• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Top 10 grootste bedrijven in Nederland in 2024! [Beurswaarde]

Heb jij altijd al willen weten wat de grootste bedrijven van Nederland zijn? Hoewel Nederland een klein land is, vinden we in het koude kikkerlandje bedrijven die aardig opboksen tegen gigantische concurrenten in het buitenland.

Maar wat zijn nu deze grote Nederlandse bedrijven? Genoeg reden om hier eens wat dieper in te duiken.

Wij onderzochten de grootste Nederlandse bedrijven van dit moment en maakten een lijst met de tien grootste Nederlandse bedrijven. Ben jij benieuwd welke bedrijven dit zijn? Lees dan vooral verder!


Top 10 grootste bedrijven Nederland

De grootste Nederlandse bedrijven zou je op verschillende manieren kunnen beoordelen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het aantal medewerkers, de winst die wordt gemaakt of door de actuele beurswaarde.

Voor dit artikel keken wij voornamelijk naar de beurswaarde van de bedrijven. Dit wordt ook wel de marktkapitalisatie genoemd.

Voordat we van wal steken, hebben we toch een kleine kanttekening. Het is namelijk soms de vraag of een bedrijf daadwerkelijk Nederlands is of niet. Shell, bijvoorbeeld, is een van origine Nederlands bedrijf, maar het operationele hoofdkantoor is sinds kort gevestigd in Londen.

Wij hebben ervoor gekozen om toch bedrijven op te nemen in deze lijst waarvan wij beoordeelden dat ze Nederlands genoeg waren.

Dit komt bijvoorbeeld door het feit dat zij zijn opgericht in Nederland en dat aandelen hiervan zijn te verhandelen op de Amsterdamse beurs.

Oke, genoeg gepraat.

Hieronder vind jij de lijst met de 10 grootste bedrijven in Nederland van dit moment!


1. ASML

We trappen deze lijst af met het Nederlandse bedrijf dat met kop en schouders uitsteekt boven de rest: ASML. ASML, een afkorting voor Advanced Semiconductors Materials Lithography, bouwt machines die chips maken, die wereldwijd worden gekocht door chipfabrikanten.

Dit bedrijf richt zich met name op grote techbedrijven, zoals Samsung en Intel, en heeft zo'n 90% van de markt volledig in handen. 90%!

ASML is qua marktkapitalisatie het grootste bedrijf, want zij hebben een marktkapitalisatie van zo'n €284 miljard. Inmiddels betaal je voor een aandeel ASML al gauw zo rond de €650. Niet mis, dus. 


2. Shell

En dan gaan we verder met ons hete hangijzer: Shell. Shell is een van origine Nederland bedrijf dat inmiddels haar hoofdkantoor heeft gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Shell is natuurlijk bekend van oliewinning, transport en alles wat er voor nodig is om auto's te laten rijden, vliegtuigen te laten vliegen en alles daar tussenin.

Qua bekendheid is dit wellicht het grootste bedrijf qua bekendheid, en is in de afgelopen jaren alleen maar bekender geworden.

Niet zonder slag of stoot, echter, want Shell komt steeds vaker in een negatief daglicht te staan vanwege wanpraktijken en uitbuiting.

Desalniettemin is Shell een van de grootste bedrijven van Nederland met een marktkapitalisatie van zo'n €190 miljard.


3. Unilever

Op nummer drie staat Unilever. Unilever is - net als Shell - een bedrijf dat inmiddels wereldwijd actief is. Desondanks is het een van de grootste bedrijven van Nederland met een marktkapitalisatie van zo'n €127 miljard.

Unilever is een multinational en moederbedrijf van bekende merken als Dove, Vianetta, Cornetto, Cif, Axe, Dove en ga zo maar door. Unilever richt zich vooral op ijs, persoonlijke verzorging en schoonmaakproducten.

Met vestigingen over de hele wereld kan Unilever worden gezien als een wereldleider op het gebied van consumentengoederen.


4. Prosus

Op plaats vier staat een beursgenoteerd bedrijf dat wellicht minder bekend is: Prosus. Prosus is een investeringsmaatschappij dat zich richt op het medialandschap. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan investeringen e-commerce- en internetbedrijven over de hele wereld.

De hoofdactiviteit van Prosus is investeren. Zo investeerde ze bedrijven rondom Payment service provider, bedrijven die het pinnen van geld en het overmaken van geld van rekening naar rekening wereldwijd een stuk gemakkelijker hebben gemaakt.

