• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat zijn de grootste bedrijven ter wereld? Top 10 grootste bedrijven op een rij! [2024]

Bigger, faster, stronger. Al jaren racen de bedrijven in deze lijst tegen elkaar om die ene eretitel te bemachtigen:

Het grootste bedrijf ter wereld.

Met meer dan een miljoen werknemers, meer dan een miljard klanten én uiteraard een jaaromzet waar je 'u' tegen zegt. Weet jij eigenlijk wel welke groot geld verdieners dit zijn?

We gaan in op de grootste bedrijven ter wereld, de beurswaarde, het hoofdkantoor en hoe deze bedrijven zijn opgericht. We verklappen alvast dat dit héél interessant gaat worden!


Top 10 grootste bedrijven ter wereld

Hieronder staan de top 10 grootste bedrijven ter wereld op een rijtje. Op stipt nummer één staat het grootste bedrijf - en dus de winnaar van de race.. 

Het lijstje gaat dus van groot naar klein. 

Of nou ja, klein: in vergelijking met de andere grote bedrijven misschien. Uiteraard komen de grootste namen voorbij. Je leest het hieronder.

Grootste bedrijven ter wereld

1. Saudi Aramco

Misschien heb je nog nooit van dit bedrijf gehoord (wij ook niet). Maar dit is toch echt het grootste bedrijf ter wereld, met een beurswaarde van maar liefst 2.358 miljard dollar.

En dit heeft te maken met één woord: olie. Dit bedrijf bestaat al geruime tijd: sinds 1933 om precies te zijn. De Amerikaanse Standard Oil Company of California tekende toen een contract met de koning van Saoedi-Arabië voor het zoeken én winnen van olie.

En dat is goed gelukt. 

Amerika mocht dus olie winnen in het land, in ruil voor een flink geldbedrag. Zoals je misschien wel weet zit er in de olie-industrie een hoop geld. Dat Saudi Aramco in het lijstje grootste bedrijven ter wereld staat is dan ook geen verrassing. Anno 2024 komt er nog veel olie uit Saoedi-Arabië.


2. Apple

Op de tweede plaats staat Apple. Dat Apple één van de bedrijven ter wereld is met een monsterbeurswaarde is eigenlijk algemeen bekend.

De momentele beurswaarde is dan ook maar nét iets lager dan die van Saudi Aramco: namelijk 2.353 miljard.

Het is ook één van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Het bedrijf is opgericht in 1976 door de zeer bekende man Steve Jobs, in zijn garage! Hoewel Apple al lange tijd bekend was, groeide het bedrijf pas exponentieel aan het begin van deze eeuw.

Waarom toen pas?

Dat is voornamelijk te danken aan de technologie van nu. Zeker de afgelopen jaren doet het bedrijf enorm goede zaken. Kijk maar eens om je heen: hoeveel mensen zie jij met een Macbook, Imac of Iphones? Waarschijnlijk een hele hoop.

Naast de producten die ze verkopen biedt het bedrijf ook nog verschillende, handige diensten aan zoals Apple TV+ en Apple Music. Ook is Apple het eerste bedrijf ooit dat zichzelf een 'trillion dollar company' mag noemen.

Ze waren het eerste bedrijf met een beurswaarde van een biljoen. Een terechte tweede plaats dus. 


3. Microsoft

Op de hielen van Apple zit Microsoft. Het bedrijf is opgericht in 1975. Slechts één jaar voor Apple dus.

Microsoft is opgericht door Bill Gates. En zoals je misschien weet is meneer Gates één van de rijkste mensen ter wereld. Sterker nog, hij staat zelfs in de top vijf. Niet gek wanneer je eigenaar bent van een bedrijf die op de beurs 2.019 miljard dollar waard is.

Zou jij net zo'n groot bedrijf als Microsoft kunnen oprichten? Misschien wel. Bill Gates laat zich niet gek maken namelijk.

Dat gaan we je uitleggen. Microsoft is het meest gebruikte besturingssysteem voor computers ter wereld. Daarnaast worden de Microsoft office-producten ook wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt.

Denk maar eens aan PowerPoint, Excel of Word: allemaal van Microsoft. Het hoofdkantoor van Microsoft vind je in Redmond, Washington, Amerika. Het zal je verbazen hoe groot dit gebouw is.

Tsja, met waarde van 2.019 miljard dollar mag je ook best een mooi stekje voor jezelf bouwen, vinden wij. 


4. Alfabet

Alfabet: via dit bedrijf ben je op deze pagina gekomen. Weet je al welk bedrijf het is? Ondanks dat de naam misschien geen belletjes doet rinkelen, is dit het moederbedrijf van Google

Dit is wederom een bedrijf met oorsprong in de Verenigde Staten. De beurwaarde van Alfabet is 1.507 miljard dollar.

Een hoop minder dan de nummer één dus. Nog steeds even veel geld als het totale bbp van San Marino, dat dan weer wel. 

En niet alleen Google valt onder het moederbedrijf. Het bekende streamingplatform YouTube en het sportmerk Fitbit vallen hier bijvoorbeeld ook onder.

Het bedrijf telt meer dan 156.000 werknemers over de hele wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in De Verenigde Staten. En dan wel in het prachtige Californië om precies te zijn.

