Kan je geld verdienen met gamen? Als je vroeger aan een kind vroeg wat hij of zij later wilde worden, kreeg je ongetwijfeld juf, voetballer, astronaut of dokter als antwoord. Tegenwoordig ligt dat anders, want steeds meer kinderen willen later professioneel gamer worden.

Het is tegenwoordig zeker mogelijk om een goed salaris te verdienen met gamen, want de game-industrie is goed voor zo'n €197 miljard. Met andere woorden: een gigantische markt!

De vraag welke methodes er zijn voor mensen zoals jij en ik om geld te verdienen met gamen. Daarom hebben we voor jou de 6 beste methodes om geld te verdienen met gamen op een rijtje gezet! 


Beste manieren om geld te verdienen met gamen

Wat zijn de beste manieren om geld te verdienen met gamen? De beste methodes om geld te verdienen met gamen zijn nogal wisselen. Zo kan je geld verdienen met gamen via games streamen op Twitch, games testen bij een game ontwikkelaar of in de voetsporen treden van professionele gamers.

Aangezien er zoveel verschillende manieren zijn, is het dus gemakkelijk om verschillende inkomstenbronnen op te bouwen. Tegelijkertijd is de game-wereld een competitieve wereld, dus is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden.

Daarom hebben we voor jou de 6 beste methodes om geld te verdienen met gamen op een rijtje gezet:

1. Streamen op Twitch

De eerste methode is meteen de meest populaire methode: games streamen op streamingplatform Twitch. Sinds de oprichting in 2011 is Twitch uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van het streamen van een bepaald spel.

Streamen op twitch

De concurrentie op Twitch is moordend. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over waarom jouw content nu beter is dan de rest. Wellicht ben je een expert in een bepaalde game, maar ook humor is tegenwoordig ontzettend belangrijk in de wereld van Twitch.

De mogelijkheden om geld te verdienen bij Twitch zijn echter groot. Daarvoor heeft Twitch twee verschillende verdienmodellen opgebouwd. Die twee verdienmodellen lichten we hieronder voor je toe.

1. Twitch Affiliate

De meest toegankelijke manier van geld verdienen met streamen via Twitch is het worden van Twitch Affiliate. Via Twitch affiliate kan je geld gaan verdienen doordat kijkers van jouw stream zich abonneren op jouw kanaal of dat zij punten die je kunt verdienen met het kijken van streams uitgeeft. Dit worden ook wel 'bits' genoemd.

Het abonneren op een Twitch kanaal dat Twitch Affiliate is, levert voor de streamer de helft van de kosten op, wat neerkomt op een bedrag van €2.50 per abbonnee. Elke bit levert voor de streamer omgerekend zo'n €0.001 op. Voor 100 bits ontvang je dus €1.

Twitch Affiliate word je niet zomaar. Voordat je jouw Twitch Affiliate link op jouw kanaal kunt plaatsen, moet je voldoen aan een aantal eisen. En die eisen vind je hieronder:

Minimale eisen

 • Tenminste 500 minuten aan gestreamde content in de laatste 30 dagen
 • Tenminste 7 dagen gestreamd in de laatste 30 dagen
 • Meer dan 50 volgers
 • Gemiddeld 3 of meer kijkers in de laatste 30 dagen

2. Twitch partner

Twitch affiliates die al wat succesvoller zijn, kunnen promoveren tot Twitch Partner. Als Twitch Partner kan je een stuk meer verdienen dan een Twitch Affiliate, maar daar kleven wel meer eisen aan vast.

Als Twitch partner kan je advertentie-inkomsten genereren. Hiervoor ontvang je grofweg €250 per maand als je al 100 abonnees hebt op jouw kanaal. Tel daar nog eens de €2.50 per maand aan abonnees bij op, en je komt al uit op een aardig zakcentje.

Twitch Partner word je pas op het moment dat Twitch jouw kanaal in het vizier krijgt en ziet dat er potentie in zit. Er zijn daarom geen vaste eisen waarna je direct Partner wordt. Toch zijn er wel criteria waaraan je grofweg aan moet voldoen. We zetten ze hieronder voor je op een rij. 

Minimale eisen

 • Regelmatig streamen met gemiddeld 75 kijkers in de laatste 30 dagen
 • Tenminste 12 dagen gestreamd in de laatste 30 dagen
 • Tenminste 25 uur gestreamd over de laatste 30 dagen
 • Je bent Twitch Affiliate

Hoeveel kun je verdienen met streamen op Twitch?

