• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Goede voornemens – Top 10 goede voornemens van 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Wat is de top 10 goede voornemens van 2024? Aan het begin van elk nieuw jaar staan we op een symbolische drempel: een kans om afscheid te nemen van oude gewoontes die ons tegenhouden en frisse, sprankelende voornemens te omarmen.

Waarom juist op nieuwjaarsdag?

Misschien omdat we na een maand vol feesten en overdaad plotseling geconfronteerd worden met de realiteit van onze broekriemen. Of misschien omdat het gewoon leuk is om te zeggen: "Dit jaar wordt anders!"

Wat de reden ook is, het is een tijd van hoop en vernieuwing.

In dit artikel verkennen we de top 10 goede voornemens van 2024. Spoiler alert: 'meer sporten' en 'gezonder eten' staan er waarschijnlijk weer tussen, maar wie weet wat voor verrassingen 2024 ons brengt!

Goede gewoontes

Waarom falen de meeste goede voornemens?

De meeste mensen die goede voornemens hebben, hebben de juiste intentie. Ze zien in dat je onbewust gedrag en slechte gewoontes kunt omzetten in een nieuwe kansen in dagelijks gedrag.

Een goed voornemen kan goed gedrag inspireren. Toch falen de meeste goede voornemens. Hoe kan dat nu?

Allereerst is het zo dat de meeste goede voornemens falen, omdat ze vaak gebaseerd zijn op idealen in plaats van realistische doelen. We starten met veel enthousiasme, maar zonder een duidelijk plan of haalbare stappen.

Onze voornemens zijn soms te ambitieus of te vaag, waardoor ze ongrijpbaar worden. Daarnaast onderschatten we vaak de kracht van oude gewoontes en de tijd die nodig is om deze te veranderen.

Het ontbreekt ons soms aan volharding als de nieuwigheid wegebt en de dagelijkse realiteit toeslaat. Hierdoor raken we gedemotiveerd bij de eerste tegenslagen, waardoor onze voornemens langzaam naar de achtergrond verdwijnen en uiteindelijk falen.

Het geheim om het dan wel vol te houden?

Hou het klein en zet die kleine stap door. Niet te veel nadenken en gewoon doen. 


Top 10 goede voornemens

Wat zijn nu de populairste goede voornemens? Wij lazen inspirerende artikelen, gingen op zoek naar de meest populaire dagelijkse gewoontes en keken naar populaire goede voornemens.

Hieruit volgde een lijst met 10 goede voornemens die mensen in het nieuwe jaar proberen in te zetten. 


10. Minder alcohol drinken

In 2024 is 'minder alcohol drinken' een populair goed voornemen, vooral omdat mensen zich steeds bewuster worden van de gezondheidsvoordelen.

Het vermindert het risico op chronische ziekten, verbetert de slaapkwaliteit en kan leiden tot gewichtsverlies. Bovendien draagt het bij aan helderder denken en een stabielere gemoedstoestand.

Maar ondanks deze voordelen is dit voornemen moeilijk vol te houden. Alcohol is vaak diep verweven in sociale activiteiten en cultuur, waardoor het vermijden ervan voelt als het missen van plezier en verbondenheid.

Daarnaast kan de gewoonte om te drinken als ontspanning of uit gewoonte moeilijk te doorbreken zijn. Deze uitdagingen maken 'minder drinken' zowel een waardevol als een uitdagend voornemen voor velen in 2024.


9. Meer lezen

Ook 'meer lezen' is een populair goed voornemen, gedreven door het verlangen naar persoonlijke ontwikkeling en ontsnapping uit de digitale wereld.

Het goede voornemen van lezen verrijkt de geest, verbetert concentratie en geheugen, en biedt een unieke vorm van ontspanning. Het opent deuren naar nieuwe werelden, ideeën en perspectieven, waardoor het empathisch vermogen en kennis worden vergroot.

Echter, het voornemen om meer te lezen kan lastig vol te houden zijn. In een tijdperk waarin schermen onze aandacht opeisen en tijd een kostbaar goed is, kan het vinden van momenten om rustig te zitten met een boek een uitdaging zijn.

