• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Gemiddelde belasting per land – De 25 meest opvallende landen op een rijtje! [2024]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Er wordt wel eens gezegd dat Nederland relatief duur is. En dan hebben we het niet over de kosten van een zak appels bij de Albert Heijn - althans, dat is tegenwoordig ook al een stuk duurder dan voorheen - maar natuurlijk over belasting.

Maar is dat eigenlijk wel zo? Gelukkig is Nederland niet het enige land dat belastingen heft, dus is er meer dan genoeg informatie beschikbaar om de gemiddelde belastingdruk te vergelijken met andere landen.

Wij onderzochten voor dit artikel de meest opvallende landen en de belasting die zij heffen. Ben jij benieuwd naar de gemiddelde belasting per land? Ontdek het hier!


Wat is de gemiddelde belastingdruk?

Het concept 'belastingen' is niet heel ingewikkeld. Burgers werken voor salaris, betalen daar een percentage belastingtarieven over en de overheid gebruikt die belastingen om sociale voorzieningen te betalen.

Vaak is dit verbonden aan het bruto binnenlands product, de totale waarde van alles wat in een land wordt 'toegevoegd' aan de wereld. Dit bruto binnenlands product is een inschatting van hoe rijk een land is, en hoe rijk de landen zijn. Vaak is het zo dat hoe hoger dit bruto binnenlands product is, hoe hoger het belastingpercentage is. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

In de meeste landen wordt hiervoor een progressief belastingstelsel gebruikt. Dat wil zeggen dat hoge inkomens een hoger percentage belasting afdragen. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.

Om te onderzoeken welk land dan meer of minder belasting doorberekend, wordt de term 'belastingdruk' gebruikt. Dit is een verzamelterm waarmee wordt berekend hoe groot de totale belastingdruk is op een gemiddeld salaris.

Zo zijn er landen die ook al bij de lage inkomens veel belastingen in rekening brengen, terwijl er ook landen zijn die voor zowel de lage als de hoge inkomen een laag belastingpercentage in rekening brengen.

De gemiddelde belastingdruk die wij hebben onderzocht is dus een percentage dat voor zowel de lage als de hoge inkomens relatief veel belasting heft. In het land met de laagste belastingdruk wordt dus weinig belasting afgedragen, terwijl dit in het land met de hoogste belastingdruk wel geldt.


Gemiddelde belastingdruk per land

Benieuwd naar de gemiddelde belastingdruk per land? Wij hebben de meest opvallende landen voor je op een rijtje gezet.

Het is goed om te benoemen dat deze gemiddelde belastingdruk enigszins vertekent. Omdat landen hun belasting vaak verdelen in salarisblokken, is het zo dat het laagste blok een lager percentage belasting betaalt dan het hoogste blok.

Het verschil tussen de belasting van de laagste inkomens en de hoogste inkomens kan gigantisch zijn, terwijl je dat grote verschil niet terug kan zien in een enkel percentage van de gemiddelde belastingdruk.

Toch kan je met de gemiddelde belastingdruk welk degelijk zien hoeveel percentage er gemiddeld in rekening wordt gebracht bij de inwoners van het land. Je ontdekt het hieronder!

Land

Gemiddelde belastingdruk

1. Verenigde Arabische Emiraten

0%

2. Bahamas

0%

3. Brazilië

15%

4. Monaco

19.6%

5. Ierland

23%

6. Verenigde Staten

24.3%

7. Roemenië

24.9%

8. Australië

26%

9. Japan

28%

10. Bulgarije

29.%

11. Malta

31.9%

12. Spanje

33.8%

13. Cyprus

34.0%

14. Polen

34.1%

15. Verenigd Koninkrijk

34.1%

16. Portugal

34.4%

17. Tsjechië

35.4%

18. Kroatië

37.8%

19. Nederland

38.6%

20. Griekenland

38.9%

21. Duitsland

39.1%

22. Italië

42.1%

23. Finland

43.3%

24. Zweden

44.4%

25. België

44.9%


Waar wordt belasting voor gebruikt?

