• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld lenen met een BKR registratie; hoe zit dat?

In dit artikel zal worden ingegaan op de mogelijkheden om geld te lenen wanneer je een registratie bij stichting Bureau Krediet Registratie (“BKR”) hebt. We kennen de naam allemaal wel, maar wat houdt zo’n BKR registratie nou precies in? Het is in feite niet meer dan een overzicht van jouw kredietgegevens, waar de leningen die je bent aangegaan in staan, zodat eventuele toekomstige kredietverstrekkers kunnen nagaan of ze het verantwoord vinden om jou een lening te verstrekken. Je kan het zien als een soort waarschuwingssysteem. Het hebben van een dergelijke inschrijving kan het lenen van geld dus een stuk lastiger maken. Het is logisch dat als kredietverstrekkers zien dat je een registratie hebt, ze niet (snel) geneigd zullen zijn je geld te lenen. 

Hoe kom je eigenlijk aan zo’n registratie? 

Een BKR registratie heb je helaas zo te pakken. De kans is zelfs groot dat je er al één hebt. Het aangaan van een lening is daarvoor al voldoende, zelfs een lening in de vorm van een telefoonabonnement met toestel waar je maandelijks voor betaalt en dat meer kostte dan EUR 250,-. Andere voorbeelden van dergelijke leningen of situatie zijn: rood staan op je betaalrekening(en), het aangaan van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening, het in privé leasen van bijvoorbeeld een auto, naast de telefoon ook andere koop op afbetaling voor meer dan EUR 250,-, een verhuurhypotheek en een restschuld die resteert na de verkoop van je woning. 

Hoe dan geld te lenen? 

Het kan zo zijn dat je een BKR registratie hebt, maar toch geld wil lenen. Kan dat nog wel? Jazeker! Er is namelijk een verschil tussen een negatieve en een positieve BKR registratie. Betaal je netjes op tijd af? Dan heb je een positieve registratie. Als dat het geval is, dan is de kans erg groot dat je gewoon een lening aan kan gaan alsof er niets aan de hand is. Als je een negatieve registratie hebt, dan wordt het een moeilijker verhaal. Zo’n negatieve registratie heb je in een aantal gradaties, gekoppeld aan codes (A1, A2, A3, A4 en H). Met een A1 of een H (herstel) codering, kan je eventueel nog geld lenen. Of dat kan, hangt af van de specifieke geldverstrekker en de voorwaarden waaronder je wil lenen. 

Becam

Becam heeft ruime ervaring met het lenen van geld als je een negatieve BKR registratie hebt. Zij kondigde onlangs aan dat één van haar partnerbanken de mogelijkheden voor klanten met een H codering heeft verruimd. Becam kan je, afhankelijk van jouw specifieke omstandigheden, verder adviseren en op weg helpen.  Daarbij kan je, opnieuw afhankelijk van jouw specifieke BKR-situatie, bij Becam voorts een nieuwe lening aanvragen of je oude lening laten oversluiten. 

Het is een open deur, maar in alle gevallen geldt dat het beter is te voorkomen dat je een negatieve BKR notering krijgt. Wees je er bewust van wat je doet als je een lening aangaat, en probeer altijd tijdig en volledig af te betalen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>