• Home
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat is de Goedkoopste supermarkt in Nederland? Het complete overzicht![2023]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 07/06/2023

Ben jij benieuwd wat de goedkoopste supermarkt is van dit moment? In Nederland zijn de kosten van alledaagse producten in de laatste jaren alleen maar toegenomen. Boodschappen bij vrijwel alle supermarkten kosten zo een stuk meer dan dat ze een aantal jaren geleden kostten.

Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de prijzen supermarkten. De ene supermarkt is toch echt goedkoper dan de andere. Maar wat is nu de goedkoopste supermarkt?

Genoeg reden voor ons om op onderzoek uit te gaan. Wij vergeleken verschillende supermarkten op de kosten van A-merken en huismerken. Zo weet jij aan het einde van dit artikel precies wat de goedkoopste supermarkt van Nederland is! 


Hoe wordt bepaald wie de goedkoopste is?

Laten we beginnen met een belangrijke kanttekening. De goedkoopste supermarkt is vaak wat lastig om te bepalen. Zo heb je allereerst binnen de wereld van supermarkten te maken met
A-merken, B-merken of huismerken.

Daarnaast is het zo dat de reclames die supermarkten aanbieden essentieel zijn in het bepalen of we het hebben over een goedkope supermarkt of een duurdere supermarkt.

Veel onderzoeken laten daarom acties buiten beschouwing, en wordt in het onderzoek een gemiddelde berekend van prijsverschillen van A-merken, maar ook van huismerken.

In de meeste gevallen wordt er bepaald wat de goedkoopste supermarkt is door een boodschappenlijstje aan te schaffen met dezelfde producten uit allerlei productcategorieën, van zowel duurdere merken als budgetmerken.

Dit wordt dan weer vergeleken met de gemiddelde prijs van producten in supermarkten. Het gevaar hierbij is dat de verschillen kunnen zitten in een bepaalde categorie.

Zo kan het zo zijn dat fruit heel goedkoop is bij een bepaalde supermarkt met uitsluitend budgetmerken, maar dat de rest van de producten vergelijkbaar is of zelfs duurder. Dan nog zal deze supermarkt worden bestempeld als de goedkoopste supermarkt.

Goedkoop boodschappen doen op basis van een lijst met de goedkoopste supermarkten is goed mogelijk, dat staat vast, maar is natuurlijk iets ingewikkelder dan het lijkt.

Een consument die de meeste producten koopt in de actie of steeds de goedkoopste variant van de meeste boodschappen aanschaft, kan ook in een 'dure' supermarkt goedkoop boodschappen doen.

Desalniettemin kan je wel degelijk spreken van de goedkoopste supermarkt van Nederland, simpelweg omdat de gemiddelde prijzen van deze supermarkt goedkoop zijn. 


Welke supermarkt heeft de laagste prijzen?

De goedkoopste supermarkt van Nederland is op dit moment Dirk van den Broek. Na een vergelijking van verschillende supermarkten kwam toch echt duidelijk naar voren dat de goedkoopste producten te koop zijn bij Dirk van den Broek.

Boodschappen halen bij de Dirk van den Broek is volgens de consumentenbond zo'n 11% goedkoper dan de gemiddelde prijzen.

Voor veel consumenten zal dit wellicht als een verrassing komen, omdat het beeld toch echt is dat je voor de goedkoopste boodschappen het beste bij de Lidl aan kunt kloppen.

Toch blijkt de Dirk goedkoper voor zowel budgetmerken als A-merken.

Daarnaast is het opvallend dat Dirk haar prijzen verlaagt in een periode waarin de inflatie daalt. Dit lijkt heel normaal, maar toch komt het regelmatig voor dat supermarkten, ondanks het feit dat de inflatie daalt, toch hun prijzen omhoogschroeven. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de Albert Heijn en de Jumbo.


Wat is de goedkoopste supermarkten van Nederland?

Hoe zit het dan met de rest van de supermarkten? Waar kan je - naast Dirk - terecht voor de laagste prijs van boodschappen? Wij zetten het even voor je op een rijtje:

1. Dirk van den Broek

Zoals we al zeiden is de Dirk van den Broek momenteel dus de supermarktketen met de laagste prijs voor allerlei verschillende producten. De prijsstijgingen zijn bij de Dirk in de laatste jaren het laagst gebleven en je betaalt gemiddeld 11% minder voor boodschappen.

