• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat zijn de grootste biermerken? Top 10 grootste bierbrouwers ter wereld! [2024]

Wat zijn de grootste biermerken ter wereld? De merken van de allergrootste bierbrouwers ter wereld vind je in elk land waar je maar bent. Deze bierbrouwers hebben met hun merken de wereld van het bier overgenomen.

Maar wat zijn nu de grootste biermerken ter wereld? Wij gingen op onderzoek uit naar de grootste namen in de bierindustrie ter wereld. Ben jij benieuwd naar het resultaat? Ontdek het hieronder!


Top 10 grootste biermerken ter wereld

De grootste bierbrouwers ter wereld hebben meerdere merken in handen, die zij verspreiden over de hele wereld. Hoe groot een biermerk is, is te zien aan hun marktaandeel. Hoe grote het percentage marktaandeel, hoe groter dit merk is.

In onze top 10 staan merken die samen geen 100% marktaandeel in handen hebben, maar samen tot 72.7% komen. Dat betekent dat alle bedrijven die buiten onze top 10 vallen de rest van het marktaandeel opvullen.

Genoeg gepraat - hieronder volgt de top 10 grootste biermerken ter wereld!


1. AB InBEV

 • Marktaandeel: 
  31.4%
 • Totale Productie: 
  595 miljoen hectoliter - 23.800 Olympische zwembaden per jaar

We trappen de lijst af met de absolute grootmacht in de wereld van bier: AB InBev. AB InBev heeft een marktaandeel van 31.4% in handen, in is daarmee absoluut de grootste. Het bedrijf heeft merken in handen als Hertog Jan, Corona, Leffe en Bud.

Even voor jouw beeld: alleen al in West-Europa is AB InBev verantwoordelijk voor de productie van 36.1 miljoen hectoliter.

En 36.1 miljoen hectoliter komt zo overeen met zo'n 23.800 Olympische zwembaden per jaar. Dit is een totale afstand van zo'n 1190 kilometer. Zelfs Maarten van der Weijden zou deze afstand niet kunnen zwemmen.

Kortom, de absolute winnaar is AB InBev, en de kans is klein dat dit bedrijf met een marktaandeel van 31.4% ooit van de troon zal worden gestoten. 


2. Heineken

 • Marktaandeel: 
  11.2%
 • Totale Productie: 
  222 miljoen hectoliter - 8900 Olympische zwembaden per jaar

Het op één na grootste biermerk ter wereld is Heineken - onze Nederlandse trots. Nou ja, Nederlands, Heineken is actief in 190 landen, waarmee het een van de grootste bierbrouwers in de wereld is qua aantal landen.

Het bedrijf is natuurlijk alom bekend en geroemd, want al jaren is het iconische groene flesje van Heineken overal ter wereld te verkrijgen.

Onder de lijst van merken van het bedrijf Heineken vallen ook merken als Amstel, Bintang, Desperados, Texels, maar ook ciders als Jillz, Apple Bandit of frisdranken als Vitaminwater, Royal Club en Crystal Clear.

Niet alleen valt Heineken in een lijst van de grootste bierbrouwers, maar ook op de lijst van een van de grootste producenten van softdrinks.

Het bedrijf behoort, kortom, met recht bij de tien grootste bierbrouwers ter wereld.


3. China Snow Breweries

 • Marktaandeel: 
  6.5%
 • Totale Productie: 
  188 miljoen hectoliter - 7600 Olympische zwembaden per jaar

Het op drie na grootste biermerk ter wereld is afkomstig van de bierbrouwer China Snow Breweries. Het land met één van de grootste populaties ter wereld - 1.4 miljard in 2021 - wordt immers ook voorzien van drank.

Één van de producenten die hiervoor zorgt, is China Snow Breweries, met een marktaandeel van zo'n 6.5%, en daarmee de grootste producent in China.

Op de markt van China vinden we biermerken die voor ons Europeanen niets zeggen, zoals Snow, Green Leaves of Shenyang. Onder de namen vinden we geen enkele naam die je in een doorsnee Albert Heijn buiten China zal kunnen vinden.

Maar dat deze producten groot is, is in ieder geval duidelijk. Met 7600 Olympische zwembaden per jaar blijkt maar weer dat bier niet alleen in het westen wordt genuttigd, maar dat de Chinezen er ook aardig wat van kunnen. 


4. Carlsberg 

 • Marktaandeel: 
  5.8%
 • Totale Productie: 
  112 miljoen hectoliter - 4500 Olympische zwembaden per jaar

Carlsberg, het bedrijf met en van de meest bekende namen uit de wereld van bieren, vinden we terug op plaats vier. Deze Deense grootmacht produceert zo'n 112 miljoen hectoliter per jaar, waarvan veruit het grootste deel simpelweg het merk Carlsberg betreft.

Carlsberg werd tot 2022 gerund door een Nederlandse CEO, Cees van 't Hart, die een lange geschiedenis aan Deense CEO's opvolgde.

In zijn laatste jaar behaalde Carlsberg een recordomzet van €9.5 miljard. Het grootste deel van de afzetmarkt van Carlsberg bevindt zich in Europa. 


