• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is het gemiddelde spaargeld per leeftijd in Nederland?

Je zult het je vast wel eens afgevraagd hebben; hoeveel sparen andere huishoudens gemiddeld? En hoeveel spaargeld heb jij in vergelijking tot je leeftijdsgenoten? Wij zochten het voor je uit! In dit artikel zetten we het gemiddelde spaargeld per leeftijdscategorie voor je op een rijtje en lees je hoe je meer kan sparen.


Hoeveel sparen Nederlanders gemiddeld?

Het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek, onderzocht de gemiddelde hoeveelheid spaargeld van Nederlanders. Volgens het CBS had de Nederlander in 2021 een gemiddelde van €46.300 aan spaargeld op hun bankrekening staan.

Het gemiddeld spaargeld van een Nederlander geeft echter een vertekend beeld van de werkelijkheid. De inkomensongelijkheid in Nederland is namelijk zo groot dat de kleine groep van rijkere huishoudens ervoor zorgen dat het gemiddelde bedrag enorm stijgt. Hierdoor komt het gemiddelde voor vele Nederlandse huishoudens niet in de buurt van hun werkelijke spaartegoed. Ook verschilt het per leeftijdsgroep hoeveel iemand gespaard heeft.


Hoeveelheid spaargeld per leeftijd

Wat een veel realistischer beeld geeft van hoeveel Nederlanders gemiddeld sparen, is de hoeveelheid spaargeld van leeftijdsgenoten. Het gemiddelde spaarbedrag varieert namelijk enorm per leeftijd. Het spreekt voor zich dat waar jonge twintigers over het algemeen geen tot weinig spaargeld bezitten, volwassenen met een stuk hoger netto-inkomen ook meer verdienen en kunnen sparen.

In onderstaande tabel lees je het gemiddelde spaargeld per leeftijd. Van het spaarbedrag geven zowel het gemiddelde als de mediaan weer. Omdat enkele rijke mensen het gemiddelde flink omhoog trekken, geeft het gemiddelde niet altijd een goed beeld. De mediaan spaargeld is realistischer; deze maat geeft weer hoeveel spaargeld het middelste persoon uit de steekproef bezit. Ofwel: 50% van de mensen beschikt over meer dan dit bedrag en 50% van de mensen beschikt over minder.

Leeftijd

Gemiddeld spaargeld

Mediaan

Tot 25 jaar

€7.500

€2.500

25- 35 jaar

€15.000

€6.500

35 - 45 jaar

€25.000

€10.000

45 - 55 jaar

€45.000

€18.000

55 - 65 jaar

€60.000

€21.000

65 - 75 jaar

€62.000

€25.000

75-85 jaar

€60.000

€26.000

85 jaar of ouder

€60.000

€24.000


Voordelen sparen

Sparen, waar de één het ziet als een leuke uitdaging, kan een ander het enorm lastig vinden geld opzij te zetten. Het is echter altijd verstandig genoeg spaargeld achter de hand te hebben. Dit om verschillende redenen;

 • Je hebt een buffer tegen onverwachte kosten

Gaat jouw wasmachine onverwachts kapot? Of valt de rekening eigen risico zojuist op de mat? Met spaargeld voorkom je dat je geld tekort komt voor onverwachtse uitgaven en moet bijlenen.

 • Je voorkomt te moeten lenen tegen een hoge rente

Je kent het gezegde wel; geld lenen kost geld. En dat klopt, geld lenen brengt namelijk (hoge) rentekosten met zich mee. Deze kosten bespaar je jezelf wanneer je niet hoeft te lenen. Wanneer je zelf spaart voor uitgaven in de toekomst, zal jouw financiële buffer vele uitgaven kunnen opvangen voordat je hoeft te lenen.

 • Je kan sparen voor een leuke uitgaven in de toekomst

Heb je leuke of belangrijke uitgaven gepland staan in de toekomst? Denk aan; het kopen van een huis of het aanschaffen een nieuwe auto. Wanneer je spaart, zie je je jouw doel steeds dichter bij komen, dat moet motiveren!


Hoeveel moet ik sparen?

Sparen kent dus vele voordelen; maar je wil ook leuke dingen kunnen blijven doen. Dat kan! Hoeveel geld je maandelijks apart kan zetten hangt af van je inkomen. Nibud adviseert maandelijks een percentage van 10% van je gemiddelde inkomen apart te zetten. Zo zorg je ervoor dat je een buffer opbouwt tegen onverwachte kosten én kan je leuke dingen blijven doen.


Tips om te sparen

Wil je een financiële buffer opbouwen, maar vind je het lastig om te sparen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet! Zo weet je zeker dat ook jij maandelijks 10% van je inkomen aan de kant kan zetten.

 • Voorkom impulsaankopen, denk minimaal 48 uur na voordat je iets koopt;
 • Houd prijzen in de gaten, schaf producten aan zodra ze in de sale zijn;
 • Koop producten uit het seizoen, deze zijn vaak goedkoper;
 • Zet je thermostaat een graadje lager, dit bespaart gemiddeld €350 op jaarbasis;
 • Koop B-merken in plaats van A-merken; de kwaliteit hiervan is niet altijd slechter.

Veelgestelde vragen

Wat is beter; Sparen of beleggen?

Of sparen of beleggen beter is, hangt af van je doel. Met sparen heb je altijd geld achter de hand voor onverwachte uitgaven en loop je geen risico. Met beleggen loop je meer risico, maar ligt het verwachte rendement wel hoger.

Hoeveel spaargeld hebben de meeste mensen?

Het CBS stelt dat elke Nederlander in 2021 een gemiddelde van €46.300 op hun bankrekening had staan. Enkele rijke mensen trekken het gemiddelde echter flink omhoog waardoor het geen goede weerspiegeling van de werkelijkheid is.

Hoeveel spaart een 22-jarige?

Het CBS stelt dat 61% van de mensen tussen de 20 en 25 jaar minder dan €3.000 op hun spaarrekening hebben staan. De overige 39% beschikt dan over meer dan €3.000 op hun spaarrekeningen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>