• Home
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat zijn de grootste wijnlanden? Top 10 landen met de meeste export wijn ter wereld! [2023]

Denk je aan wijn, denk je aan de Franse Rivièra, de Italiaanse kust of Spaanse tapas. Deze Europese wijnlanden staan al sinds jaar en dag bekend als landen die wijn produceren, maar het landschap van wijnproductie verandert.

Niet deze landen, maar landen als de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika nemen langzamerhand het stokje over.

Ben jij benieuwd naar de grootste wijnlanden van dit moment? Wij stelden een top 10 op met de landen die het meeste wijn exporteren. Benieuwd? Lees dan verder!


Top 10 grootste wijnlanden ter wereld

En wat zijn dan die 10 grootste wijnlanden ter wereld? Voor deze top 10 onderzochten wij welke wijnregio de meeste wijngaarden en waarvan de productie het hoogste was. Dit zijn Europese landen, maar ook zeker landen buiten Europa.

Ben jij benieuwd naar de grootste wijnlanden van dit moment? Je ontdekt het hier! 


10. Duitsland

 • Jaarlijkse Productie: 368.000 Olympische zwembaden

Onderaan de lijst staat Duitsland, een land waarvan je wellicht niet had verwacht dat er zoveel wijn geproduceerd zou worden.

Het Duitse klimaat is vergelijkbaar met het Nederlandse klimaat, maar in het zuiden van Duitsland kan er wel degelijk aardig wat wijn worden verbouwd.

Langs de Rijn zijn al jaren Duitse goede wijnen te vinden met de Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc als koploper. De wijnstreken bevinden zich in Duitsland vooral in het Rijn- en Moezeldal. 


9. Zuid-Afrika

 • Jaarlijkse Productie: 458.400 Olympische zwembaden

Een veel bekender wijnland buiten Europa is Zuid-Afrika. Al in 1655 werden door de eerste Nederlandse kolonisten de wijnstokken geplaatst.

Het warme klimaat in deze nieuwe wereld vormde de ideale omstandigheden voor verschillende wijnen. En vooral, nieuwe wijnen.

De wijnbouw is in de laatste jaren alleen maar toegenomen in Zuid-Afrika. Zeker rond Stellenbosch en Franschhoek worden er talloze witte wijnen geproduceerd.

De opkomst van Zuid-Afrika is in de laatste jaren alleen maar aan het doorzetten. Wie weet waar Zuid-Afrika over een aantal jaren op de lijst komt te staan. 


8. Australië

 • Jaarlijkse Productie474.600 Olympische zwembaden

Wederom een niet-Europees land: Australië. Australië is een van de belangrijkste wijnlanden in het zuidelijk halfrond.

Het bijzondere aan de manier waarop Australië te werk gaat, is dat de wijn niet ter plaatse van de wijngaarden wordt verbouwd, maar dat het fermenteren en produceren van de wijn in de grote steden gebeurt.

De druiven worden in groten getale aangeleverd, waarna de wijnproductie start. Voornamelijk de Shiraz druif voor rode wijn, en de Chardonnay druif voor witte wijn zijn op dit moment afkomstig uit Australië.


7. Chili

 • Jaarlijkse Productie: 485.600 Olympische zwembaden

Van Australië vliegen we over de Grote Oceaan naar Chili. Wijnen uit Chili zijn enorm in opkomst, vanwege het feit dat wijn goed kan worden verbouwd in de provincies van Chili die van nature zijn beschermd tegen de elementen.

De hoge bergen van de Andes bieden namelijk een geweldige bescherming tegen alles wat een druivenoogst zou kunnen verpesten. Bovendien hoeven de boeren in Chili nauwelijks bestrijdingsmiddelen te gebruiken tegen allerlei ziektes, die in andere landen veel vaker heersen. Kortom, Chili is een van de beste wijnlanden van dit moment. 


6. Argentinië

 • Jaarlijkse Productie: 599.350 Olympische zwembaden

Voor plaats 6 blijven we in hetzelfde continent van Zuid-Amerika en maken de overstap naar Argentinië.

In tegenstelling tot andere landen, blijft de meeste Argentijnse wijn in het land zelf. Wijnen drinken zit nogal in de cultuur, want van deze Zuid-Amerikaanse wijn blijft 4/5 in het land.

