• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Geld laten werken – Welke manieren zijn er om jouw geld aan het werk te zetten?

Klinkt financieel onafhankelijk zijn jou als muziek in de oren? Blijf dan even hangen. In dit artikel bespreken wij namelijk de verschillende manieren waarop je geld voor je kan laten werken. En bovendien ook hoe je geld kan laten groeien. Een goed gevulde bankrekening is niks mis mee toch?


  • Bespaar geld dat je later weer kunt investeren in ETF's
  • Je kunt je geld laten werken door een boek te schrijven of een podcast te hosten
  • Angst rondom beleggen is vaak onterecht en ongefundeerd
  • Je kunt fiscale voordelen treffe door te pensioenbeleggen

Voordelen vermogen opbouwen

Waarom je nu al bezig houden met vermogen opbouwen? Wat is het nut? Geld uitgeven is natuurlijk heel erg verleidelijk. Die ene toffe trui kopen of een nieuw paar sneakers: dat geeft een goed gevoel. Maar wat als je dat geld gebruikt om te investeren?

Dan heb je over een X aantal jaar ineens een stuk meer geld. En van dat geld kan je misschien zelfs eerder met pensioen gaan. Zo hoef jij niet door te werken tot de pensioenleeftijd, maar kan je misschien rond je zestigste al stoppen met werken. Vroeg met pensioen gaan is tegenwoordig steeds populairder.

En nee: dat is niet alleen voor rijke mensen. Door een deel van je spaargeld te investeren kan je extra inkomen opbouwen, bijvoorbeeld. Dat levert een hoop meer geld op dan wanneer je dit op de bank laat staan. Daarover later meer.


Hoe kan je geld laten werken?

Dus, lekker in de luie stoel zitten en geld verdienen? Hoe gaat dat dan? Je wil een passief inkomen opbouwen. Dat kan op verschillende manieren. Hoe je geld laat werken bespreken we hieronder.

1. Investeren kan je leren

De meest bekende manier waarop je geld voor je laat werken is door te investeren of beleggen. Op de beurs kan je bijvoorbeeld EFT's (indexfondsen) kopen, die een bepaalde sector volgen.

In zo'n fonds zitten mini-aandelen van bijvoorbeeld de 500 grootste bedrijven van Amerika. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Wanneer het slecht gaat met een paar van de bedrijven gaat het met een paar anderen juist beter. Hierdoor krijg je niet te maken met drastische verliezen op je aandeel.

Op lange termijn, 20 tot 30 jaar bijvoorbeeld, kan je hier behoorlijk wat geld mee verdienen. Grote kans dat dit je meer oplevert dan de spaarrente van de bank, die vrijwel overal 0 procent is. Hier zit wel een kleine kanttekening aan.

Dit geld investeer je op lange termijn. Dat betekent dat je de inleg de komende 20 tot 30 jaar niet kan gebruiken. En dat vergt een hoop geduld. Dat niet alleen, de meeste mensen neigen namelijk hun aandelen te verkopen wanneer het slecht gaat op de markt.

Maar dat is dus juist wat je niét moet doen. Aandelen kopen wanneer het slecht gaat op de markt zou een stuk verstandiger zijn. Wanneer het dan weer beter gaat gaan jouw aandelen ook weer omhoog. Raak dus niet direct in paniek als jouw aandelen dalen, ook niet de ETF's. Zorg wel dat je genoeg geld hebt om de vaste lasten te kunnen betalen en je een buffer achter de hand hebt.

Geef dus geen geld uit dat je niet kan missen. Je kan ook altijd beginnen met een klein bedrag en dit uiteindelijk uitbouwen. Zie het als een investering voor de toekomst. Eigenlijk is investeren het achtste wereldwonder te noemen, zeker wanneer je streeft naar financiële onafhankelijkheid.

2. Slim (be)sparen

Geld besparen levert geld op. Ja, dat is wel duidelijk. Probeer te kijken waarop jij kan besparen. Misschien heb je wel een paar abonnementen lopen waar je eigenlijk niks mee doet. Zonde toch? Het geld dat je daarmee bespaart kan je dan weer gebruiken om mee te investeren. Op lange termijn levert dat juist weer geld op.

En wat dacht je van bijvoorbeeld zonnepanelen? Hiermee kan je behoorlijk wat geld besparen op je vaste lasten. Dit is misschien wel één van de beste investeringen die je kan doen. Vaak kan je voor zonnepanelen ook nog een speciale subsidie aanvragen. Dit omdat de overheid de aanschaf van zonnepanelen natuurlijk wil stimuleren. Dit is namelijk een stuk beter voor het milieu.

3. Schrijf een boek

Dit is een goede voor de freelancers en zzp'ers tussen ons. Jij hebt kennis van je vak. Waarom ga je daar geen boek over schrijven? Tegenwoordig verkopen steeds meer mensen een E-book waarmee jij jezelf een bepaalde skill kan aanleren. Denk maar eens aan teksten schrijven bijvoorbeeld.

