Geld verdienen met aandelen is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Met de ongekend lage spaarrentes die banken geven is het simpelweg niet interessant om spaargeld te hebben.

Veel beleggers en investeerders gaan hierdoor op zoek naar alternatieven. Een van deze alternatieven? Geld verdienen met aandelen!

In dit artikel vertellen we je alles over het verdienen van geld via aandelen. Zo gaan we in op de verschillende manieren om geld te verdienen met aandelen, wat de risico's zijn en delen we verschillende tips om succesvol te beleggen in aandelen.


Wat zijn aandelen?

Wellicht goed om te beginnen bij het begin: Wat zijn aandelen eigenlijk? Als jij geld wilt verdienen met aandelen is het natuurlijk van belang dat je weet wat aandelen precies zijn en hoe ze werken.

Wanneer jij aandelen koopt, betekent dit eigenlijk dat je een klein 'stukje' van een bedrijf koopt. Je kunt aandelen kopen van elk bedrijf dat beschikt over een beursnotering.

Als een bedrijf beschikt over een beursnotering kunnen investeerders aandelen van het bedrijf kopen en dus voor een gedeelte eigenaar worden van het bedrijf.

Op het moment dat jij aandelen van een bepaald bedrijf bezit betekent dit ook dat je in sommige gevallen recht hebt op winstuitkering in de vorm van dividend.

Naast het dividend of winst uitkering profiteer je natuurlijk ook mee bij koersstijgingen.


Hoe kan je geld verdienen met aandelen?

Goed, geld verdienen met aandelen: hoe werkt dat eigenlijk? Wanneer mensen het woord geld verdienen horen vallen is de link met aandelen snel gelegd.

Er zijn namelijk verschillende manieren om geld te verdienen met aandelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste manieren om geld te verdienen met aandelen.

1. Dividend

Zodra jij besluit aandelen van een bepaald bedrijf te kopen word je in theorie voor een klein gedeelte eigenaar van dit bedrijf.

Afhankelijk van het type aandeel dat je koopt, kun je in sommige gevallen rekenen op een winstuitkering van het bedrijf in de vorm van dividend.

Dit dividend wordt bij elk aandeel of bedrijf weer anders geregeld. Zo zijn er aandelen waarbij je jaarlijks dividend ontvangt, maar zijn er ook bedrijven waar dit elk kwartaal gebeurt.

Hoeveel dividend je ontvangt, hangt af van de winstcijfers van het bedrijf en natuurlijk de hoeveelheid aandelen die je bezit van het bedrijf.

Om dividend te ontvangen over je aandelen dien je overigens wel in dividend aandelen te investeren. 

2. Koersstijging

Een tweede manier om geld te verdienen met aandelen is door middel van koersstijgingen. De koers van aandelen verandert continu.

Wanneer jij aandelen op een gunstig moment hebt ingekocht kun je flink geld verdienen aan een eventuele koersstijging.

Het rendement hierop berekenen is redelijk eenvoudig. Stel jij koopt 1 aandeel met een waarde van 100 euro vandaag in. Over 2 jaar is de prijs van dit aandeel gestegen naar 250 euro. Dan betekent dit dat je in totaal 150 euro winst hebt op je aandeel.

Een ander voorbeeld is hieronder te zien. Je ziet hier de koers van het aandeel NVIDIA. Op 27 december 2013 had dit aandeel een waarde van 3.94 USD per aandeel. Vandaag de dag is dat maar liefst 153,17 USD.

koers nvidia

Om geld te verdienen met aandelen door middel van koersstijgingen is het verstandig om goed onderzoek te doen naar de aandelen die je koopt.

Doe onderzoek naar de branche waarin ze zitten en probeer dicht bij jezelf te blijven. Wat voor bedrijven vind je mooi? Welke producten gebruik je veel?

Geloof jij dat een bedrijf de komende jaren nog flink gaat groeien? Dan kan het een slimme zet zijn om te investeren in dit bedrijf.

3. Handelen in aandelen

Een andere populaire manier om geld te verdienen met aandelen? Door te handelen of daytraden in aandelen.