Hoewel de Argentijnse wijn steeds meer groeit laat zijn, vond de wijnproductie al in de 16e eeuw plaats - met name in het centraal gelegen San Juan en Mendoza.

Dit komt doordat de rivier de Mendoza door dit gebied loopt, die de levensader van de Argentijnse wijnbouw vormt. 


5. China

 • Jaarlijkse Productie: 680.000 Olympische zwembaden

Ja, echt waar, China is de nummer 5 van de grootste wijnlanden van dit moment. Dat is ook niet vreemd, want China is het land met de meeste inwoners ter wereld. Ook de wijnbouw groeit mee met deze enorme inwonersaantallen.

Wijnen uit China zijn goed voor zo'n 17.000 hectoliter per jaar, wat neerkomt op zo'n 480.000 Olympische zwembaden gevuld met wijn.

Gek genoeg zijn het vooral invloeden uit Frankrijk die de Chinese wijnbouw beïnvloeden. Zo worden veel druifsoorten uit Frankrijk gebruikt om deze grote hoeveelheden hectoliter te oogsten. 


4. Verenigde Staten

 • Jaarlijkse Productie: 1.320.000 Olympische zwembaden

Op plaats vier maken we een grote stap in de totale productie en gaan we naar de Verenigde Staten, die ongeveer het dubbele hoeveelheid aan wijnen produceert als China.

De Verenigde Staten heeft een ideaal klimaat voor wijnproductie, wat dan ook blijkt uit de gigantische oogst aan druiven die zij jaarlijks omzet in flessen wijn. Een goed glas Amerikaanse wijn is vrijwel altijd afkomstig uit Californië.

Druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, maar ook de Duitse Riesling en Pinot Gris: eigenlijk zijn alle druivensoorten over de hele wereld te vinden in het Noorden van het Amerikaanse continent. 


3. Frankrijk

 • Jaarlijkse Productie: 1.717.386 Olympische zwembaden

Eindelijk zijn we aangekomen bij de betere wijn: Frankrijk. Op de derde plaats staat Frankrijk en haar enorme historie aan wijnen. Laten we maar even wat feitjes op een rij zetten:

11 procent van de totale hoeveelheid wijngaarden op de wereld liggen in Frankrijk.

In 2019 produceerde Frankrijk alleen 17% van de totale wereldproductie.

De duurste wijn ooit is Frans en werd geveild voor $558.000

We hoeven er niet veel meer woorden aan vuil te maken: de beste wijnen drinken we in Frankrijk - het liefst ergens in de Bordeaux. 


2. Spanje

 • Jaarlijkse Productie: 1.843.140 Olympische zwembaden

Van de Franse wijnstreken vliegen we naar Spanje, om daar eens wijn te gaan proeven. Al in de 7e eeuw werd in Spanje wijn geproduceerd in de Rioja en Andalusië, en daar is nog steeds niets aan veranderd.

Net als Frankrijk en Italië - de grootste concurrenten van elkaar - is nog steeds in de wereld de meeste wijn afkomstig uit onder andere Spanje. Zal dat in de toekomst ook nog zo zijn? We zullen het nooit helemaal zeker weten. 


1. Italië

 • Jaarlijkse Productie: 1.918.640 Olympische zwembaden

We sluiten de lijst af met de grootste wijnproducent van dit moment: Italië. Italië dankt haar vruchtbare grond aan de vulkanische activiteiten door de jaren heen, het prachtige weer en de enorme hoeveelheid aan natuurlijke barrières tegen de elementen.

De zon schijnt in Italië precies goed genoeg om de cultuur te kneden tot een wijnland waar wijn centraal staat in het dagelijks leven.

Gelukkig zijn de Italianen ook gul genoeg om deze dolce vita te delen met de rest van de wereld. 


Veelgestelde vragen

Wat is het grootste wijnland ter wereld?

Het grootste wijnland van dit moment is Italië, maar ook Spanje en Frankrijk komen dicht in de buurt.

Welke 10 landen produceren meeste wijn?

De 10 landen die de meeste wijn produceren zijn van groot naar klein Italië, Spanje, Frankrijk, de Verenigde Staten, China, Argentinië, Chili, Australië, Zuid-Afrika en Duitsland.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>