• Home
  • /
  • Investeren
  • /
  • Goedkoop beleggen | Waar kun je het goedkoopst beleggen? [2023]

Goedkoop beleggen... hoe doe je dat eigenlijk? Op het moment dat jij de keuze hebt gemaakt om te starten met beleggen, is het van belang over de verschillende aanbieders van beleggingen. Je kunt immers beleggen bij brokers, maar ook bij banken. De stelregel is: hoe lager de kosten, hoe hoger jouw rendement. De vraag is alleen: waar begin je?

In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten om goedkoop te beleggen en welke broker het beste past bij deze manier van beleggen.

Welke beleggingen zijn goedkoop?

Het doel van goedkoop beleggen is om de kosten van het beleggen zo laag mogelijk te houden. Dit kan eenvoudig bij brokers. Dit zijn aanbieders van beleggingen. Goedkoop beleggen begint bij een keuze waarin je belegt. Beleggen bij brokers gaat namelijk gepaard met transactiekosten, en die transactiekosten verschillen per beleggingssoort. Daarnaast heb je met het handelen in deze producten te maken met kosten die verschillen per broker.

Over het algemeen kun je stellen dat beleggen in aandelen bij brokers het goedkoopst is. Dit komt doordat er bij aandelen geen jaarlijkse, lopende kosten in rekening worden gebracht. De kosten van aandelen zitten puur in het aankopen en verkopen van aandelen. Wel moet worden gezegd dat verstandig beleggen in aandelen betekent dat je veel verschillende aandelen in jouw portfolio hebt zitten. Omdat je veel aandelen koopt, betaal je als belegger bij brokers weer meer transactiekosten.

Goedkoop beleggen is het gemakkelijkst mogelijk door te beleggen in ETFs. ETFs zijn verzamelingen aandelen die een bepaalde index volgen, waarbij er maar 1 transactie wordt gemaakt. Deze ETF kun je gemakkelijk vinden bij brokers. We hebben onlangs een artikel geschreven over het beste ETF, waarin we uitleggen welke ETFs voor beginnende investeerders verstandige investeringen zouden kunnen zijn.

Beleggen in ETFs is bij brokers goedkoop, omdat er minder transacties zijn dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Hierdoor zijn de transactiekosten laag. Bij broker DEGIRO zijn deze transactiekosten zelfs €0 per transactie als de ETFs in de kernselectie vallen. Daarnaast is het zo dat ETFs van alle beleggingsproducten de laagste lopende kosten hebben. Deze twee factoren zorgen ervoor dat je bij brokers met behulp van ETFs gebruik kunt maken van lage kosten.


Waar kan je het goedkoopst beleggen?

Een tweede onderdeel van goedkoop beleggen is dat je een geschikt broker moet zoeken om te beleggen. Beleggen is niets anders dan het kopen van een aandeel bij brokers op de beurs, waarna het aandeel in jouw bezit is. Nu is het zo dat het aankopen van een aandeel qua kosten verschilt per broker.

Beleggen bij een broker betekent dat je een beleggingsrekening moet openen. Het openen van een rekening is vrij eenvoudig en vergelijkbaar met het openen van een betaalrekening bij een bank. Onlangs schreven we artikel over het openen DEGIRO account. Lees daar hoe het openen van een beleggingsaccount werkt!

We geven je hieronder een overzicht over de kosten die jij als belegger maakt op het moment dat jij enkel belegt in aandelen. 

Goedkoopste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee

Vind jij het interessanter om te beleggen in ETFs? Zie dan het overzicht hieronder:

Goedkoopste brokers voor ETFs

Kosten: Gratis (met laag aanbod)

Kosten: Gratis (in de kernselectie)

Kosten: 0.70% - 0.80%

Kosten: €3,60 + 0,06% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


Hoe kun je goedkoop beleggen?

Goedkoop beleggen lukt pas op het moment dat je als belegger een plan hebt. Dat betekent dat je bij brokers investeert zonder emotie. Zo voorkom je namelijk dat je jezelf teveel laat leiden door de berichten uit de media, waardoor je wellicht investeringen gaat verkopen zonder dat je daar een plan voor hebt. Beleggen bij brokers is een lange termijn investering, dus het vroegtijdig verkopen van jouw aandelen omdat de markt op dat moment 'slecht' ervoor staat, zou zonde zijn van jouw rendement.

Het is bij brokers op veel verschillende manieren mogelijk om te beleggen, waardoor het best aannemelijk is voor beginnende beleggers om door de bomen het bos niet meer te zien. Gelukkig is het bij brokers eenvoudig om een stevig beleggingsplan op te stellen. Ook voor de beginnende belegger bij een broker ligt dit binnen handbereik. Een broker die inmiddels ook actief is in Nederland, maar nog niet ten tijde van het schrijven van dit artikel is Scalable Capital. Zeker de moeite waard om een account aan te maken.