Daarnaast kan de overweldigende keuze aan boeken soms verlammend werken, waardoor het moeilijk is om te starten en vol te houden.


8. Meer tijd voor vrienden en familie

In 2024 is 'meer tijd besteden aan vrienden en familie' een geliefd goed voornemen, een reactie op onze steeds drukker wordende levens en de isolatie ervaren tijdens recente globale gebeurtenissen.

Dit voornemen benadrukt het belang van persoonlijke relaties voor ons welzijn. Het bevordert emotionele steun, verhoogt ons geluksgevoel, en draagt bij aan een gevoel van verbondenheid en gemeenschap.

Echter, dit voornemen volhouden is vaak uitdagend.

Moderne levensstijlen, vol werk en verplichtingen, laten weinig ruimte voor kwaliteitstijd met dierbaren.

Daarnaast kunnen geografische afstanden en het coördineren van schema's met anderen extra hindernissen vormen. Deze factoren maken het een waardevol, maar soms lastig na te leven, voornemen.


7. Een andere baan vinden

We vervolgen de lijst met het goede voornemen 'een andere baan vinden'. Nou ja, niet per se een nieuwe baan, maar wel om een frisse start te maken in een nieuwe werkomgeving.

Uit onderzoek blijkt dat het vaarwel zeggen tegen je oude werplek in het nieuwe jaar een effectieve manier is om automatisch gedrag te veranderen.

De kans is groot dat je namelijk vastroest in gewoontes - en je werk speelt daar een gigantische rol in.

Echter, deze zoektocht kan uitdagend zijn. Het vereist tijd en energie om vacatures te zoeken, te solliciteren en gesprekken te voeren, vaak naast een bestaande baan.

Daarnaast kan de onzekerheid en angst voor verandering mensen ervan weerhouden om daadwerkelijk de stap te zetten. Deze combinatie van factoren maakt het een zowel lonend als uitdagend voornemen.


6. Stoppen met roken

En dan het goede voornemen 'stoppen met roken', een voornemen waarvan elke familie er wel een aantal van kent in het nieuwe jaar. Letterlijk een frisse start en vaarwel zeggen tegen je oude gedrag is voor rokers echter een ontzettend grote uitdaging.

Dit voornemen is moeilijk vol te houden. Nicotineverslaving maakt het stoppen fysiek uitdagend, en de gewoonte van roken is vaak diep verankerd in het dagelijks leven.

Stress, sociale situaties en de associatie van roken met ontspanning kunnen sterke triggers zijn om terug te vallen.

Deze combinatie maakt stoppen met roken een van de meest uitdagende, maar ook meest lonende voornemens.


Interessant is dat gewoontes diep geworteld zijn in ons brein door de zogenaamde "gewoontelus". Deze lus bestaat uit drie onderdelen: de cue (aanwijzing), de routine (de gewoonte zelf), en de beloning. Het veranderen van slechte gewoontes vereist vaak een diepgaand begrip van deze drie onderdelen.


5. Beter met geld omgaan

In 2024 is 'beter met geld omgaan' een veelgehoord voornemen, voortkomend uit de wens voor financiële stabiliteit en onafhankelijkheid.

Dit voornemen biedt aanzienlijke voordelen: het helpt bij het opbouwen van spaargeld, verminderen van schulden, en biedt meer financiële zekerheid voor onvoorziene situaties.

Ook bevordert het bewustzijn over uitgaven en investeringen, wat leidt tot een meer doordachte en tevreden levensstijl.

Niettemin kan het moeilijk zijn dit voornemen vol te houden.

Verleidingen tot impulsieve aankopen, de complexiteit van financieel beheer, en het aanpassen van diepgewortelde uitgavenpatronen vormen grote uitdagingen.

Bovendien kan het moeilijk zijn om korte termijn genoegens op te geven voor lange termijn financiële doelen. Deze factoren maken het een waardevol, maar uitdagend voornemen.4. Iets nieuws leren

We vervolgen de lijst met het goede voornemen 'iets nieuws leren'. Dit voornemen kan leiden tot nieuwe vaardigheden, het vergroten van kennis, en een verrijking van het persoonlijke en professionele leven.

