• Home
 • /
 • Geld
 • /
 • Geld investeren – 14 praktische tips om geld te investeren! [2023]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Wil jij geld investeren, maar weet je niet precies waarin? Eenvoudig investeren kan tegenwoordig op allerlei verschillende manieren en is belangrijker dan ooit. De spaarrente staat namelijk al jaren extreem laag!

Om jou inzicht te geven in de verschillende manieren van geld investeren, hebben we hier een lijst met 14 investering tips opgesteld. In deze lijst zal je kennismaken met verschillende manieren van geld investeren, zoals het beleggen in crypto, aandelen, ETF's of in vastgoed.

En zo zal je ook al snel ontdekken dat er in de wereld van geld investeren veel manieren zijn om met maar een heel klein bedrag per maand op de lange termijn toch een flink vermogen op te bouwen. Wil jij meer weten over de mogelijkheden van geld investeren? Lees dan verder!


Waarom geld investeren?

Geld investeren is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Daar is een redelijk simpele verklaring voor. Vroeger kon je met jouw zuurverdiende geld een spaarrekening openen en daar over een paar jaar een klein percentage aan rendement over verdienen.

Dat is helaas niet meer het geval. De spaarrente staat anno 2023 laag, terwijl de inflatie steeds groter wordt. Met andere woorden: jouw spaargeld verdampt.

Daarnaast moeten we het even hebben over het rente-op-rente-effect. Dit wordt ook wel compound interest genoemd. Het rente-op-rente-effect is eigenlijk niets minder dan het gegeven dat investeringen rendement opleveren. Maar, op het moment dat jij jarenlang meer geld investeert, zal je ook meer rendement ontvangen. En dat rendement kan je vervolgens weer investeren. Met andere woorden: als de bal gaat rollen, rolt hij steeds harder!

Met geld investeren voorkom je die verdamping. Zo kan je via een goede investering op de lange termijn jouw vermogen steeds meer zien groeien. Maar de vraag is waarin geld investeren dan verstandig is.

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel verschillende manieren om geld te investeren, zoals beleggen in aandelen of ETF's, het investeren in vastgoedfondsen of in crypto. Om ervoor te zorgen dat jij door de bomen het bos niet meer ziet, hebben wij hieronder 14 praktische tips op een rijtje gezet. Met deze tips kan jij vandaag nog geld investeren in jouw toekomst.


1. Geld investeren in aandelen

We trappen deze lijst af met het geld investeren in aandelen. Dit wordt ook wel beleggen genoemd. Met het beleggen in aandelen investeer jij in bedrijven, die eigenlijk een klein stukje van hun bedrijf verkopen aan klanten. En dit noemen we ook wel aandelen kopen.

Nou hoef je natuurlijk als aandeelhouder bij een bedrijf niet bij alle vergaderingen te zitten. Wat wel het voordeel is, is dat de waarde van het aandeel kan stijgen. En als die waarde stijgt, stijgt de waarde van jouw aandeel mee. Zo ben jij bijvoorbeeld mede-eigenaar van de elektrische laadpalen van het Nederlandse bedrijf FastNed.

Het grote voordeel van aandelen kopen is dat jij zelf alle controle hebt over jouw portfolio. Dit kan bij verschillende partijen. In Nederland is bijvoorbeeld DEGIRO populair, omdat zij een zeer groot aanbod aan aandelen hebben.

Een andere populaire aanbieder is eToro, omdat aandelen kopen bij eToro geen transactiekosten met zich meebrengt.

Brokers


Onze favoriet


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06% aandelen

Focus

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Geen

Geen


2. Geld investeren in ETF's

Is aandelen kopen voor jou iets te risicovol? Dan kan een ETF voor jou een uitstekend alternatief zijn. Een ETF is namelijk niets anders dan een verzameling verschillende aandelen bij elkaar.

Een goed voorbeeld is de S&P500, wat een verzameling is van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Zo beleg je bij een ETF direct in verschillende aandelen, zodat jouw risico verspreid wordt over al die 500 verschillende aandelen.

