilt verzekeren voor aansprakelijkheid, is de kans groot dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. In veel gevallen volstaat deze standaardverzekering, maar dit is niet altijd zo. Beoefen je een financieel, technisch, adviserend of juridisch beroep? Dan raden wij je aan ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten. Met deze aanvullende verzekering ben je namelijk ook verzekerd voor schade door een beroepsfout. Hierdoor keert een verzekeraar bijvoorbeeld ook geld uit als de schade het gevolg is van een verkeerd advies.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>