Eind januari 2021 was er paniek op de beurs! Waarom steeg de waarde van Gamestop aandelen met meer dan 500% in een paar uur tijd? Wallstreet stond op zijn kop door het massaal kopen van Gamestop aandelen door beleggers overal ter wereld. Fondshouders die Gamestop gebruikten in hun strategie van 'hedgen', grofweg vertaald tot 'heg laten groeien', gebruikten Gamestop als middel om short te gaan en hebben in een paar uur miljarden dollars verloren. 

Wat is er gebeurd met de koers van Gamestop? Wat betekent hedgen? Wat betekent short gaan? In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt als beleggers massaal beleggen in een aandeel, wat short gaan betekent en welke gevolgen dat heeft voor fondshouders.

Allereerst een stukje achtergrondinformatie. Gamestop is een Amerikaanse keten die zich richt op het aan- en verkopen van alles wat te maken heeft met games. En zulke winkels heb je niet alleen in Amerika. Je hebt vast weleens jouw peperdure, oude Nintendo proberen te verkopen, waarna je er tot jouw grote verrassing achterkwam dat er maar 10 euro oplevert. Gefrustreerd accepteerde je het aanbod, maar toch ben je het er niet mee eens.

Gamestop zit als sinds de jaren '80 op de beurs. Het bedrijf heeft het op de beurs nooit fantastisch gedaan en heeft door de jaren heen een stabiele koers laten zien. 

  • Fondshouders hebben aandelen van Gamestop geshort. Het ging al langer niet zo goed met het bedrijf, dus er werd een grotere daling verwacht.
  • De Amerikaanse website Reddit heeft dit onder de aandacht gebracht.
  • Er ontstond een tegenbeweging op de strategie 'hedgen' die door fondshouders wordt gebruikt.
  • Men kocht massaal aandelen van Gamestop, waardoor de koerswaarde met meer dan 500% steeg.
  • Fondshouders werden door hun strategie gedwongen door aandelen van Gamestop te kopen.
  • Fondshouders verloren miljarden dollars.


Wat betekent short gaan?

Short gaan op de beurs wordt veel gedaan door fondshouders met veel kapitaal. Dit wordt ook wel beleggen via 'opties' genoemd. Dit valt onder 'gestructureerde producten'. Kort gezegd betekent 'short gaan' dat fondshouders ervoor kiezen om een aandeel te verkopen met het idee om het op een later moment terug te kopen. Om uit te leggen wat short gaan is, moeten we twee dingen bespreken.

Allereerst is het zo dat bedrijven op de beurs geld nodig hebben van aandeelhouders. Je wilt immers als bedrijf steeds meer groeien. Een beursgenoteerd bedrijf als Gamestop zal daarom blij zijn met zoveel mogelijk investeringen van buitenaf. 

Daarnaast is het zo dat grote fondshouders vaak geld uitlenen aan bedrijven aan Gamestop. Dat doen ze niet door een lening af te sluiten, maar dat doen ze door middel van aandeelprijzen. 

Stel je voor dat de koers van Gamestop op €10,- per aandeel staat. De fondshouder gaat naar Gamestop toe en zegt: "Ik heb op dit moment 10.000 aandelen ter waarde van €10 per stuk bij jou geïnvesteerd. Ik ga dit nu verkopen, en kom over een jaar weer bij jou terug om weer 10.000 aandelen ter waarde van de koerswaarde op dat moment aan te kopen."

Gokken?

Als de koers na dat jaar flink is gedaald, is er veel winst gehaald. Stel dat de koers zakt van €10 naar €5 per aandeel. De fondshouder had alles verkocht voor €10 en kan nu alles weer aankopen voor €5. 

Dit klinkt riskant, maar er zijn strategieën voor fondshouders om dit het risico in te dekken. Een van die strategieën lees je hieronder!

Wat betekent hedgen?

