Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 27/03/2024

In Nederland zie je steeds meer leasemaatschappijen een zogenaamd ‘halal private-leasecontract’ lanceren.

Dit is een leasevorm die rekening houdt met de richtlijnen van de islam. Men spreekt ook wel van een auto leasen zonder rente. Maar is dit ook echt zo? Benieuwd hoe Halal lease werkt? In dit artikel leggen we het je uit!


Wat is Halal Lease?

Halal Lease is een leasecontract waarbij het leasen van een auto ook mogelijk wordt gemaakt voor klanten met een islamitische geloofsovertuiging, dit door geen rente te rekenen. Binnen de islamitische religie is het vragen van rente verboden. Degene die het islamitische geloof aanhangen zijn daarmee ook niet toegestaan rente te betalen.

Door de steeds groeiende moslimpopulatie binnen Nederland, zie je steeds meer bedrijven die zich op deze groep aanpassen. Zo ook leasemaatschappijen. De gemakken van het leasen van een auto zouden namelijk voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Daarom wordt er door verschillende leasemaatschappijen sinds kort gebruik gemaakt van een Halal leasecontract. Dit om aan de halal normen te voldoen.

Helaas zijn er momenteel geen goede aanbieders van een halal constructie. Toch op zoek naar de beste leasemaatschappij? Dit zijn onze favorieten! 👑


Hoe ziet een Halal lease contract eruit?

Bij Halal lease rijd je een nieuwe auto zonder dat deze van jou is. Hiervoor betaal je een vast maandbedrag zonder rente. Behalve brandstof en parkeerboetes zitten alle kosten die je aan een auto kunt hebben in dit vaste maandbedrag inbegrepen. Kosten waar je je dus geen zorgen meer over hoeft te maken bij een Halal leaseauto zijn kosten voor:

 • Reparatie en onderhoud
 • Allriskverzekering
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Onderhoud
 • Bandenvervanging
 • Reparaties
 • Afschrijvingskosten
 • Pechhulp

Hoe lang je de auto wil leasen bepaal je zelf. Vaak kan je kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de maandelijkse kosten. Ook het aantal vaste kilometers kan je zelf aangeven. Ben je van plan weinig kilometers te rijden? Dan zullen de kosten lager uitvallen dan wanneer je van plan bent veel kilometers te gaan rijden.


Waarom halal auto leasen?

Het leasen van een auto kent vele voordelen. Met de opkomst van het Halal lease contract kunnen nu ook degene die een islamitisch geloof aanhangen hier van genieten. Onderstaand zetten we de voordelen van halal leasen voor je op een rijtje!

Voordelen halal lease:

 • Toegankelijk voor iedereen met een islamitische geloofsovertuiging;
 • Rentevrij, conform aan de islamitische wetgeving;
 • Een splinternieuwe auto zonder hier jaren voor te sparen;
 • Vast maandbedrag inclusief bijkomende kosten;
 • Geen zorgen over reparaties of onderhoud;
 • Standaard Allrisk verzekerd.


Goed om te weten; Halal lease is in sommige gevallen ook te combineren met financial lease


Welke leasemaatschappij is halal?

Helaas zijn er nog weinig leasemaatschappijen in Nederland die een halal constructie aanbieden. Omdat het nog een vrij nieuw concept is, zijn er al bijna geen leasemaatschappijen waar je Halal jouw auto kan leasen. Wel hebben we in dit artikel verschillende goede leasemaatschappijen op een rijtje gezet. Hier kun je terecht voor het leasen van een auto, echter niet met een halal constructie. 

In 5 stappen een Halal auto leasen

Op zoek naar een Halal leaseauto? Met onderstaand stappenplan helpen we je een stukje op weg. Zo weet je zeker dat je bij de juiste aanbieder terecht komt!

1. Vind een geschikte private lease aanbieder

Helaas is het aanbod private lease aanbieders die een halal constructie aanbieden beperkt. In dit lijstje vind je verschillende aanbieders van lease auto's.

2. Kies een merk en en type auto

Ben je op zoek naar een familie-auto? Of een busje voor je werk? Zoek jouw geschikte auto tussen het Halal lease aanbod van verschillende leasemaatschappijen.

3. Bepaal de looptijd en het aantal kilometers

Zodra je een auto hebt gevonden die aan jouw wensen voldoet kan je nadenken over de looptijd en het aantal kilometers dat je wil afsluiten. Hoe lang wil je een auto leasen? En hoeveel kilometers ben je van plan te gaan rijden?

4. Doe je private lease aanvraag

Vul het online contactformulier van de leasemaatschappij in of neem telefonisch contact op. De maatschappij zal vervolgens jouw aanvraag in behandeling nemen en vrijblijvend een voorstel opsturen.

5. Sluit een contract af en ontvang jouw leaseauto

Wanneer je akkoord gaat met het voorstel, dien je deze te ondertekenen. Dit kan online maar gebeurt ook vaak fysiek in het pand van de leasemaatschappij. Wanneer alles geregeld is kan je jouw leaseauto ophalen of wordt deze aan huis gebracht.

Helaas zijn er momenteel geen goede aanbieders van een halal constructie. Toch op zoek naar de beste leasemaatschappij? Dit zijn onze favorieten! 👑

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>