• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat is het Gemiddeld salaris van MBO? Alles wat je moet weten [2024]!

Ben jij bezig met een mbo-opleiding of twijfel je hier nog over? Dan ben je op de juiste plek. In dit artikel gaan wij in op het gemiddeld salaris van het MBO. Hierbij bespreken we de top vijf best betaalde MBO-banen. Zo weet jij precies waar je aan toe bent en kan je je goed oriënteren.Waar staat mbo voor?

Waar staat de afkorting mbo eigenlijk voor? Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Iedereen die vmbo heeft gestudeerd stroomt doorgaans door naar mbo. Je hebt hierin verschillende niveaus. 

Op welk niveau jij terecht kan hangt af van jouw middelbare school diploma. Het middelbaar beroepsonderwijs kent in totaal vier niveaus. Later in dit artikel leggen wij je nog uit welke niveaus er precies zijn.


Welke mbo-niveaus zijn er?

Zoals je misschien al weet zijn er in het MBO verschillende niveaus. Misschien zit jij wel op een ander MBO niveau dan je denkt! Hieronder vertellen wij welke niveaus er zijn en welk diploma je hiervoor moet hebben. Lekker makkelijk.

MBO niveau 1

We beginnen bij mbo 1. Zo'n mbo 1 opleiding duurt meestal een jaar. Soms kan dat zelfs sneller (in 6 maand bijvoorbeeld). Wanneer jij op de middelbare school BB hebt gestudeerd kan je terecht op mbo 1. Je kan dan voornamelijk aan het werk gaan als assistent. Het wordt ook wel een entreeopleiding genoemd om deze reden.

MBO niveau 2

Na niveau 1 komt niveau 2. Hiervoor moet je minstens KB (kaderberoepsgerichte leerweg) hebben gestudeerd. Dit is een zeer praktische leerweg. Je leert de dingen die je moet weten om je werk goed te doen. Je werkt dan vanaf het begin direct drie tot vier dagen per week. Lekker de handen uit de mouwen en aan de slag dus!

MBO niveau 3

Niveau 3 biedt een breder aanbod aan opleiding om uit te kiezen. Je kan hierbij denken aan een baan in de bouw, maar ook ICT of dienstverlening. Eigenlijk maar net waar jouw interesses liggen. Het verschil met mbo 2 is dat je niet wordt opgeleid tot assistent, maar echt tot vakman of vrouw. Je hebt dus ook meer verantwoordelijkheden en je kan een stuk zelfstandiger te werk gaan.

MBO niveau 4

Tot slot heb je dan nog niveau 4. Dit wordt ook een middenkaderopleiding genoemd. Het is een opstapje naar een mogelijke vervolgopleiding op het HBO. Je gaat aan het werk zonder begeleiding en specialiseert je in een bepaald vakgebied.

Ook heb je nog meer keuze uit opleidingen dan bij mbo 3. Zo kan je ook software developer worden, werken in de communicatie wereld bijvoorbeeld of verpleegkundige. Wanneer je verpleegkunde hebt gestudeerd kan je vervolgens de hbo opleiding verpleegkunde doen bijvoorbeeld.


Best betaalde MBO-banen in 2024

Wil jij mbo gaan doen? Dan ben je waarschijnlijk wel benieuwd naar de best betaalde beroepen. Hierbij gaan we uit van het gemiddeld salaris mbo.

1. Procesoperator

Veruit het hoogste gemiddeld salaris na het mbo is die van een procesoperator. Het gemiddelde bruto maandsalaris van een procesoperator is € 3.111 euro bruto per maand. Het gemiddelde startsalaris ligt net iets lager. Je hoeft niet veel te rekenen om te begrijpen dat dit een goed salaris is. Vaak ook met goede arbeidsvoorwaarden.

De studie om procesoperator te worden kan je volgen op drie verschillende niveaus: A, B of C. Hoe meer zelfstandigheid, hoe meer je verdient. Met het C diploma verdien je het meest en geef je ook echt leiding aan andere operators. Hier heb je echter wel enig technisch inzicht voor nodig.

2. MBO-verpleegkundige

Passie voor de zorg? Overweeg dan een baan als verpleegkundige. Dit kan je studeren op hbo en mbo. Het is ook een erg populaire opleiding. Een voordeel aan dit beroep is dat er in de gezondheidszorg een behoorlijk tekort is. En dat betekent extra kans op een baan. Het gemiddelde startsalaris van een mbo-verpleegkundige is € 2.877 euro bruto per maand. Starters verdienen vrijwel altijd minder.

Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer geld je kan verdienen. Voor alsnog is het een goed startsalaris. Je kan er ook voor kiezen om door te studeren op het HBO. Je krijgt dan net wat meer verantwoordelijkheid. Ook ligt het salaris van een mbo'er lager dan van een hbo'er. Een HBO verpleegkundige heeft een gemiddeld salaris tussen de € 2.112 tot € 4.809 euro per maand.

3. Mbo-verzorgende individuele gezondheidszorg

Wanneer je in de individuele gezondheidszorg wil werken verdien je ook een goed salaris. Het gemiddelde salaris van een mbo verpleegkundige en verzorgen liggen ook niet zo ver uit elkaar. Het gemiddelde salaris is € 2.434 euro bruto per maand. Je komt dan te werken in een zorginstelling voor ouderen, een zorgboerderij, de kraamzorg of GGZ. Je kan dus behoorlijk wat verschillende kanten op. De medische sector heeft het zwaar, dus waarschijnlijk hoef je niet lang te zoeken naar een baan!

4. Functies in weg- en railtransport

Dit klinkt misschien wat ingewikkeld. Maar we hebben het hier over de machinisten, vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs. Hou jij wel van reizen en zie je graag wat van je omgeving? Dan is dit nét wat voor jou. Het gemiddelde startsalaris in de branche is € 2.411 euro per maand. Misschien niet het hoogste gemiddeld salaris, maar voor alsnog meer dan prima. Het salaris van een mbo'er is nog niet zo laag als je denkt!

5. Scheepvaart

Tot slot kan je met een baan in de scheepvaart na je mbo diploma nog een keurig startsalaris verdienen. Het gemiddelde salaris is € 2.300 euro per maand. Het startsalaris ligt net wat lager. Binnen deze branche kan je ook nog een korte opleiding volgen om je te specialiseren. Als je deze opleiding hebt afgerond kan je salaris ook nog stijgen. Ook in deze sector is behoorlijk veel vraag.

Als starter zijn er nog genoeg mogelijkheden om hoger op te komen. Wanneer jij in de technische sector aan de slag wil gaan kan dit net wat voor jou zijn. Zo kan je matroos, stuurman of schipper machinist wor


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>