Geld beleggen in ETF's kan de moeite waard zijn, omdat je jouw kansen verspreidt over allerlei sectoren in allerlei landen. Bij DEGIRO is het aanbod aan ETF's het meest aantrekkelijk. Wat het beste ETF dan is, vereist voor jou een beetje onderzoekwerk.

Het interessante van geld investeren in ETF is dat ETF's zijn toegespitst op allerlei verschillende sectoren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vastgoed investeren te doen door middel van ETF's, maar ook wereldwijde investeringen met meer dan 5.000 aandelen in één ETF!


3. Geld investeren in vastgoedfondsen

Een volgende manier van geld investeren is het investeren in vastgoed. Daar hoef je niet zelf een huis voor te kopen, want het investeren in vastgoed kan tegenwoordig ook via fondsen. Vastgoedfondsen worden aangeboden door partijen die het investeren in vastgoed een stuk eenvoudiger willen maken.

Een goed voorbeeld hiervan is Corum link, waarbij het mogelijk is om vrij eenvoudig te investeren in vastgoed voor een vast bedrag per maand. Deze partij is vergelijkbaar met Synvest link, waar je bijvoorbeeld kunt beleggen in Nederlandse huurwoningen, supermarkten en industriegebieden. Voor deze partijen kan je via bovenstaande links vrijblijvend een brochure aanvragen.

Via deze manier van vastgoed investeren kan je een aantrekkelijke rendement behalen, omdat je maandelijks een stukje rendement ontvangt. Dit rendement kan je vervolgens weer herbeleggen of simpelweg op je rekening laten staan. Via het investeren in vastgoed bouw je zo op de lange termijn een vermogen op door redelijk laagdrempelig te investeren in vastgoed.

SynVest

Beleggen in vastgoedfondsen op de Nederlandse of Duitse markt

 • Maandelijks beleggen voor minimaal €100 per maand 
 • Winkelcentra op Duitse en Nederlandse vastgoedmarkt 
 • Dividend herbeleggen of uitbetalen

CORUM

Beleggen in vastgoedfondsen binnen buiten de Eurozone

 • Maandelijks beleggen voor minimaal €50 per maand 
 • CORUM XL voor €189 of CORUM Origin voor €1.089
 • Dividend herbeleggen of uitbetalen
 • Bedrijfspanden, winkelcentra en huurwoningen

ReInvest24

Crowdfunding voor specifieke vastgoedprojecten

 • Zelf keuze uit specifieke vastgoedprojecten 
 • Geschikt voor actieve beleggers
 • Dividend herbeleggen niet mogelijk

4. Geld investeren in fondsen

Naast het investeren in vastgoed in de vorm van vastgoedfondsen, kan je ook geld beleggen in een beleggingsfonds. Jouw vermogen kan je op verschillende manieren investeren, waarbij geld investeren in fondsen een interessante investering kan zijn.

Fondsen zijn vergelijkbaar met ETF's, alleen wordt de selectie aandelen in het geval van fondsen zelf gekozen door een fondsbeheerder. Dat is simpelweg een bedrijf dat dagelijks bezig is met het verkopen en kopen van allerlei aandelen, met als doel om zoveel mogelijk winst te behalen.

Fondsen kan je aanschaffen bij aanbieders als DEGIRO. Daarnast is het vaak mogelijk om vermogen investeren te doen in fondsen bij de bank waarbij jij een bankrekening hebt.


5. Geld investeren in crypto

Een manier van geld investeren die steeds populairder wordt is het geld beleggen in crypto's. Dit zijn beleggingen in verschillende digitale munten, zoals Bitcoin of Ethereum. Van alle investeringen in onze lijst is het beleggen in crypto de meest risicovolle investering.

Crypto's zijn namelijk het meest volatiel. Dat wil zeggen dat de prijs een enorme groei kan laten zien, waardoor je in potentie een aantrekkelijk rendement behalen kunt, maar ook dat de prijs enorm snel kan zakken. En dat is een risico dat voor iedereen geschikt is.

Toch kan een investering in crypto op de lange termijn een goede investering zijn. Slim geld investeren laat zich namelijk kenmerken door veel spreiding aan te brengen. En door de grote hoeveelheid munten die beschikbaar zijn in de cryptowereld, gaat dit eigenlijk van nature.