Om goedkoop te beleggen kun jij gebruik maken van de stappen die wij je hieronder geven:

1. Divers portfolio

De eerste stap in het zo laag mogelijk houden van de kosten is om een divers portfolio bij een broker te realiseren. Zoals we al eerder hebben aangegeven, is het van belang om de kosten zo laag mogelijk te houden. Tegelijkertijd is het van belang om een een divers portfolio te houden. Hierin ben je idealiter op zoek naar een bepaald evenwicht.

Op het moment dat jij al jouw geld investeert in een bepaald aandeel, ben je goedkoop aan het beleggen, aangezien de kosten bij aandelen laag zijn. Het probleem hiervan is dat je ook heel risicovol aan het beleggen bent. Wat als het bedrijf waarin je investeert failliet raakt, en dat daardoor inleg verliezen jouw realiteit wordt? Of wat als het bedrijf wordt weggeconcurreerd?

Daarom is een divers portfolio verstandiger. In een verstandig portfolio kun jij bijvoorbeeld ook een deel van jouw geld uitbesteden aan obligaties. Met behulp van obligaties in jouw portfolio zorg je namelijk voor risicospreiding. Daarnaast kun jij bij een broker jouw portfolio divers maken door wereldwijd te beleggen in verschillende regio's en verschillende sectoren.

Op het moment dat jij bij een broker investeert in diverse ETFs en obligaties is het goed mogelijk om de lopende kosten onder de 1% te houden. Dit is een respectabel percentage en zal minimale druk uitoefenen op jouw portfolio. Op het moment dat jij met behulp van DEGIRO Kernselectie investeert in ETFs, heb je ook nog eens niet te maken met transactiekosten.

2. Regelmatig inleggen

Een tweede kenmerk van verstandig beleggen heeft te maken met een regelmatige inleg. Op het moment dat je een bepaalde inleg investeert in beleggingen, bescherm jij jezelf namelijk tegen de marktwerking. Ongeacht of de markt goed of slecht ervoor staat, jouw inleg staat vast. Dit heeft als gevolg dat jouw investeringen onder de streep een prima rendement opleveren.

Dit heeft alles te maken met de mythe dat je moet beleggen als de markt laag staat, wat ook wel 'buy low, sell high' wordt genoemd. Dit is een mythe, omdat beleggers nooit wetenof de koers zich in een piek of een dal bevindt. Als 'buy low, sell high' het ei van Columbus zijn, dan zou iedereen het wel doen. En dat is helaas niet het geval.

3. Niets verkopen

Goedkoop beleggen bij brokers heeft als laatste alles te maken met het niet handelen van jouw beleggingen nadat je ze hebt aangeschaft. Naast het gegeven dat het verstandig is om regelmatig in te leggen, is het van belang dat je je niet laat verleiden om te handelen met jouw aandelen. Hoe meer transacties bij brokers jij uitvoert, hoe meer jij kwijt bent aan transactiekosten. Bedrijven hebben niet zoveel aan particulieren die constant aandelen kopen- en verkopen. De aandelen wisselen dan immers van eigenaar zonder dat bedrijven daar profijt van hebben.

Beleggers bij een broker verdienen niet aan elkaar, maar door consistente investeringen in winstgevende bedrijven.


Conclusie

Er zijn verschillende aanbieders van beleggingsproducten die verschillende tarieven hanteren. Wij raden DEGIRO aan om te beleggen in ETFs wegens haar lage kosten binnen de DEGIRO Kernselectie. Brokers bieden veruit de beste tarieven om jouw inleg te verhandelen in aandelen en ETFs in vergelijking met banken.

Goedkoop beleggen gaat daarnaast hand in hand met het laag houden van de kosten van jouw inleg door verstandig te beleggen. Beleggen gaat geen beroep doen op jouw emoties door een goed plan op te stellen met een verdeling van aandelen en obligaties. 


Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten

Veelgestelde vragen over goedkoop beleggen 

Welke beleggingen zijn goedkoop?

ETFs en aandelen zijn de goedkoopste vormen van beleggen. Hoe meer transacties je maakt, hoe meer kosten jij betaalt. Lees hier waar jij goedkoop kunt beleggen. 

Bij welke broker kun je goedkoop beleggen?

Bij eToro zijn aandelen het goedkoopst, terwijl je bij DEGIRO het goedkoopst in ETFs kunt beleggen. Lees hier hoe jij een goede keuze kunt maken voor jouw toekomst. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>