Is een garagebox verhuren een goede investering? Deze vraag zien we geregeld voorbij komen en om deze reden besloten we hier een uitgebreid artikel over te schrijven.

Iedereen wil graag een passief inkomen hebben (een inkomen waar je niets voor hoeft te doen). Dit kan je het beste doen door te investeren in huizen of garageboxen. Het is een investering die zich op lange termijn goed kan uitbetalen.

Daarom gaan wij je in dit artikel alles vertellen wat je moet weten over een garagebox verhuren. Zo gaan we in op de kosten, het rendement en de verschillende voordelen. En om het extra makkelijk voor je te maken hebben wij een speciaal stappenplan opgesteld om jou te helpen bij de garageboxen verhuren. 


De allerbelangrijkste vraag is misschien wel: wat kost een garagebox?. Zoiets is natuurlijk een investering, wat betekent dat het meerdere jaren kan duren voor je dit geld hebt terugverdiend. Maar vanaf dat punt vormt het wel een passief inkomen: en dat is wat je graag wil. 


De prijs voor een garagebox varieert logischerwijs (net zoals dat bij huizen ook zo is). Dat heeft te maken met onder andere de grootte en de plaats. De gemiddelde prijs van een garagebox ligt tussen de 10.000 en 30.000 euro. Daarbij geldt dat een box in Friesland bijvoorbeeld een stuk goedkoper is dan eentje in de Randstad. 


Wat is het rendement van het verhuren van een garagebox?

Naast de prijs kunnen wij ons ook voorstellen dat je misschien benieuwd bent naar het rendement van een garagebox. Je wil natuurlijk wel dat zo’n investering je daadwerkelijk wat oplevert!

Wij kunnen geen exacte rendementen geven omdat dit, net zoals bij de prijs, afhankelijk is van de grootte en plaats van de garagebox. Daarom werken wij met gemiddelden. Het kan dus zijn dat dit hoger of lager uitvalt. Gemiddeld ligt het rendement van een garagebox tussen de 5 en 10 procent.


Wat zijn de voordelen van het beleggen in een garagebox?

Wij hebben je nu al wat informatie gegeven over de prijs en het gemiddelde rendement van een garagebox verhuren. Maar wat zijn eigenlijk de concrete voordelen van zo’n garagebox? Om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken hebben wij de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

Voordelen beleggen in garagebox

  • Je loopt weinig risico op dingen als schade: garageboxen zijn eigenlijk vier muren met een deur. Daar kan een verhuurder weinig aan kapot maken in tegenstelling tot bijvoorbeeld een huis
  • Je hebt een passief en stabiel inkomen: een verhuurder betaalt iedere maand een vaste prijs
  • De boxen zijn te koop vanaf een redelijk goedkope prijs: een garagebox is vaak al te koop vanaf 8.000 euro.

Stappenplan garagebox verhuren

Misschien weet je nog niet zo goed hoe je het verhuren en kopen van een garagebox moet aanpakken. Dat begrijpen wij. Zeker wanneer je geen ervaring hebt met dit soort dingen kan het best een lastige opgave zijn. 

Wij willen je daar dan ook erg graag bij helpen. Daarom hebben wij hieronder een stappenplan gemaakt. Aan de hand van dit stappenplan kan jij zonder enige moeite leren te beleggen in een garagebox. Laat dat geld maar binnenstromen!

Stap 1: Bepaal waarom je wilt beleggen

Wanneer je een garagebox als belegging wil is het als eerste belangrijk dat je bij jezelf nagaat waarom. Waarom denk je aan het beleggen in een garagebox? Doe je dit bijvoorbeeld om een passief inkomen te genereren? 

Het kan ook zijn dat je graag je vermogen wil laten groeien. Of simpelweg omdat je het leuk vindt. Bedenk je goed van tevoren waarom je dit wil en of het ook echt realistisch is. Zo voorkom je straks dat je geld kwijt bent aan iets wat je helemaal niet wil.