Het is terecht één van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld en actief in verschillende sectoren.


5. Amazon

Amazon is misschien wel één van de meest populaire bedrijven van dit moment. Dat het bedrijf een plekje heeft weten te bemachtigen in deze ranglijst komt dan ook niet echt als een verrassing.

De marktkapitalisatie van het bedrijf is een keurige 1.244 miljard dollar. Wat ooit begon als een online boekenwinkel (echt waar) is uitgegroeid tot het grootste e-commerce platform ter wereld.

Het bedrijf is opgericht door Jeff Bezos, één van de rijkste mensen ter wereld.

Eigenlijk is Amazon vergelijkbaar aan het Nederlandse bedrijf Bol.com. Maar dan wereldwijd!

En naast spullen kan je via Amazon Prime allerlei films en series kijken. Het is dan ook de grootste concurrent van het streamingplatform Netflix.


6. Tesla

Tussen de grootste bedrijven zit uiteraard ook Tesla. Of moeten we het The Elon Musk Show noemen?

Het bedrijf is opgericht door momenteel de rijkste man ter wereld: Elon Musk, die niet bang is om een riskante tweet de wereld in te brengen.

Dat Tesla zo'n gigantisch bedrijf is, is best bijzonder, aangezien het bedrijf pas is opgericht in 2003. Behoorlijk 'laat' in vergelijking met de andere bedrijven in dit rijtje. 

De beurswaarde van Tesla is 729 miljard dollar. Daarmee bouwen ze aan al die Tesla's waar menig influencer mee loopt te pronken. Totdat de accu leeg is, tenminste

Dat ze goed verkocht worden, staat in ieder geval vast, want vorig jaar was de omzet van het bedrijf zelfs 53,8 miljard dollar.


7. Berkshire Hathaway

Zeg je Warren Buffet, zeg je Berkshire Hathaway.

Dit investeringsbedrijf is opgericht in de Verenigde Staten door de bekendste belegger ter wereld: Warren Buffet. Het bedrijf heeft behoorlijk grote aandelen in bekende bedrijven als Apple en Coca-Cola.

Al deze slimme investeringen van CEO Buffet hebben gezorgd voor een marktkapitalisatie van 686 miljard dollar op de New York stock exchange. Dit is de grootste aandelenbeurs van de Verenigde Staten.


8. Meta platforms

Waarschijnlijk zegt Meta platforms je niet zoveel. Maar wat nou als we het hebben over Facebook?

Dit is natuurlijk één van de grootste socialmediaplatformen ter wereld. Dit is pas één van de bedrijven die valt onder het bedrijf Meta platforms. Ook Instagram en Whatsapp maken hier onderdeel vanuit.

Dit beursgenoteerd bedrijf heeft een beurswaarde van zo'n 545 miljard dollar.

Ook niet gek, want wie gebruikt er nou geen Whatsapp of Facebook?

Dit bedrijf is wederom opgericht in de Verenigde Staten door Mark Zuckerberg. Het hoofdkantoor is net als veel andere grote bedrijven te vinden in Californië. En dan telt het bedrijf óók nog meer dan 58.000 werknemers.


9. Taiwan Semiconductor Manufacturing

Geen Amerika, Verenigd Koninkrijk of Europa: dit bedrijf komt oorspronkelijk uit Taiwan

Hier kan je ook het hoofdkantoor vinden. Het bedrijf is de grootste producent in halfgeleiders, die worden gebruikt in veel elektronische producten.

Hoeveel is het bedrijf dan waard op de beurs?

Een slordige 495 miljard dollar!

Iets waar ze in het thuisland ook behoorlijk trots op zijn! Ook op jaarbasis maakt het bedrijf een winst van miljarden.


10. NVIDIA

Een miljard hier, een miljard daar: voor het bedrijf NVIDIA heel erg normaal.

Dit bedrijf is opgericht in 1993 en goed voor 467 miljard dollar.

Het bedrijf maakt voornamelijk grafische kaarten voor computers. Een enorm gewild item, wat zorgt voor een goede winst. Ook houden ze zich bezig met de ontwikkeling van videogames, artificial intelligence en cloud computing.

Het bedrijf telt geen miljard medewerkers, maar wel meer dan 22.000!


Grote bedrijven die de lijst niet hebben gehaald

We hebben je nu verteld over de top 10 grootste bedrijven ter wereld. Maar er zijn ook meerdere bedrijven die ook erg goed scoren. Misschien wel interessant om meer over te lezen! Deze staan hieronder nog op een rijtje.

 • China National Petroleum Corporatio
 • Royal Dutch Shell
 • Johnson & Johnson
 • Tencent
 • Walmart
 • Home Depot
 • United Health
 • Visa

Veelgestelde vragen

Wat zijn de grootste bedrijven ter wereld?

De 10 grootste bedrijven ter wereld zijn op volgorde van groot naar kleiner Saudi Aramco, Apple, Microsoft, Alfabet, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway, Meta, Taiwan Semiconductors en NVIDIA.


Wat is het grootste Nederlandse bedrijf?

Het grootste Nederlandse bedrijf is Royal Dutch Shell. 


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>