 • €2.50 per abonnee
 • €250 per 100 abonnees aan advertentie-inkomsten
 • Gemiddeld salaris: vanaf €1.000 per maand

2. Maak video's op YouTube

Een YouTube kanaal met daarop goede gaming video's kan al gauw een leuk zakcentje opleveren. Startende gamers die vastzitten in een bepaald level, reviews over games gepubliceerd in het laatste jaar of verborgen schatten zijn enkele voorbeelden van video's die steeds populairder worden.

Het interessante is dat je via het maken van video's over gamen op YouTube miljoenen dollars kunt verdienen. Nu is dat natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar met een goed kanaal verdien je een echt inkomen op de lange termijn.

Hoeveel kun je verdienen met Youtube video's?

 • €18 per 1000 kijkers
 • Affiliate, merchandise en sponsorship mogelijk
 • Gemiddeld salaris: €40.000 per jaar

Het verdienmodel van YouTube is gebaseerd op advertenties. Zo verdien je gemiddeld zo'n €18 per 1000 kijkers van een video. Als je games speelt die goed worden bekeken kan je zo met een kijkersaantal van 1 miljoen al €2.000 tot €3.000 binnenharken.

Net als bij Twitch is de concurrentie moordend. Daarom kan je bij YouTube op verschillende manieren extra inkomen genereren. Hieronder hebben we de belangrijkste methoden op een rij gezet:

Affiliate links

Door bepaalde producten te promoten kan je als YouTube kanaal extra inkomsten genereren. Zo kan je bijvoorbeeld via het affiliate-programma van bol.com of vanuit bepaalde games producten en games promoten, om zo extra inkomsten te genereren

Merchandise

De meest populaire streamers hebben hun eigen merchandise, zoals gaming stoelen of kleding. Ook zo kan je een goed inkomen opbouwen. Zelfs het aanbieden van gratis merchandise kan al geld opleveren, want zo bouw je al grotere fanbase op.

Sponsorship

Hoeveel spellen ken jij die YouTube-kanalen gebruiken om hun games te promoten? Waarschijnlijk zijn dit er meer dan je denkt, want content creators op YouTube krijgen in de meeste gevallen geld voor het maken van hun video's.

Ook zijn er bijvoorbeeld sponsorships van bepaalde merken van muisen, toetsenborden of gaming stoelen die hieronder vallen. 

3. Win toernooien als professioneel gamer

Geld verdienen met games spelen is de droom van velen. Daar waar men in de begintijden nauwelijks geld kon verdienen met het verslaan van al je concurrenten, is het tegenwoordig helemaal niet meer vreemd om een prijzenpot van een miljoen dollar te ontvangen.

Een professionele gamer in populaire games als Fortnite, Dota 2, World of Warcraft of Counter Strike kan tegenwoordig het hele jaar door geld verdienen met gamen door aangesloten te worden bij een organisatie als Liquid of Team Secret.

Een gemiddelde e-Sporter verdient zo'n €4.000 - €5.000 per jaar. Professioneel gamen gaat niet altijd over rozen, want het is natuurlijk niet gemakkelijk om jezelf te voegen bij deze groep experts.

Om je toch een beeld te geven van de hoogte van prijzen die jij kunt winnen als professioneel gamer, hebben we hier een aantal toernooien voor je op een rij gezet:

Game

Toernooi

Totale prijzenpot

Dota 2

The International 2019

€34 miljoen

Fortnite

World Cup Finals 2019

€15 miljoen

League of Legends

World Championship 2018

€6.4 miljoen


4. Word commentator

Het kijken van een gamewedstrijd zou een stuk saaier zijn zonder goede commentatoren. Of het nu gaat om Rocket League of Call of Duty: een goede commentator kan een wedstrijd naar een hoger niveau tillen.

Wellicht ben jij wel de nieuwe commentator van Rocket League die nodig is. Daarnaast is het ook een aardige manier om geld te verdienen, want voor het leveren van commentaar bij games kun je al gauw een bedrag van €35.000 per jaar verdienen.

Dit wordt alleen nog maar meer, want gerenommeerde commentatoren verdienen al gauw €75.000 per jaar voor het leveren van ontzettend goed commentaar.