Dit is een manier van geld verdienen met aandelen die niet voor elke belegger beschikt is. Het is namelijk een lastig spel en vereist veel geduld, lef en kennis.

Veel beginnende beleggers vergeten dit en verliezen veel geld door te handelen in aandelen.

Bij het handelen in aandelen ben je eigenlijk op dagelijkse basis bezig met het kopen- en verkopen van aandelen op de korte termijn.

Het doel hierbij is om aandelen zo goedkoop mogelijk in te kopen en vervolgens voor een hoger bedrag te verkopen.

Er zijn verschillende cursussen die je precies leren hoe je succesvol kunt handelen in aandelen. Het volgen van een daytrading cursus is een slim idee omdat je veel beginnende fouten niet gaat maken als je zo'n cursus hebt gevolgd.

Hoeveel geld kun je verdienen met aandelen?

Hoeveel geld je kunt verdienen met aandelen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan je inleg, hoe de markt zich ontwikkeld en in welke aandelen je hebt geïnvesteerd.


Stappenplan geld verdienen met aandelen

Wil jij beginnen met het beleggen in aandelen en geld verdienen? Dan hebben we goed nieuws voor je!

In onderstaande stappenplan ontdek je welke stappen jij moet nemen om geld te verdienen met aandelen. Dit stappenplan hebben wij speciaal gemaakt voor de beginnende belegger die geld wil verdienen door aandelen te kopen.

Stap 1: Kies een broker

Aandelen kopen doe je via een broker. Er zijn in Nederland verschillende brokers waar aandelen kunt kopen, echter is het wel van belang dat je een goede broker kiest.

Wanneer je gaat beleggen in aandelen betaal je namelijk handelskosten. Voor elke transactie die jij doet, betaal je een commissie aan de broker. Dit is hoe de brokers geld verdienen.

Er zitten echter grote verschillen in de handelskosten die brokers rekenen. Sommige brokers zijn veel duurder dan andere brokers.

Hoe meer handelskosten jij betaalt, des te minder geld kun je verdienen met aandelen. Hieronder vind je onze favoriete brokers. Dit zijn momenteel de voordeligste brokers van Nederland.

1. DEGIRO

2.eTORO

3.Mexem

EasyBroker beleggen review

4.Easybroker

Brand New Day beleggen

5. BrandNewDay

2. Bepaal je strategie

Geld verdienen met aandelen kan op meerdere manieren. Wanneer jij begint met het verdienen van geld met aandelen is het van belang dat je nadenkt over de strategie die je gaat hanteren:

  • Wil je gaan traden?
  • Wil je gaan investeren in dividend aandelen?
  • Wil je voor de lange termijn (10+jaar) investeren in verschillende individuele aandelen?

Elke strategie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor een strategie die past bij jouw eigen wensen en behoeften.

Als je echt wilt gaan traden met aandelen zouden we je altijd adviseren om te beginnen met een cursus. Er worden veel fouten gemaakt bij het handelen in aandelen waardoor je veel geld kunt verliezen.

3. Bepaal je budget

Wanneer je een broker hebt uitgekozen en de strategie hebt die het beste bij jou past, kun je bijna beginnen met aandelen kopen.

Als beginnend belegger is het goed om een budget met jezelf af te spreken. Hierdoor voorkom je dat je met geld gaat beleggen dat je eigenlijk niet kunt missen.

Bekijk hierbij hoeveel geld je maandelijks binnen krijgt. Een goede richtlijn is om 5 tot 10% van dit bedrag te investeren in aandelen.

Naast dit bedrag is het natuurlijk altijd mogelijk om meer te investeren, maar met een richtlijn van zo'n 5 tot 10% zit je altijd safe.

4. Aandelen kopen

Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen kun je beginnen met geld beleggen in aandelen.

Voor het kopen van de juiste aandelen is het van belang dat je goed onderzoek doet. Kijk naar je strategie en bepaal welke aandelen interessant genoeg zijn om te kopen.

Leren beleggen is een proces dat jaren in beslag kan nemen en probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Als je hier hulp bij nodig hebt is het zeker de moeite waard om te kijken naar cursussen over beleggen. 