Met een marktkapitalisatie van €94 miljard, kunnen we ook zeker spreken van een van de grootste Nederlandse bedrijven.


5. RELX

Op de vijfde plek staat RELX, een bedrijf dat ooit begon als maker van wetenschappelijke tijdschriften, maar inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste aanbieders van online systemen voor de juridische, wetenschappelijke, medische en zakelijke sectoren.

Wil jij een wetenschappelijk artikel lezen of publiceren? Waarschijnlijk doe je dit via RELX.

Hoewel het hoofdkantoor van RELX nog steeds in Amsterdam staat, zitten de werknemers van dit gigantische bedrijf verspreid over de hele wereld. Ook niet gek, want de marktkapitalisatie van RELX komt neer op zo'n €60 miljard.


6. Heineken

Heeft Heineken nog uitleg nodig? Ze verkopen bier. Over de hele wereld. Onder verschillende merknamen. Ze hebben een marktkapitalisatie van €58 miljard.

Daarnaast heeft 's Nederlands rijkste vrouw, Charlene de Carvalho-Heineken, haar vermogen van ruim €14 miljard eigenhandig te danken aan dit gigantische Nederlandse bedrijf. 


7. Adyen

We gaan door met Adyen, een van de grootste Nederlandse bedrijven die zich richten op het ontwikkelen van elektronische apparaten om wereldwijde betalingen mogelijk te maken. Met een marktkapitalisatie van ruim €52 miljard is dit een enorme speler.


8. ING Groep

De grootste Nederlandse bank is de ING. Wat veel mensen niet weten, is dat de ING Groep echter nog veel meer bedrijven onder zich heeft zitten. Zo is ook Centraal Beheer in handen van de ING Groep.

ING heeft een marktkapitalisatie van zo'n €45 miljard. Met recht een van de grootste bedrijven van Nederland.


9. Universal Music Group

We naderen het einde met Universal Music Group, een bedrijf waarvan veel mensen niet weten dat het een Nederlands bedrijf is. Nou ja, niet helemaal, want Universal heeft Seagram PolyGram overgenomen, en dat is op haar beurt weer een dochterbedrijf van Philips.

Misschien een beetje omslachtig, maar Universal Music Group heeft aardig wat Nederlandse werknemers - en dat levert ze een marktkapitalisatie van zo'n €36 miljard op.


10. Ahold Delhaize

De hekkensluiter van deze lijst met de grootste Nederlandse bedrijven is Ahold Delhaize. Ahold Delhaize is een multinational dat zich richt op de retail - een moeilijk woord voor supermarkten.

Met een marktkapitalisatie van €30 miljard is dit alsnog een zeer waardige hekkensluiter.


Grootste bedrijven Nederland die de lijst niet hebben gehaald

Soms schiet je wel eens mis. In dit geval zijn er Nederlandse bedrijven die de top 10 van grootste Nederlandse bedrijven niet hebben gehaald.

Hun marktkapitalisatie is net even te laag om zich in deze lijst te voegen. Nog steeds zijn het gigantische bedrijven - begrijp ons alsjeblieft niet verkeerd.

De grootste bedrijven van Nederland kan je naast de marktkapitalisatie ook anders beoordelen. Wellicht is het bedrijf met de meeste werknemers voor jou wel een veel groter bedrijf dan het bedrijf met de hoogste marktkapitalisatie.

In dat geval is namelijk niet ASML, maar Ahold Delhaize (32.000 werknemers) het grootste bedrijf, gevolgd door de Rabobank (30.000 werknemers) en KLM (22.000 werknemers).

Wij keken in ieder geval naar de grootste bedrijven in Nederland op basis van marktkapitalisatie. En dit zijn de ongelukkigen die de top 10 net misten: 

 • Wolters Kluwer
 • Arcelor Mittal
 • EXOR
 • Danube
 • Philips
 • KPN
 • ABN Amro
 • Akzo Nobel
 • Nationale Nederlanden

Veelgestelde vragen

Wat zijn de grootste bedrijven in Nederland?

De grootste bedrijven in Nederland zijn ASML, Shell, Unilever, Prosus, RELX, Heineken, Adyen, ING, Universal Music en Ahold Delhaize.

Wat is het rijkste bedrijf in Nederland?

Het rijkste bedrijf in Nederland is op dit moment ASML.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>