2. Hoogvliet

Dan gaan we door met Hoogvliet. Ook Hoogvlieg is voor jouw portemonnee een prima supermarkt om bij aan te kloppen. Wel bleek uit het onderzoek van de consumentenbond dat er binnen de filialen van Hoogvlieg wel verschillen in de prijs zaten.

Gemiddeld betaal je bij de supermarktketen Hoogvliet 8% minder voor jouw boodschappen.

3. Vomar

Op plaats drie staat de Vomar, een supermarktketen die zich profileert als een supermarkt met uitsluitend budgetmerken. Ook de Vomar kan zich voegen in het rijtje van de goedkoopste supermarkt, omdat je bij de Vomar gemiddeld 6% minder betaalt voor alle ingrediënten die jij nodig hebt.

4. Dekamarkt

Dan gaan we door met de Dekamarkt. Bij de Dekamarkt betaal je voor alle producten gemiddeld 5% minder. Ook dit is dus een supermarktketen waarbij je prima boodschappen kunt doen. Zo is het verschil tussen de Dirk en Dekamarkt maar 6%.

5. Lidl

En dan sluiten we af met de Lidl, de supermarkt die bekend staat om haar lage prijzen. Naar de Lidl gaan wordt al jaren geassocieerd met goedkope producten en budgetmerken. Toch blijkt dit beeld niet helemaal te kloppen, want je betaalt gemiddeld 3% minder voor de Lidl in vergelijking met de rest.

Tegelijkertijd is de Lidl een kei in het bieden van budget producten. De kans is groot dat je met het volgen van acties je uitgaven ook bij de Lidl enorm naar beneden kunt drukken.


Overige goedkope supermarkten

De duurste supermarkt van dit moment is de Spar. Hier betaal je gemiddeld 20% meer voor basisproducten dan het gemiddelde. Andere grote supermarktketens die zich in het rijtje van 'dure supermarkten' voegen zijn de Poiesz (6% meer), Picnic online boodschappen (5%), Coop (3%) en Jan Linders (1%).

Deze supermarkten zijn logischerwijs een stuk duurder dan onze budgetsupermarkten, zoals de Dirk en Hoogvliet.

Als laatste hebben we ook te maken met de middenmoot. Dit zijn, zoals je wellicht zou verwachten, de giganten in de markt: Albert Heijn, Jumbo en de Plus. Deze drie supermarkten vormen simpelweg het gemiddelde, en hebben dus een prijsverschil van 0%.

Deze drie supermarktketens zijn zo groot - de Albert Heijn voorop - dat zij het prijspeil voor de rest neerleggen. Het is daarna aan de andere ketens om hieronder of hierboven te duiken.

Al met al is belangrijk om te beseffen dat je zelf in de hand hebt of jouw boodschappen duurder worden of dat ze enorm stijgen. Er zijn grote verschillen tussen supermarkten, maar door de acties af te speuren en kritisch te blijven, kan je bij vrijwel alle supermarkten alsnog de kosten laag houden. 


Veelgestelde vragen

Welke supermarkt is op dit moment de goedkoopste?

Op dit moment is de Dirk van den Broek de goedkoopste supermarkt van Nederland.

Is de Lidl goedkoper dan de Albert Heijn?

Ja, de Lidl is gemiddeld 3% goedkoper dan de Albert Heijn.

Wat is de duurste supermarkt in Nederland?

De duurste supermarkt van dit moment is de Spar, waar je gemiddeld 20% meer betaalt voor alle producten.

Is de Jumbo goedkoper dan de Albert Heijn?

Nee, de Jumbo schommelt qua prijs rond hetzelfde prijsgemiddelde als de Albert Heijn. De Jumbo is dus niet goedkoper dan de Albert Heijn.

Is de Aldi of de Lidl goedkoper?

Uit het onderzoek van de consumentenbond bleek dat de Aldi gemiddeld iets duurder is dan de Lidl.

Is de Plus of Albert Heijn goedkoper?

Uit het onderzoek van de consumentenbond bleek de Plus even duur is als de Albert Heijn.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>