Je kunt dan met deze partijen samenwerken in de vorm van gesponsorde berichten. In dit geval krijg je betaalt om content te creëren waarbij hun merk wordt uitgelicht.

Dit kan op een manier waarbij je het product echt promoot maar kan ook op een minder opvallende manier.

Er zijn verschillende platformen die dit faciliteren. Zodra jij over een goede following beschikt (hoeft vaak geen miljoen volgers te zijn) kun je je hier aanmelden en beginnen met gesponsorde posts.

Hoeveel kun je verdienen als commentator?

 • Combineren met Twitch mogelijk
 • Combineren met website-content mogelijk
 • Gemiddeld salaris: €35.000 tot €76.000 

5. Schrijf guides

Een gameontwikkelaar maakt games vaak moeilijk, zodat jij als speler er niet zo snel doorheen stoomt. Toch zijn er altijd gamers die net even sneller zijn dan de makers van games, want gaming forums staan vol met allerlei guides.

Als deze tips en tricks in een game guide genoemd worden, zul je al gauw zien dat gamers deze guides lezen.

Via het maken van guides kan je een passief inkomen genereren, want door jouw exclusieve content kan je een constante stroom van bezoekers opbouwen. En met die constante stroom kan je bijvoorbeeld affiliates of advertenties inzetten om dat om te zetten in een het geld verdienen met games.

Daarnaast is het mogelijk om guides te schrijven die je in-game kunt inzetten. Zo kunnen gebruikers laten betalen voor jouw guides. 

Naast het schrijven van guides, kan je ook game uitleg geven via private coaching sessies. Met een dergelijke coaching sessie kan je al gauw gaan verdienen aan gamers die hiernaar vragen.

Op het moment dat je van deze coaching ook nog eens video's publiceert, combineer je het beste van beide werelden. Als videogame coach kan je geld verdienen met gamen door iemand te coachen, maar ook nog eens door advertentie-inkomsten op jouw video's.

Geld verdienen met gaming guides

 • In-game of offline 
 • Ingewikkelde niche
 • Gemiddeld salaris: vanaf €42.000 

6. Testen en debuggen van games

Gaming fora staan vol met bugs. Sterker nog, het tegenwoordig een hobby van vele Redditers om bugs in games open en bloot te publiceren. Wat is er namelijk grappiger dan een bug te misbruiken in een game?

Grote game-bedrijven proberen natuurlijk games te publiceren met zo weinig mogelijk bugs voordat games verkopen aan de beurt is. En daarom betaalt de game-industrie aardig wat geld om games te laten testen en debuggen.

Een professionele game tester kan al zo'n €150 per uur vragen voor het testen van een game. 


Hoeveel kan je verdienen met gamen?

Nu we de 6 meest voorkomende methodes om geld te verdienen met gamen op een rij hebben gezet, kunnen we het hebben over hoeveel je nu eigenlijk kunt verdienen.

Het interessante aan de gamewereld is dat je allerlei verschillende manieren kunt combineren. Als game vlogger verdien je bijvoorbeeld aan het aantal views, maar als je die combineert met het affiliates of het verkopen van een guide.

Een game vlogger kan aardig gaan vervelen als de content niet interessant genoeg is, dus is het in deze branche essentieel dat jij boven de rest uitsteekt. Toch kan je in de gamewereld goed verdienen als jij verschillende typen van inkomsten combineert. Zo kan je gerust op een passieve manier een aardig inkomen verdienen aan games.

Deze wereld is een wereld van uitersten. Je kunt als YouTuber met heel hard werken €1.000 per maand verdienen, terwijl de allergrootste professionele gamers een totaal vermogen van €10 miljoen op hun rekening hebben staan. 

Om jou toch een goede start te geven in de wereld van games, hebben wij hieronder een aantal tips op een rij gezet. 


Veelgestelde vragen

Hoeveel verdient een gamer?

Een gamer verdient gemiddeld tussen de 20.000 en 200.000 euro per jaar. Dit bedrag hangt o.a. af van de game die hij of zij speelt en hoeveel volgers deze persoon heeft.

Wat zijn de beste games op geld te verdienen?

Wat de beste game is om geld mee te verdienen is lastig te zeggen. Er zijn verschillende games die veel geld op kunnen leveren denk hierbij aan Counter Strike, Starcraft, Rocket League, Fifa of DOTA 2. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>