Bij partijen als Bitvavo link kan je geld investeren in crypto tegen lage tarieven. Bij Bitvavo is het mogelijk om een klein gedeelte van een bepaalde munt te kopen. Dat is prettig, want zo heb jij zelf in de hand hoeveel geld jij investeert in een bepaalde munt.

Brokers

Onze favoriet


Binance logo

Site

Score

7.4

9.1

8.1

Kosten

0.5% - 4.5%

0.25%

0.1% - 5%

Aanbod

100 coins

+150 coins

+150 coins

Promotie

Geen

€1000 gratis handelen

Geen


6. Geld investeren in goud

En dan een van de oudste manieren van geld investeren: goud. Het investeren in goud wordt sinds jaar en dag gedaan om het vermogen om te zetten in iets tastbaars. En tegenwoordig is het ook nog eens mogelijk om op verschillende manieren te investeren in goud.

Zo kan je daadwerkelijk investeren in een klompje fysiek goud bij GoldRepublic link. Hierbij investeer je in een klomp goud dat op een aantal plekken in Europa wordt beheerd in een kluis. Mocht je het willen, kan je jouw hoeveelheid goud ook naar je huis toe laten sturen.

Een andere manier van het geld investeren in goud is door te beleggen in bedrijven rondom de goudindustrie. Zo heb je bij online broker DEGIRO een aantal ETF's met daarin bedrijven die goud delven, transporteren en verwerken tot bijvoorbeeld sieraden. Zo investeer je niet daadwerkelijk in een klompje goud, maar wel in alles wat ermee te maken heeft.

Het interessante van goud is dat de prijs gaat stijgen op het moment dat het minder goed gaat met de economie. Het idee hierachter is redelijk simpel. Een klomp goud zal altijd een klomp goud zijn, ongeacht de economische stand van zaken.


7. Geld investeren in duurzame energie

Verstandig investeren heeft alles te maken met een langetermijnvisie op geld investeren. een investering vandaag hoort pas over een aantal jaren wat op te leveren. Daarom noemen we het beleggen in aandelen over een periode van twintig jaar gerust investeren, terwijl een investering die binnen twee weken weer wordt verkocht eerder daytraden wordt genoemd.

En als we nadenken over het investeren op de lange termijn, moeten we het ook hebben over duurzame energie. Er zijn namelijk duurzame energiebronnen waarin je geld kunt investeren. Zo lever je vandaag een steentje bij aan de toekomst van energie-ontwikkelingen.

Veel voorbeelden van ETF's en aandelen die bezig zijn met duurzame energie kun je vinden bij online broker DEGIRO. Dit worden ook wel groene beleggingen genoemd. Deze manier van groen investeren is een goede investering, want groene beleggingen kan je vaak aftrekken van jouw belastingtoeslag.


8. Geld investeren in technologie startups

Er wordt vaak gezegd dat de jeugd de toekomst heeft. De jeugd van nu is immers verantwoordelijk voor hoe de maatschappij er over dertig jaar uit zal gaan zien. En de jeugd heeft vaak goede ideeën, zeker op het gebied van technologie.

Slim geld investeren heeft daarom ook alles te maken met out of the box denken. Zo zijn er talloze technologie startups met zeer goede ideeën over de toekomst. Geld investeren in dit soort bedrijven doe je voornamelijk door te beleggen in aandelen, fondsen of ETF's.

Zo kan je bij online broker DEGIRO aandelen kopen op Europese beurzen waar kleinere bedrijven actief zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook investeren in ETF's die zich richten op startups in allerlei landen. Kortom, de keuze is reuze.

Click to play


9. Geld investeren in obligaties

Geld investeren in obligaties wordt al jaren gedaan als manier om het vermogen veilig te stellen. Een obligatie is namelijk een investering in bedrijven die door de staat worden gesteund of direct in de regering van een bepaald land.

Eigenlijk is een obligatie als investering niets anders dan een afspraak tussen een particuliere investeerder en de overheid van een land. Het grootste voordeel hiervan is dat een obligatie omzetten - het verkopen van een obligatie - een gegarandeerd rendement met zich meebrengt.