Het stimuleert de hersenen, verhoogt het zelfvertrouwen en opent deuren naar nieuwe kansen en ervaringen.

Echter, het volhouden van dit voornemen kan uitdagend zijn. Het vergt tijd, toewijding en vaak ook de overwinning van aanvangsdrempels zoals angst voor mislukking of het gevoel overweldigd te zijn door de hoeveelheid te leren informatie.

Bovendien kan het moeilijk zijn om het leren te integreren in een druk dagelijks leven, waardoor dit voornemen een echte toewijding vereist.


3. Minder stress

Oke, van deze top 10 is het goede voornemen 'minder stress' wellicht een beetje een vreemde eend in de bijt. Ja, duh, iedereen wil minder stress. Hoe kan dat nu een van de goede voornemens zijn?

Toch is dit een van de goede voornemens die je wel degelijk kunt laten slagen.

Vermindering van stress leidt tot een betere gemoedstoestand, verhoogde productiviteit, en een lagere kans op gezondheidsproblemen zoals hartziekten en slapeloosheid.

Het streven naar minder stress draagt bij aan een evenwichtiger en gelukkiger leven. Echter, dit voornemen is vaak moeilijk vol te houden.

Bovendien vergt het aanpakken van stress vaak veranderingen in levensstijl en denkwijzen, wat tijd en inspanning kost.

En het aanpakken van vastgeroeste gewoontes is ontzettend confronterend en - boven alles - moeilijk.

Deze uitdagingen maken het verminderen van stress een waardevol, maar niet eenvoudig te realiseren doel.


2. Gezonder eten en drinken

In 2024 is 'gezonder eten en drinken' een wijdverspreid voornemen, ingegeven door een toenemende aandacht voor welzijn en gezondheid. Dit voornemen draagt bij aan een verbeterde algemene gezondheid, verhoogt energieniveaus, en vermindert het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hartkwalen.

Het bevordert ook gewichtsbeheersing en kan een positief effect hebben op de mentale gezondheid.

Toch is het consistent volhouden van gezondere eet- en drinkgewoontes uitdagend.

Verleidingen zijn overal, van sociale evenementen tot reclame, en het vergt discipline en planning om gezonde keuzes te maken.

Daarnaast kan de overgang naar gezonder eten initieel als beperkend worden ervaren, wat de volharding op de proef stelt. Deze factoren maken het een lonend, maar soms moeilijk vol te houden voornemen.


1. Meer sporten en bewegen

Jawel, natuurlijk besluiten we deze lijst met de koning der koningen van de goede voornemens: meer sporten.

'Meer sporten en bewegen' is een populair voornemen dat is gegroeid uit het groeiende besef van het belang van fysieke activiteit voor de gezondheid.

Dit voornemen biedt talrijke voordelen: het verbetert de fysieke conditie, versterkt het immuunsysteem, verhoogt de mentale welzijn, en helpt bij het beheren van gewicht.

Regelmatige lichaamsbeweging kan ook het risico op chronische ziekten verminderen en de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Toch kan het een uitdaging zijn om dit voornemen vol te houden. Tijdgebrek, gebrek aan motivatie, en soms fysieke beperkingen kunnen belemmeringen vormen.

De sleutel tot volhouden ligt vaak in het vinden van een activiteit die men geniet en het opbouwen van een routine, maar het vergt tijd en doorzettingsvermogen om deze gewoonte te ontwikkelen.


Veelgestelde vragen

Wat zijn de top 10 goede voornemens in 2024?

De 10 populairste goede voornemens zijn meer sporten, gezonder eten, iets nieuws leren, beter omgaan met geld, stoppen met roken, een andere baan vinden, meer tijd spenderen aan vrienden en familie, meer lezen en minder alcohol drinken.

Wat is het populairste goede voornemen?

Het populairste goede voornemen is meer sporten.

Hoeveel procent van de Nederlanders heeft goede voornemens?

Een zeer groot deel van de Nederlanders spreekt op nieuwjaarsdag goede voornemens uit, maar uit onderzoek blijkt dat maar 8% van de mensen dit daadwerkelijk volhoudt. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>