• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is het gemiddelde netto pensioen in Nederland?
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 03/11/2022

Een pensioen bouw je op voor het moment dat je stopt met werken. Benieuwd naar het bedrag van een gemiddeld pensioen in Nederland? Wij zochten het voor je uit! In dit artikel lees je de gemiddelde pensioeninkomsten per maand. Ook geven we je tips hoe je kunt zorgen voor extra pensioen!


Wat is het pensioen eigenlijk?

Onder pensioen wordt gezien; je inkomen vanaf het moment dat dit wegvalt wegens ouderdom of arbeidsongeschiktheid. Het pensioen is opgebouwd uit drie onderdelen, namelijk; AOW, werkgeverspensioen en zelf opgebouwd pensioen. Onderstaand lichten we elk onderdeel aan je toe!

AOW

De AOW (Algemene OuderdomsWet) is een uitkering voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Vanaf het moment dat je de AOW leeftijd bereikt van 66 jaar en 7 maanden, zal je maandelijks AOW ontvangen.

Hoeveel pensioen je ontvangt is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Alleenstaanden ontvangen gemiddeld €1.218 per maand (met loonheffingskorting). Samenwonende partners ontvangen gemiddeld €864 per maand per persoon (met loonheffingskorting).

Werkgeverspensioen

Het werkgeverspensioen is het pensioen dat je via een werkgever kan opbouwen. Dit geldt als aanvulling op je AOW. Bij de opbouw van het werkgeverspensioen betalen zowel werkgever als werknemer maandelijks pensioenpremie. De verhoudingen variëren van 70% op de werkgever en 30% op de werknemer tot 50% voor beide partijen. Je eigen bijdrage aan je werkgeverspensioen wordt ingehouden op je bruto salaris.

Zelf opgebouwd pensioen

Als laatste kun je als aanvulling op je AOW ook nog zelf pensioen sparen. Voor mensen die het werkgeverspensioen mislopen, denk aan ZZP'ers, is dit een goede manier om voor extra pensioen te zorgen. Zelf pensioen sparen kan op een aantal manieren, zoals: banksparen, pensioenbeleggen of een lijfrenteverzekering afsluiten.


Wat is een gemiddeld pensioen per maand?

Je pensioen is dus opgebouwd uit meerdere onderdelen. Maar hoeveel bedraagt een gemiddeld pensioeninkomen dan ongeveer? Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) zocht het uit. In onderstaande tabel lees je de cijfers van een gemiddeld pensioeninkomen in Nederland en de percentages:

Leeftijd

Gemiddeld spaargeld

Mediaan

AOW

€1.348

35%

Aanvullend pensioen

€1.286

36%

Inkomsten uit vermogen

€398

29%

Werkgeverspensioen

€586


Overig aanvullende inkomsten

€115


Totaal

€3.830

100%

Zoals je in bovenstaande tabel zichtbaar is, bedroeg het pensioen van een Nederlander in 2017 gemiddeld €3.830. Slechts 35% hiervan bestond uit AOW. Het belang van aanvullend pensioen wordt daarmee goed zichtbaar. De rest van het gemiddelde bruto-inkomen kwam uit aanvullend pensioen (36%) en uit inkomen uit vermogen, inkomen als werknemer of zelfstandige en uit overig aanvullend inkomen (29%).


Hoe kun je zorgen voor een hoger pensioen?

Zodra je met pensioen gaat, wil je er financieel natuurlijk niet op achteruit gaan. Alleen je AOW is vaak geen comfortabel pensioen om een hele maand van rond te komen. Extra pensioen opbouwen lijkt daarmee een vereiste. Gelukkig zijn er vele manieren om te zorgen voor extra pensioen! Onderstaand zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

 • Lijfrente producten

Spaar met een lijfrente product, zoals een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Hierop kan je maandelijks of jaarlijks een inleg storten. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt, ontvang je maandelijks een bedrag waarvoor je zelf gespaard hebt.

 • Zelf sparen voor je pensioen, via een eigen spaarrekening of een spaardeposito. 

Op deze manier kan je gemakkelijk zelf geld aan de kant zetten en heb je hier altijd toegang toe. Let er wel op dat wanneer je spaargeld of beleggingen meer dan €50.650 bedragen, je belasting moet betalen.

 • Beleggen voor je pensioen, in aandelen of fondsen.

Het verwachte rendement van beleggen ligt een stuk hoger dan voor zelf pensioen sparen. Let er wel op dat je met beleggen meer risico's loopt als met sparen.

 • Je hypotheek aflossen

Hypotheek aflossen, hiermee verlaag je je woonlasten voor als je met pensioen bent. Wanneer je minder lasten hebt, heb je ook minder inkomsten nodig.

 • Extra werken

Werken naast je pensioen, op deze manier verhoog je de maandelijkse inkomsten naast je AOW-uitkering.


Veelgestelde vragen

Hoeveel AOW ontvang je?

Hoeveel AOW je ontvangt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een alleenstaande ontvangt gemiddeld €1.218 per maand (met loonheffingskorting). Samenwonende partners ontvangen €864 p.p. per maand.


Waarom is het gemiddelde pensioen van alleenstaande mannen hoger dan dat van alleenstaande vrouwen?

Het verschil in gemiddeld pensioen tussen mannen en vrouwen verschilt met € 520 per maand, oftewel 18%. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen gemiddeld minder werken dan mannen. Hierdoor zullen zij minder aanvullend pensioen opbouwen via hun werkgevers.

Krijg ik pensioen als ik in het buitenland gewoond heb?

Zodra je in het buitenland werkt en woont, bouw je geen AOW op. Voor elk jaar dat je niet verzekerd bent, wordt je AOW met 2% ingekort. Je kan dit voorkomen door je vrijwillig te verzekeren voor de AOW.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>