Bij DEGIRO en eToro kan je zo vrij gemakkelijk investeren in obligaties door een belegging aan te kopen.

Net als bij goud is een obligatie een interessante investering om dat de koers van obligaties in tegengestelde richting van de economie beweegt. Als in de economie de zon schijnt, zal de koers van obligaties wat naar beneden duikelen, maar als het begint te regenen, zal juist de koers van de obligatie haar gezicht laten zien.

Kortom, obligaties zijn interessante investeringen, omdat ze voor diversiteit in jouw portfolio aanbrengen. Wij zijn geïnteresseerd in het spreiden van kansen, dus een obligatie past perfect in dat rijtje!


10. Geld investeren in P2P-lending

De volgende manier van geld investeren heeft alles te maken met peer-to-peer-lending (P2P-lending). Vroeger ging men voor een lening naar de bank, waar je goed moest beargumenteren waarom jij de lening verdiende.

Tegenwoordig steekt dat anders in elkaar. Zo worden veel investeringen simpelweg via crowdfunding projecten opgezet. Zo bekijk je als investeerder bepaalde projecten en kan je zelf kiezen of je wel of niet wilt investeren in zo'n project. En bij elk project zal er dan een bepaald rendement worden gegarandeerd.

Geld investeren in P2P-projecten heeft als meerwaarde dat je dus zelf volledige controle hebt over waar jij geld in wilt investeren. Ligt een bepaalde project jou niet? Dan investeer je er simpelweg niet in.

De beste investering kan je zo vinden door zelf te ontdekken waar jouw interesses liggen. Een voorbeeld van een P2P-lending platform is Mintos, waarbij je dus zelf een bepaald bedrag kunt beleggen in verschillende projecten.


11. Geld investeren in valuta

Een andere populaire manier van beleggen is het beleggen in valuta. Dit wordt ook wel forex-beleggen genoemd en staat voor 'foreign exchange'. Het beleggen in valuta kan een interessante investering zijn op de lange termijn, maar zal nooit net zoveel opleveren als bijvoorbeeld het geld investeren in ETF's.

De koers van valuta is namelijk vaak redelijk stabiel. De meeste valuta zullen qua koers wel enigszins fluctueren door bijvoorbeeld de ontwikkelingen van de olieprijs of als een bepaald land zichzelf in de schulden werkt.

Over het algemeen blijven de koersen van de grote valuta wel dicht bij elkaar, omdat ze veelal op elkaars koers reageren. Schiet de koers van de euro omhoog, dan zal de koers van de dollar daarop reageren. Om die reacties op elkaars koersen te beperken, gelden er strenge voorwaarden waaraan banken over de hele wereld zich aan moeten houden.

Je kunt geld investeren in valuta bij partijen als DEGIRO en eToroHet investeren in valuta kan - net als goud en obligaties - het best gezien worden als een manier om op een veilige manier diversiteit in jouw portfolio aan te brengen.


12. Geld investeren in CFD's

De ene manier van geld investeren is risicovoller dan de andere manier. Zo hebben we al besproken dat obligaties, forex en goud bijvoorbeeld wat minder risicovol is dan aandelen. ETF's zitten daar bijvoorbeeld weer tussenin, want ETF's zijn over het algemeen ook niet zo risicovol.

Naast het investeren in crypto is het beleggen in CFD's de meest risicovolle manier van geld investeren. Met CFD's koop je namelijk niet een aandeel, maar zet je eigenlijk een gokje in op een koersstijging- of daling van een bepaald aandeel.

Zo verdienen vermogende particulieren die veel geld investeren in CFD's eigenlijk geld door aandelen die qua prijs veel fluctueren. Aan de andere kant is het risico om geld te verliezen door aandelen die snel zakken in prijs net zo hoog.

Kortom, geld investeren in CFD's heeft een hoge risico indicator, maar kan in potentie veel opleveren. De marktleider op het gebeid van geld investeren in CFD's is eToro. Het interessante van deze broker is dat je hier een kijkje kunt nemen in de keuken van andere beleggers door middel van hun social trading systeem.

Op deze manier kan je als particuliere belegger raadplegen bij andere beleggers om te ontdekken waarin zij geld investeren. En dat zorgt voor veel transparantie in het platform.