5. Carlsberg 

 • Marktaandeel: 
  5.1%
 • Totale Productie: 
  135 miljoen hectoliter - 5400 Olympische zwembaden per jaar

Van Denemarken vliegen we naar Denver, Colorado naar de nummer 5 op onze lijst - Molson-Coors. De smaak van het Amerikaanse bier zal voor Europeanen niet fijn zijn, maar in Noord-Amerika razend populair.

Het grootste deel van de markt van Molson-Coors bevindt zich in de Verenigde Staten en Canada, maar er zit ook zo'n 5% van de totale afzetmarkt in Europa.

Hierbij zijn er bijvoorbeeld kleinere brouwerijen van Molson-Coors in landen als Praag, Hongarije, Montenegro en Servië. 


6. Carlsberg 

 • Marktaandeel: 
  4.0%
 • Totale Productie: 
  135 miljoen hectoliter - 5400 Olympische zwembaden per jaar

Het bedrijf dat in China verantwoordelijk is voor de productie van Tsingtao, was ooit een Duitse uitvinding geweest.

Deze Europese roots zien we nog steeds terug in het bedrijf, want Tsingtao is één van de weinige Chineze brouwerijen die ook buiten China bier verspreiden.

Tsingtao is bijvoorbeeld in zo'n 50 landen te verkrijgen - meer dan de andere Chineze brouweren op de lijst.

Het bedrijf produceert zo'n 5400 Olympische zwembaden aan bier per jaar - een flinke score. 


7. Carlsberg 

 • Marktaandeel: 
  3.0%
 • Totale Productie: 
  58 miljoen hectoliter - 2400 Olympische zwembaden per jaar

We vervolgen de lijst met wederom een Aziatisch merk: het Japanse Asahi. De Asahi Super Dry is hun bekendste biermerk, maar waar zij ook goed in zijn, is het produceren van bijvoorbeeld koffie en thee.

Hoewel de afzetmarkt voornamelijk in Japan te vinden is, is het maar sinds 2019 ook zo dat Asahi de Australische markt heeft gevonden.

Gek genoeg behoort China helemaal niet tot de afzetmarkt van Asahi, maar vinden we de afzetmarkt achtereenvolgens in Japan, Europa en als laatste Australië. 


8. Carlsberg 

 • Marktaandeel: 
  2.2%
 • Totale Productie: 
  30 miljoen hectoliter - 1200 Olympische zwembaden per jaar

Na het Japanse Asahi vinden we op plaats acht het Chinese Yanjin, dat is gevestigd in de Chineze hoofdstad Beijing.

Yanjing heeft in tegenstelling tot andere grote merken, die vaak meer dan 1 merk in hun bezit hebben, maar 3 merken.

Hun grootste merk - simpelweg Yanjing - wordt in China gebruikt als het merk dat wordt geserveerd tijdens offic


9. BGI/Groupe Castel

 • Marktaandeel: 
  2.0%
 • Totale Productie: 
  39 miljoen hectoliter - 1600 Olympische zwembaden per jaar

Op de negende plaats in deze lijst vinden we BGI/Groupe Castel. Deze van origine Franse brouwerij is een vreemde eend in de bijt, omdat het bedrijf als een van de weinige brouwers actief is op de markt van Afrika.

In landen als Botswana, Nigeria en Angola vinden we daarom flinke brouwerijen van BGI/Groupe Castel.

Het bedrijf is zeker niet de allergrootste, maar met een productie van zo'n 1600 Olympische zwembaden per jaar, is het zeker een bedrijf dat het prima doet. 


10. Kirin

 • Marktaandeel: 
  1.5%
 • Totale Productie: 
  30 miljoen hectoliter - 1200 Olympische zwembaden per jaar

Het laatste rondje wordt gegeven door het Japanse Kirin, het tweede Japanse merk dat te vinden is in onze top 10.

In tegenstelling tot Asahi, verspreidt Kirin ook haar bier in landen als China, Taiwan, Australië en de Verenigde Staten - een veel bredere afzetmarkt.

Met een afzetmarkt als deze, is het best knap dat Kirin zichzelf staande kan houden onder giganten als AB InBev of Heineken,

maar door samenwerkingen met juist deze brouwerijen, plukt Kirin wel degelijk de vruchten van deze brede distributie.

Kirin is goed voor de productie van zo'n 1200 Olympische zwembaden - een prima score. 


Veelgestelde vragen

Wat is het grootste bier merk?

Het grootste biermerk is AB InBev. AB InBev heeft een marktaandeel van 31.4% in handen, in is daarmee absoluut de grootste. Het bedrijf heeft merken in handen als Hertog Jan, Corona, Leffe en Bud.

Wat is het grootste biermerk in Nederland?

Het grootste biermerk in Nederland is Heineken.

Wat is het meest gedronken bier ter wereld?

Het meest gedronken bier ter wereld is het Chinese Snow, en op de tweede plaats volgt het Amerikaanse Budweiser.

Wie is groter Heineken of Grolsch?

In Nederland is Heineken een groter biermerk dan Grolsch. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>