• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat is de gemiddelde pensioenleeftijd per land? De 15 opvallendste landen op een rijtje! [2024]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Na een leven lang hard gewerkt te hebben is er maar een ding waar je met plezier naar uit kijkt: je pensioen. In Nederland stond deze wettelijke pensioenleeftijd jarenlang op 65 jaar vast - tot een aantal jaren geleden.

In Nederland is de pensioenleeftijd verhogen dus al gebeurd, maar hoe zit dat in andere landen. Zien we daar dezelfde stijging?

Voor dit artikel onderzochten wij daarom de gemiddelde pensioenleeftijd per land. Ben jij benieuwd in welk land de werklui als eerste kunnen genieten van hun welverdiende pensioen? Ontdek het hieronder!


Wat is de gemiddelde pensioenleeftijd?

Onder de gemiddelde pensioenleeftijd wordt de leeftijd verstaan vanaf welk moment inwoners van een land recht hebben op hun pensioen.

De gemiddelde leeftijd waarop dit gebeurt, verschilt per land, omdat er net even andere regels worden gehanteerd. Zo kijken sommige landen puur naar de gemiddelde levensverwachting - zoals er in Nederland wordt gepland dat er puur naar de gemiddelde levensverwachting wordt gekeken.

Maar de gemiddelde levensverwachting verandert. En verschillende landen gaan daar anders mee om. Zo hanteren zelfs Europese landen in de Europese Unie een andere leeftijd waarop inwoners met pensioen gaan.

Tegelijkertijd is er een ontwikkeling gaande waarin een vaste pensioenleeftijd wordt vervangen door een systeem waarin de pensioenleeftijd flexibel gaat zijn. In dit systeem beweegt de pensioenleeftijd mee met de gemiddelde levensverwachting.

En hier zijn veel landen die nu nog een lage pensioenleeftijd hanteren het natuurlijk niet helemaal mee eens. De pensioenen gaan zo namelijk een stuk later in - en zeker in de Europese landen in de Europese Unie schoot dit bij velen in het verkeerde keelgat.

In ieder geval is de gemiddelde pensioenleeftijd dus de leeftijdsgrens waarop men met pensioen gaat.


Gemiddelde pensioenleeftijd per land

Ben jij benieuwd naar de pensioenleeftijd van verschillende landen op de wereld? In onderstaande tabel ontdek jij welke landen een pensioenleeftijd van 65 of lager hebben, en welke landen juist een stuk hoger zijn gaan zitten.

Wellicht kan jij na het lezen van deze vergelijking er nog voor kiezen om staatsburgerschap aan te vragen bij een van de landen waar de pensioenstelsels toch echt een stukje aantrekkelijker zijn dan in Nederland.

Land

Pensioenleeftijd mannen

Pensioenleeftijd vrouwen

België

65

65

Nederland

68+

68+

Duitsland

67

67

Frankrijk

64

64

Engeland

68

68

Denemarken

74

74

Roemenië

61

61

Australië

67

67

Japan

65

65

China

60

50-55

Verenigde Staten

67

67

Griekenland

67

67

Sri Lanka

55

55

Indonesië

58

58


Wat is de gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland?

Pensioenen werden in Nederland na de Tweede Wereldoorlog zorgvuldig en goed opgebouwd. De mannen en vrouwen die na de Tweede Wereldoorlog Nederland weer opbouwde, vonden dat er een goed sociaal vangnet moest gaan komen voor alle inwoners.

Een van de speerpunten was een goed pensioenstelsel - en dat is er dan ook gekomen. Het staatspensioen, toen nog 'de oude dag' genoemd, werd breed gesteund in de regering. De pensioenopbouw ging eerlijk en werd goed verdeeld.

De pensioenleeftijd in Nederland is eigenlijk al sinds jaar en dag 65 jaar. Dit heilige getal, 65 jaar, werd pas onlangs opgeschroefd naar 67. Inmiddels stijgt de leeftijd van pensioenen nog meer, want er zijn al een aantal maanden opgeteld bij die 67.

In Nederland is het zo dat het pensioen bestaat uit een deel AOW-uitkering, een vast bedrag waar iedereen die in loondienst is geweest recht op heeft, en een werkgeversdeel. Daar bovenop komt het aanvullende pensioen dat je opbouwt door bijvoorbeeld te beleggen of veel te sparen. Pensioen opbouwwen doe je via een zogeheten pensioenbeleggingsrekening.

Het grote voordeel van dit systeem, is dat je pensioen bestaat uit verschillende inkomensbronnen. Dit pensioen wordt bovendien maandelijks aan je uitbetaald.

Ook de Franse president Emmanuel Macron probeerde dit systeem eerder dit jaar over te nemen, maar de leeftijd waarop men in Frankrijk met pensioen ging, lag veel lager dan de in Nederland heilige 65 jaar. Met andere woorden: protest.

In Nederland is het door de jaren heen zo geweest dat de leeftijd waarop men daadwerkelijk met pensioen gaat, lager ligt dan de wettelijke AOW-leeftijd.

Zo gingen mannen en vrouwen in Nederland in 2002 vaak al rond hun 61e met pensioen, terwijl de AOW-leeftijd destijds nog op 65 lag. In 2024 trekt dit steeds dichter naar elkaar toe, want men hoort rond 66 met pensioen te gaan, en men gaat rond 64 met pensioen.

Met andere woorden: er wordt in Nederland meer doorgewerkt ten opzichte van een aantal jaren geleden. 


Veelgestelde vragen

Welk land heeft het vroegste pensioen?

Het land dat het vroegste een pensioenuitkering uitkeert, is Sri Lanka, waar inwoners vanaf 55 jaar al met pensioen mogen. Daarnaast kan je als Chinese vrouw tussen de 50 en 55 met pensioen, terwijl deze leeftijd voor mannen op 60 jaar ligt. 


Welk Europees land heeft laagste pensioenleeftijd?

In Europa staan Zweden, Noorwegen en Frankrijk op een gedeelde eerste plaats van de laagste pensioenleeftijd met 64 jaar oud. In Frankrijk werd deze lage pensioenleeftijd pas in 2023 ingevoerd, wat in Frankrijk heeft geleid tot massale protesten onder de vakbonden en inwoners.


Welk land heeft het beste pensioenstelsel?

Uit onderzoek is gebleken dat IJsland het beste pensioenstelsel heeft, terwijl Nederland op plaats twee eindigt.


Wat is de pensioenleeftijd in Frankrijk?

De pensioenleeftijd in Frankrijk is momenteel 64 jaar oud voor werknemers. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>