Oke, nu je weet welke landen de hoogste belastingdruk hebben en welke landen de laagste belastingdruk hebben, kunnen we het even hebben over wat dit nu eigenlijk betekent.

Een land met een hoge gemiddelde belastingdruk is dus een land waarvan de regering veel belastinginkomsten heeft. Deze inkomstenbelasting wordt vervolgens door de regering weer gebruikt voor allerlei zaken.

Deze belasting wordt doorgaans gebruikt voor sociale zekerheid. Dit is bijvoorbeeld het recht op gratis onderwijs, ziektekostenvergoeding of een pensioen. Belastingen die worden betaald met als doel de sociale zekerheid te verhogen worden daarom ook wel sociale premies genoemd.

Vooral Europese landen in de Europese Unie zijn hier sterk in. Niet alleen geldt er in de EU een sterke economische samenwerking, maar Europese landen gebruiken ook een deel van de belastingen die wordt geheven in de landen om de sociale zekerheid tussen andere Europese landen gelijk te trekken.

Dat Nederland relatief duur is, is een feit, maar in vergelijking met andere Europese landen, valt het weer mee. De gemiddelde belastingdruk ligt in de EU immers hoger.

Economische samenwerking maakt het belastingverhaal soms ook lastig. Bij bedrijven die vrijwel continu inkomsten hebben vanuit meerdere landen - bijvoorbeeld door een bepaald product te verschepen over heel de wereld - is het lastig om te bepalen waar nu precies inkomstenbelasting moet worden betaald.

De inkomstenbelasting wordt in land A betaald, maar een groter gedeelte van de werkzaamheden kan in land B voltrekken.

Tegelijkertijd willen landen bedrijven werven, omdat het werkgelegenheid creëert. Dat het soms wat lastig is om de inkomsten juist te belasten, nemen ze op de koop toe.

Maar dan even terug naar de burger zelf. Als het salaris hoger is, is het zo dat de burger een hoger tarief betaalt naarmate het salaris stijgt. Welk percentage naar de overheid gaat, is daarmee afhankelijk van de hoogte van het salaris.

Wat naar de overheid gaat, maakt dat dat bedrijven soms goed nadenken over hoeveel salaris ze uitbetalen. De belastingdruk ligt namelijk hoog op bedrijven, omdat zij bovenop het salaris allerlei extra premies moeten uitbetalen aan het personeel. Hoge belastingen dus.

Een hoge belastingdruk hoeft niet te betekenen dat je als burger alle voordelen die worden beloofd daadwerkelijk krijgt. Net als bij belastingen is het zo dat de sociale zekerheid die je ervoor terugkrijgt altijd gepaard gaat met haken en ogen.

Zo is er in Nederland een steeds groter gedeelte van de zorg dat niet meer wordt gedekt door de zorgverzekering, maar dat je zelf zal moeten betalen.

Al met al is het zo dat uit de cijfers blijkt dat er een aardig wat belasting wordt geheven op het inkomen, maar dat er ook wel degelijk landen zijn waar de belastingheffing een stuk lager ligt. 


Veelgestelde vragen

In welk land betaal je de meeste belasting?

Wereldwijd is België het land met de hoogste belastingdruk met 79.50%


In welk land betaal je de minste belasting?

Er zijn veel landen waarvan de informatie niet bekend is, maar van de landen waarvan de informatie over de belastingdruk wel bekend is, zijn er meerdere landen die een belastingpercentage van 0% hanteren. Dit zijn landen als de Kaaimaneilanden, Brunei, Bermuda, de Verenigde Arabische Emiraten of de Bahamas.


Wie betaalt het meeste belasting?

De meeste belasting wordt betaald door de hoogste inkomens in een land.


Wat is de gemiddelde belasting in Nederland?

De gemiddelde belastingdruk in Nederland is 49.50%.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>