Wanneer jij een boek schrijft hoe je hier na het schrijven en ontwerpen niks meer voor te doen. Wellicht eens delen op je socialmediapagina's. Mensen kopen dan jouw boek, zonder dat je hier verder zelf iets voor hoeft te doen. Stel je verkoopt een E-book voor 15 euro.

En per maand kopen 10 mensen jouw boek. Misschien niet veel, maar toch 150 euro per maand. Op jaarbasis is dat toch weer 1800 euro. En dat zonder dat je verder zelf iets hoeft te doen, behalve het schrijven. Klinkt goed, toch?

4. Begin een podcast

Nog een leuke: begin een podcast op Spotfiy. Bekende zangers en zangeressen krijgen betaald voor het aantal streams op Spotify. Bij slechts een paar luisteraars is dit misschien geen vetpot. Maar met een podcast die goed loopt kan dit toch zorgen voor weer wat extra knaken. En het voordeel: er is enorm veel om over te vertellen.

Waarschijnlijk vinden meer mensen het interessant om aan te horen dat je zelf denkt. Ben jij enorme fan van geschiedenis? Begin dan een podcast waarin je belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis bespreekt en jouw mening hierover. Het ergste wat er kan gebeuren is dat het niet veel wordt beluisterd. En in het beste geval juist wél!


Het stigma rond geld investeren

Krijg jij al kriebels bij het woord investeren? Dan ben je niet de enige. Tegenwoordig hangt er een behoorlijk stigma rond het investeren van geld. Want dat is eng en spannend. Dat begrijpen wij. Het is namelijk jouw zuurverdiende geld. En als je dan ziet dat dit vervolgens minder wordt in plaats van meer kan dat erg demotiverend werken.

Het stigma rondom investeren is begrijpelijk, maar ook zonde. Financiële zekerheid is natuurlijk erg fijn. Maar hoeveel risico je loopt met investeren, heb je natuurlijk volledig zelf in de hand. Zoals we eerder hebben verteld zijn EFT's behoorlijk 'veilig'.

Je belegt namelijk niet in een enkel bedrijf, maar in duizenden bedrijven tegelijk. En zo beweegt de koers van een ETF simpelweg mee met de economische ontwikkelingen. Toch zit de mens iets ingewikkelder in elkaar, want in een korte periode veel winst maken heeft een verslavende werking. En juist daar schuilt het gevaar van beleggers die voor de 'quick wins' op de beurs zitten.

Tip voor onze lezers

Alle beleggers zijn ergens begonnen. Gelukkig hoef jij niet het wiel uit te vinden, want er zijn talloze hulpmiddelen die het beleggen een stuk minder angstaanjagend vinden. Lees in ieder geval ons artikel over beleggen voor beginners voor een eerste kennismaking met de beurs. 

Dat is ook volledig menselijk. Vaak geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Maar hoeveel levert al dat sparen je op? In de huidige situatie krijg je vrijwel geen rente over je geld. Dat is zonde. Het bedrag op de spaarrekening blijft dan ook hetzelfde, terwijl de inflatie gestaag doorklimt. Door met beleggingen te werken wordt je spaarrekening op lange termijn alleen maar groter!

Het is daarnaast ook niet zo dat je honderden euro's van je inkomen moet gaan beleggen. Begin eens met een paar tientjes per maand bijvoorbeeld. Het gemiddeld rendement van een ETF is tussen de 2 en 10% over een periode van 10 jaar. Klein rekensommetje. Stel jij investeert 1.000 euro. Over 10 jaar kan dit dus 1100 euro zijn. Klinkt goed toch? Hoe meer geld, hoe meer het je uiteindelijk oplevert.


Vroeg met pensioen gaan?

Hoe goed klinkt het om eerder te kunnen stoppen met werken? Je hebt dan uiteraard wel geld nodig. En dus ook een flink vermogen. Je krijgt namelijk pas pensioen wanneer je de officiële pensioenleeftijd hebt bereikt. Tot die tijd moet je dus van je eigen geld kunnen rondkomen.

Daar komt ook nog bij dat je minder pensioen krijgt als je eerder stopt met werken. Dat klinkt misschien gek, maar is goed uit te leggen. Tijdens jouw werkende jaren bouw je een pensioen op via je werkgever. Wanneer jij eerder stopt met werken bouw je in die jaren ook geen pensioen op. Je krijgt dan dus iedere maand ook minder uitbetaald. Gevolg: je krijgt minder geld.

En juist daarom is geld laten groeien zo belangrijk. Zo voorkom je dat je maar twee werken vooruit kan met je spaargeld. Dan wordt leuke dingen doen toch wel behoorlijk lastig. Wellicht is dit ook wel wat voor jou!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>