Stap 2: Zoek een goede deal

Oke, oke. Deze stap is misschien een beetje voor de hand liggend. Maar als je een garagebox wil kopen is het de kunst om deze zo goedkoop mogelijk op de kop te tikken. Hierdoor heb je de kosten namelijk het snelste weer terugverdiend als je start met het verhuren van de box. 

Dat kan op verschillende manieren. Zo kan je kijken op Funda, daar worden de meeste garageboxen opgezet. Je biedt dan wel tegen andere mensen op. Een andere manier om een goede deal te scoren is via de lokale krant.

Ook tegenwoordig staan daar nog wel eens advertenties in van mensen die hun garagebox willen verkopen. Het voordeel hiervan is dat je zeer waarschijnlijk te maken hebt met minder concurrentie. En het allermooiste is natuurlijk als je via-via aan een garagebox kan komen, zo kan je misschien ook nog wat afdingen.

Stap 3: Koop een garagebox

Nadat je de beste deal hebt gevonden is het tijd om over te gaan op het koopproces. Maar ook hierbij moet je verschillende factoren in je achterhoofd houden. Zo is het belangrijk om na te gaan of de desbetreffende makelaar een beetje te vertrouwen is.

In andere woorden: of de makelaar niet de box voor een te hoge prijs probeert te verkopen. En of je wel daadwerkelijk waard voor je geld krijgt. Om te voorkomen dat je straks met een bouwval zit opgescheept kan je een bouwkundige check laten uitvoeren.

De garagebox wordt dan door een specialist uitgebreid bekeken en beoordeeld. Hierdoor voorkom je dat de box ineens op instorten staat of dat er termieten verstopt zitten in het plafond. En die zekerheid is bij zo’n investering toch wel zo fijn.

Stap 4: Zoek een geschikte huurder

Yes! Je hebt je eigen garagebox gekocht. Nu kun je beginnen met geld verdienen. Maar hoe vind je dan een goede huurder? Je wil natuurlijk wel een huurder hebben die enigszins verantwoordelijkheidsgevoel heeft en goed omgaat met jouw eigendom.

Want er zijn helaas mensen die hier misbruik van maken, of er zelfs zelf in gaan wonen (je kan het echt zo gek niet bedenken en het gebeurt wel). Je kan prima een oproep plaatsen op bijvoorbeeld Facebook. Daarnaast kan je ook een advertentie zetten in bijvoorbeeld de krant. Er zijn meer mensen die de krant lezen dan je misschien denkt!

Stap 5: Huurcontract ondertekenen / maken

En dan de allerlaatste stap: het opstellen, maken en laten ondertekenen van een huurcontract. Wanneer je hier zelf geen verstand van hebt kan je het beste een huurcontract laten opstellen door iemand die er verstand van heeft.

Zo weet jij zeker dat je niks mist en er geen loopholes in het contract zitten voor de huurder. Een huurcontract kan je laten opstellen door een advocaat of een jurist. Die hebben er immers verstand van én voor gestudeerd. 

Ook zijn er een aantal zaken waar je op moet letten tijdens het opstellen van dit contract. Zo moet de begindatum van het huurcontract hierin staan, de naam van de verhuurder, eventuele afspraken over een borg en andere regels die jij nodig vindt omtrent het verhuren.


Garagebox verhuren en belasting?

Tot slot willen we nog even ingaan op een garagebox verhuren en de mogelijke belasting die hierbij komt kijken. Want helaas: niks is gratis. En de belastingdienst pakt eigenlijk vrijwel iedere kans om geld van je te kunnen krijgen.

Dus. Hoe zit dat bij het verhuren van een garagebox? Nou, wij hebben goed nieuws. Je betaalt hier namelijk géén belasting over! Hoe fijn is dat? De box verhuren valt namelijk in box 3: vermogensbestanddeel.

Je kan dus belastingvrij verhuren. Alleen wanneer de garagebox als parkeerplaats wordt gebruikt moet er BTW betaalt worden. Dat is dus iets om nog even goed over te denken en in je achterhoofd te houden.

Op de officiële website van de belastingdienst kun je meer lezen over het vermogen in box 3.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>