Geld verdienen met aandelen Tips

Goed, met bovenstaand stappenplan kun je in principe beginnen met het verdienen van geld met aandelen. 

In onderstaande sectie delen we de belangrijkste tips om succesvol te beginnen met het geld verdienen met aandelen.

1. Begin met een oefenaccount

Tegenwoordig zijn er verschillende brokers waar je kunt beleggen via een oefenaccount. Het openen van een oefenaccount is een goede manier om te beginnen met investeren in aandelen.

Bij dit soort brokers kun je beleggen met 'nepgeld'. Verder werkt het platform precies zoals dat normaal het geval is. Het enige verschil is dus dat je niet met 'echt' geld aan het beleggen bent.

Hierdoor kun je een beetje feeling krijgen met het investeren in aandelen en leer je hoe het platform werkt zonder hierbij veel geld te moeten investeren.

2. Doe goed onderzoek voor je begint

Geld verdienen met aandelen is niet makkelijk en slechts voor enkele weggelegd. Als jij graag geld wilt verdienen met aandelen dan zouden we je adviseren om goed onderzoek te doen voor je hiermee begint.

Ga jezelf voor de volle 100% focussen op aandelen. Lees alle artikelen die je kunt vinden over aandelen, koop boeken over aandelen en ga succesvolle aandelen handelaren volgen.

Als jij succesvol wilt worden met aandelen dan moet je alles kennis die er te vinden is absorberen als een spons.

Hierdoor ga je aandelen beter begrijpen en ga je met een veel betere basis beginnen met het beleggen in aandelen.

3. Kies bedrijven die je kent

Wanneer jij aandelen gaat kopen dan is het altijd slim om te kiezen voor bedrijven die dicht bij jou als persoon staan.

Ben je zelf bijvoorbeeld een echte Apple-fan? Overweeg dan aandelen van Apple te kopen. Doordat je dit merk zelf gebruikt heb je een veel beter gevoel bij het bedrijf.

Verder is het vaak zo dat je meer vertrouwen in het bedrijf hebt omdat je zelf de producten gebruikt. Je weet waar ze voor staan en dat ze kwaliteit leveren.

Door te beleggen in bedrijven die je zelf kent wordt bovendien het doen van onderzoek naar deze bedrijven veel leuker.

4. Maak een plan

Veel mensen willen geld verdienen met beleggen, maar weten niet wat ze eigenlijk willen. Daarom zouden we iedereen die wil beginnen met geld verdienen via aandelen aanraden om eerst een plan te maken.

Wat is je doelstelling? Hoeveel geld wil je verdienen met aandelen? Binnen hoeveel jaar? En hoeveel geld kun je missen? Heb je een bepaald bedrag dat je wilt investeren? Heb je een groot startkapitaal?

Door voor jezelf een duidelijk plan te maken voorkom je dat je zomaar wat doet. Bovendien ga je veel gestructureerder te werk en kun je altijd terugvallen op je plan.

Ervaren beleggers maken allemaal gebruik van dit soort plannen om zo de beste beleggingen uit te kiezen.

Het maken van een beleggingsplan is dus een absolute aanrader voor je van start gaat.

5. Spreiding

Risicospreiding is een van de belangrijkste factoren om succesvol te beleggen. Vermogen spreiden door verschillende aandelen te kopen is hierbij essentieel.

Veel beginnende beleggers maken de fout om al hun vermogen in 1 of 2 aandelen te stoppen. Wanneer een van deze bedrijven vervolgens failliet gaat of slechte cijfers draait, verdampt een groot deel van het vermogen van deze investeerders.

Om deze reden is het altijd van belang om te zorgen voor spreiding binnen je portfolio. Koop verschillende aandelen in verschillende sectoren. Probeer hierbij te wedden op meerdere paarden waardoor je simpelweg het risico vermindert.


Wat zijn de risico's van geld verdienen met aandelen?

Geld verdienen met aandelen is natuurlijk ontzettend populair en er kan dus goed geld verdiend worden met aandelen. Maar wat zijn eigenlijk de risico's?

Wanneer gaat investeren en beleggen dan loop je altijd bepaalde risico's. Je kunt een gedeelte of soms wel je hele inleg verliezen. Om deze reden is het van belang dat je alleen met geld gaat investeren dat je kunt missen.

