Wat veel mensen niet weten is dat in Nederland niet alle gemeenten evenveel geld te besteden hebben. Zo is de ene gemeente dus rijker dan de ander.

Dit is namelijk afhankelijk van hoe vermogend de mensen zijn die in de gemeente wonen. Daar geven we ook nog een uitleg over. Maar wat is dan de rijkste gemeente van Nederland?

Wij hebben het voor je uitgezocht én de feitjes op een rij gezet in dit artikel.

Dus: hoe doen wij Nederlanders het dan eigenlijk? Het gemiddelde IQ is maar liefst 100. Eigenlijk precies gemiddeld dus.


Hierbij moet je er rekening mee houden dat sommige mensen in Nederland een hoog IQ hebben, en sommige juist een IQ lager dan gemiddeld. Een IQ hoger dan gemiddeld zorgt voor een hoger gemiddelde, en een onder gemiddeld IQ trekt dit weer omlaag.


Neem het gemiddelde IQ in Nederland dus met een korreltje zout. Wanneer je IQ boven de 130 ligt, wordt dit gezien als hoogbegaafd.


En hoogbegaafdheid komt waarschijnlijk vaker voor dan je denkt. Zo heeft maar liefst 2,5% van de Nederlanders een hoger IQ dan 130. Zij zijn hoogbegaafd. Ongeveer 68% heeft een IQ tussen de 985 en 115.



Test jezelf: weet jij het antwoord op deze vraag?

IQ Test

Hierboven staat voorbeeld uit een IQ-test.

Weet jij het antwoord? Ontdek het door dit artikel verder te lezen!


De landen met het hoogste gemiddelde IQ

1. Japan

Laten we beginnen bij Japan. Dat dit land op nummer één staat komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Het gemiddelde IQ is hier 104,2 met maar liefst 26 Nobelprijs winnaars. Dit zou onder andere komen door de schoolsystemen in deze landen.

2. Zwitserland

Op nummer twee staat, jawel, Zwitserland. Hier is het gemiddeld IQ net iets lager dan in Japan. Dit is dan ook direct het 'slimste' land in Europa.

3. China

Ook China kan eigenlijk niet ontbreken in dit rijtje. Het gemiddelde IQ is hier ook boven de 100. Hier draagt het schoolsysteem veel bij aan de intelligentie van de inwoners. Daar kan Nederland wel wat van leren!

4. Verenigde Staten

Dit komt dan misschien als een verrassing, maar de VS staan op de vierde plek. Let wel: in de VS wonen ook enorm veel mensen. Ook dit heeft invloed op het gemiddelde. Zo hebben maar liefst 368 Amerikanen een Nobelprijs gewonnen.

5. Nederland

Huh? Nederland? Jazeker! Wij staan met ons kikkerlandje op de vijfde plek met een vrij hoog gemiddeld IQ. Aan intelligentie ontbreekt het ons dus niet!


De IQ-test: wat is het en hoe werkt het?

Dus, wat is een IQ-test dan precies? Een IQ-test is de afkorting voor Intelligence Quotient-test. Het is een gestandaardiseerde test waarmee de intellectuele capaciteit van een persoon wordt gemeten. Het is dus een manier om te bepalen hoe iemands cognitieve vaardigheden presteren. Hierbij kan je deken aan:

  • Logisch redeneren
  • Ruimtelijk inzicht
  • Taalgebruik
  • Probleemoplossend vermogen

In een IQ-test komen vaak een reeks van vragen en taken voorbij. Deze zijn op zo'n manier bedacht dat het de verschillende cognitieve vaardigheden van de persoon in kaart kan brengen.

Er zijn dan ook verschillende soorten IQ-tests. Toch bevatten de meeste van deze testen vragen over bijvoorbeeld het herkennen van patronen, logische redenering, woordenschat, ruimtelijke oriëntatie en numerieke vaardigheden (cijfers en tabellen).

De resultaten van de IQ-test worden meestal weergegeven als een IQ-score. Hierbij is de gemiddelde score 100.

Een score boven de 100 geeft aan dat iemand beter presteert dan het gemiddelde, terwijl een score onder de 100 aangeeft dat iemand minder goed presteert dan het gemiddelde.

Wiskunde

Let wel: een IQ-test zegt niet alles over de intelligentie van een mens. Er wordt namelijk maar één aspect van iemands intelligentie gemeten. Ieder mens heeft zijn eigen vaardigheden en talenten.

En niet al deze talenten worden gemeten door een IQ-test. Bovendien is er ook behoorlijk wat kritiek op de betrouwbaarheid van deze intelligentietest.

Dit omdat ze mogelijk beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren, zoals: culturele achtergrond, opleiding en ervaring.

Precies zo'n voorbeeld hebben jullie hierboven al kunnen vinden. Tromgeroffel, het antwoord is natuurlijk D. 

Had jij hem goed? Gefeliciteerd! Niet goed? Lees dan verder.


De verdeling van het IQ

Nu gaan we even in op de cijfers. Wat zegt dit eigenlijk? Wat wordt er bijvoorbeeld bedoeld met een IQ van 85 uit de intelligentietest? En wat zegt een IQ van 125 dan over iemand? Wij hebben het hier overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

  • > 130: zeer begaafd
  • 121 - 130: begaafd
  • 111 - 120: bovengemiddeld intelligent
  • 90 - 111: gemiddeld intelligent
  • 80 - 89: beneden gemiddeld intelligent (lichte verstandelijke beperking)
  • 70 - 79: zwak begaafd (ernstige verstandelijke beperking)
Normaalverdeling IQ

Wat blijkt is dat mensen met een hoger intelligentiequotiënt vaak ook een hoger opleidingsniveau hebben. Zo is het IQ op HBO bijvoorbeeld gemiddeld 115. Op de universiteit is dit gemiddeld 125.


Is iemand met een hoger IQ daadwerkelijk intelligenter?

Dus, iemand heeft bijvoorbeeld een score van 130 gehaald op de IQ test. Is deze persoon dan daadwerkelijk intelligenter dan iemand met een score van 105?

Volgens psychologen wordt intelligentie gekoppeld aan verschillende vaardigheden. Hierbij kan je denken aan problemen op kunnen lossen, abstract denken, leren uit ervaringen en complexe ideeën begrijpen.

Vaak gaat dan het één in hand met het ander. Wanneer iemand bijvoorbeeld dus goed is in problemen oplossen leert deze persoon waarschijnlijk ook van ervaringen uit het verleden.

Maar goed, dat is niet alles. Misschien is iemand met een IQ van 105 wel veel beter in bouwen en klussen bijvoorbeeld. Of een stuk creatiever. Kortom: de hoogte van iemands IQ zegt écht niet alles.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>