• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Goede Vrijdag: verplichte vrije dag of niet?

Is goede vrijdag eigenlijk een verplichte vrije dag of niet? We krijgen deze vraag regelmatig van werkgevers en werknemers, hoe zit het ook alweer?

In dit artikel vertellen we je precies wat je moet weten over goede vrijdag en welke rechten je hebt als werkgever of werknemer

Goede vrijdag is geen verplichte vrije dag. Werkgevers en ondernemers zijn niet verplicht om hun werknemers vrij te geven op deze dag.


Wel zijn er verschillende uitzonderingen. In bepaalde sectoren waar ambtenaren werkzaam zijn is goede vrijdag wel vaak een vrije dag. Denk hierbij aan gemeentehuizen. 


Verder zijn de meeste winkels, banken en andere zakelijke dienstverleners gewoon geopend op goede vrijdag.


Voor scholen geldt dat een school zelf mag bepalen of zij goede vrijdag vrij geven of niet. Het kan dus per school verschillen.

Wat is goede vrijdag?

Goede vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op goede vrijdag herdenken de Christenen de dood van Jezus.  

Over het algemeen is goede vrijdag voor Christenen een droevige dag. De zondag na goede vrijdag is Pasen. 2e Paasdag is overigens wel een officiële vrije dag. 

Is goede vrijdag een officiële feestdag?

Goede vrijdag is dus wettelijk gezien geen vrije dag. Toch is dit officieel gezien wel een feestdag in Nederland.

Er is momenteel geen enkele wet in Nederland die beschrijft dat feestdagen ook verplichte vrije dagen zijn.

Officiële feestdagen hoeven dus geen verplichte vrije dag te zijn. Een misverstand die veel mensen hebben. 

Goede vrijdag vrij vragen

Ondanks het feit dat de meeste sectoren gewoon aan het werk zijn tijdens goede vrijdag, zie je wel vaak mensen vrij nemen op deze dag.

De maandag na goede vrijdag is namelijk 2e paasdag. Dit is wettelijk gezien wel een vrije dag.

Om deze reden is het voor veel mensen aantrekkelijk om de vrijdag een verlofdag op te nemen. Hierdoor hebben ze namelijk in 1 klap een weekend van maar liefst 4 dagen.

Wanneer jij overweegt om goede vrijdag vrij te nemen is het goed dit op tijd te melden bij je werkgever.

In veel gevallen vragen meerdere mensen namelijk vrij op deze dag. Dit zorgt ervoor dat er kans is op onderbezetting waardoor de werkgever niet kan voldoen aan het verzoek tot een vrije dag.


Wanneer is het goede vrijdag?

Dit jaar is het goede vrijdag op vrijdag 7 april 2023. Volgend jaar is dit op vrijdag 29 maart 2024.

Is iedereen vrij op goede vrijdag?

Nee, goede vrijdag is geen officiële vrije dag. De meeste mensen die in loondienst zijn, moeten op deze dag gewoon naar het werk. Het kan per branche verschillen of je wel of niet vrij bent op goede vrijdag.

Is goede vrijdag 1x in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, dit is alleen het geval bij Bevrijdingsdag. 


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>