13. Wisselgeld investeren in beleggingen

Veel mensen zijn huiverig om hun geld te investeren. Wat als ik het kwijtraak? Of wat als ik het geld opeens nodig heb voor een onverwachte kosten? Dat zijn terechte vragen, maar ook vragen die in de meeste gevallen ook niet helemaal terecht zijn.

Zo kan je tegenwoordig al geld investeren met heel kleine bedragen. Zo zijn er sinds kort steeds meer mensen die simpelweg ervoor kiezen om hun wisselgeld in een apart potje te houden. En vervolgens kan je dat wisselgeld investeren in wat je ook maar wilt beleggen. En zo kom je er achter hoeveel geld jij eigenlijk zou kunnen investeren.

Nu betalen de meeste mensen niet meer met contant geld, dus is het beleggen van wisselgeld niet helemaal meer een realistische manier van omgaan met financiën. Maar daar heeft Peaks een oplossing voor gevonden. Bij deze broker wordt jouw wisselgeld namelijk automatisch uitgevoerd.

In onze Peaks review hebben we onlangs ontdekt hoeveel geld je eigenlijk in potentie apart kunt zetten door simpelweg wisselgeld te laten beleggen. Je kunt er zelfs voor kiezen om dat wisselgeld weer eens te verdubbelen voor een nog grotere investering, maar dat laten we geheel aan jou over.


14. Investeren in een breed portfolio

De hekkensluiter van deze lijst met praktische tips rondom geld investeren is niet zo zeer een product, maar meer een houding die belangrijk is voor alle soorten investeringen. En die houding heeft alles te maken met het creëren van een breed portfolio.

Met een breed portfolio bedoelen we dat je investeert in verschillende dingen. Dit is namelijk een manier om jouw kansen te spreiden. Zo is het niet zo heel verstandig om al jouw geld te investeren in één soort aandeel. Nee, het is veel verstandiger om dat bedrag te spreiden over een paar aandelen, misschien een ETF en een obligatie.

Maar daar houdt het niet bij op. Het is daarnaast verstandig om jouw investeringen te verspreiden over het jaar. De koers van bijvoorbeeld crypto fluctueert heel veel, dus je kunt het risico verlagen door elke maand een klein beetje hierin te investeren.

Als laatste is het belangrijk om in verschillende sectoren actief te zijn. Door een portfolio op te zetten met allerlei verschillende aandelen, maar ook een beetje vastgoed, een beetje duurzame ETF's en een beetje valuta, beperk je jouw risico dat één van die producten instort.

Op die manier verspreid je jouw kansen en staat jouw geïnvesteerde bedrag een stuk veiliger dan een enkele investering in bijvoorbeeld aandelen.


Conclusie

En dat brengt ons alweer bij het einde van dit artikel met praktische tips rondom geld investeren! Het is overduidelijk dat er heel veel verschillende manieren zijn geld te investeren en dat het onmogelijk is om de beste investering te benoemen.

Sterker nog, het lijkt veel verstandiger om een combinatie van verschillende investeringen te gebruiken in jouw portfolio, want zo spreid jij zo veel als mogelijk jouw kansen. En hoe jij jouw portfolio opbouwt hangt dan natuurlijk weer af van jouw verwachte rendement.

Zo is het ook duidelijk geworden dat sommige investeringen meer rendement kunnen opleveren dan anderen. Crypto's kopen of investeren in CFD's kan veel rendement opleveren, maar tegelijkertijd ook veel verlies.

Vervolgens is het zo dat andere investeringen weer een stuk minder risicovol zijn, zoals valuta, goud, ETF's of obligaties. Zo kan je door verschillende investeringen te combineren het risico beperken.

Al met al kan worden gesteld dat de beste investering een verspreide investering is. En in dit artikel hebben we zoveel mogelijk investering tips gegeven, zodat jij zelf kunt bepalen hoe jouw investeringsportfolio eruit ziet. In alle gevallen is het aan te raden om in ieder geval zelf rond te kijken bij de verschillende brokers die we hebben genoemd, zodat jij zelf kunt ontdekken hoe geld investeren nu daadwerkelijk in elkaar steekt.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>