In onderstaande sectie geven we een overzicht van belangrijke risico's die je in overweging moet nemen voor je gaat beginnen met het verdienen van geld met aandelen.

1. Bedrijf heeft slechte resultaten

Wanneer jij individuele aandelen bezit, betekent dit in veel gevallen dat je in bepaalde bedrijven zit. Wanneer een van deze bedrijven slechte resultaten laat zien ga je dit terugzien in je beleggingen.

Hoe slechter een bedrijf presteert, des te minder rendement en geld jij gaat verdienen op je aandelen.

Het is daarom een risico om te beleggen in individuele aandelen omdat je te allen tijde afhankelijk bent van de prestaties van het bedrijf.

2. Onrust op de markt

Een ander risico bij het geld verdienen met aandelen? Je kunt te maken krijgen met onrust op de markt.

De afgelopen jaren hebben we al veel verschillende keren last gehad van dit fenomeen. Onrust op de markt ontstaat vaak door externe omgevingsfactoren.

Een voorbeeld hiervan was de Corona crisis een paar jaar geleden. Tijdens deze crisis was er veel onrust op de aandelen markt.

Veel beleggers verkochten hun aandelen, bedrijven boekte minder omzet en er waren veel koerswijzigingen te zien.

Dit draagt natuurlijk niet echt bij aan een mooi rendement, maar is helaas wel de realiteit. Onrust op de markt komt vaak voor en heeft invloed op het geld dat jij uiteindelijk verdient met aandelen.

3. Wisselkoersen

Een factor waar niet iedereen rekening mee houdt voor ze geld beleggen in aandelen? De wisselkoersen! Ook dit is een potentieel risico en kan invloed hebben om hoeveel geld jij verdient met je aandelen.

Stel dat jij in Amerikaanse aandelen investeert. Dan betekent dit dus dat je in dollars handelt. Stel dat de wisselkoers tussen de Euro en Dollar vervolgens verandert, dan kan dit negatief uitpakken voor je rendement.

Het gaat vaak om kleine bedragen, maar kan dus zeker wel wat rendement van je beleggingen afsnoepen.

Het is dus zeker een risico bij het aandelen beleggen, neem dit dan ook mee voor je begint met het beleggen in aandelen.


Conclusie

Geld verdienen met aandelen: het is een populaire manier voor veel beleggers en investeerders om geld te verdienen.

Geld verdienen met aandelen kan op verschillende manieren. Zo kan je geld verdienen door te investeren in dividend aandelen, kun je beleggen voor de lange termijn en profiteren van koerswijzigingen of kun je ervoor kiezen om te gaan handelen op de beurs.

Beleggen in aandelen is echter moeilijker dan je op voorhand zou denken. Wanneer je onzorgvuldig omgaat het beleggen in aandelen kan dit leiden tot grote verliezen.

Geld verdienen met aandelen is bovendien niet voor iedereen weggelegd. Het vergt veel concentratie, geduld en lef.

Ook heb je natuurlijk veel kennis nodig en kun je niet zomaar beginnen met het verdienen van geld via aandelen. Ook heb je geld nodig. Zonder geld kun je tenslotte geen aandelen kopen.

Kortom, geld verdienen met beleggen in aandelen is zeker mogelijk, maar het vereist wel de nodige kennis en kunde en een goed startkapitaal.


Veelgestelde vragen

Kun je veel geld verdienen met aandelen?

Er valt zeker veel geld te verdienen met aandelen echter zitten hier altijd risico's aan verbonden. Wanneer je gaat investeren in aandelen loop je altijd het risico om een gedeelte van je inleg te verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen. Dit maakt beleggen in aandelen minder risicovol.

Is het verstandig om te beleggen in aandelen?

Met de huidige spaarrentes levert spaargeld bijna niks op. Door een gedeelte van je geld te beleggen in aandelen kun je je geld aan het werk zetten. Dit levert in veel gevallen meer op dan je geld op je spaarrekening te laten. Beleggen in aandelen kan dus zeker interessant zijn mits je kiest voor de juiste aandelen. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>