Een strategie voor fondshouders om het risico in te dekken wordt hedgen genoemd. Hedgen betekent letterlijk 'een heg om je heen bouwen', wat in grove lijnen betekent dat je jezelf als fondshouder beschermt tegen fluctuaties op de markt. Het werk van een fondshouder is namelijk niet altijd rozegeur en maneschijn. Verre van zelf. Hoe kun je al de partijen tevreden houden als de koers op maandag laag staat, terwijl de koers op dinsdag weer door het dak schiet? 

Beursgenoteerde bedrijven willen graag geld krijgen van investeerders, en dat geldt ook voor fondshouders. Daarom worden er veel afspraken gemaakt tussen bedrijven en fondshouders. Een van die afspraken heeft alles te maken met de strategie hedging.

Het is namelijk zo dat fondshouders inspelen op de fluctuatie van de markt. Er zijn twee opties met aandelen: kopen, wat ook wel long gaan betekent, of verkopen, wat ook wel short gaan betekent. Fondshouders hedgen zichzelf door hun portfolio te hedgen. 

Een voorbeeld: fondshouder A bezit 10.000 aandelen bij bedrijf X en 10.000 aandelen bij bedrijf Y. Nu is het zo dat zij verwachten dat bedrijf X in het jaar gaat groeien, terwijl zij verwachten dat bedrijf Y gaat dalen. Wat doen ze? Ze verkopen 5.000 aandelen bij bedrijf Y, en ze maken de afspraak dat ze later dat jaar die aandelen weer gaan terugkopen. Met het geld dat ze hebben verdiend van het verkopen kopen ze nieuwe aandelen bij bedrijf X.

De fondshouder verspreid dus het risico door de aandelen waar van zij denken dat het goed zal gaan te kopen (long), terwijl ze de aandelen waarvan ze denken dat ze het slecht gaan doen gaan verkopen (shorten). Als deze situatie ook echt de realiteit wordt heeft de fondshouder veel geld verdiend. Zo kunnen ze namelijk aandelen van bedrijf X verkopen tegen een hogere prijs dan de aankoopprijs, en kunnen ze aandelen van bedrijf Y weer opnieuw aankopen bij een lagere prijs dan de aankoopprijs.

Maar zoals ik eerder al vertelde gaat het leven van fondshouders niet over rozen.


Waarom werd er massaal belegd in Gamestop?

De mannen in pak die de financiële sector in Wall Street draaiende houden zijn niet bij iedereen even geliefd. Zeker de strategie van het hedgen van geld staat niet hoog in het vaandel. "Ze maken winst over de ruggen van bedrijven die failliet raken" is daarbij het argument.

Amerikaanse beleggers waren het zat. De website Reddit heeft de strategie van het hedgen bij Gamestop aandelen onder de aandacht gebracht, waarna een massale golf van aankopen volgde. 

Het gevolg is dat de koerswaarde een enorme boost meemaakte. Het aandeel schommelde al sinds de jaren '90 rond de €20, maar steeg nu naar een astronomisch bedrag van €325 per aandeel! En deze enorme stijging heeft ervoor gezorgd dat de fondshouders in Amerika op de blaren moesten zitten.

Dit heeft alles te maken met het contract dat fondshouders aangaan bij het hedgen. De afspraak is namelijk dat de geshorte (verkochte) aandelen moeten worden teruggekocht ongeacht de hoogte van de koers op dat moment. Daar waar de fondshouders hun aandelen hadden geshort voor €25 per aandeel, moesten zij hetzelfde aandeel terugkopen voor een bedrag dat dichter bij de €300 ligt. Voor de fondshouder is dit dus een enorm verlies!

Als gevolg van deze enorme hype op de Amerikaanse beleggersmarkt hebben verschillende platformen de handel in Gamestop aandelen stilgelegd. Het verlies liep immers tot in de miljarden! Het stilleggen van de handel is door velen bekritiseerd. Het is kan namelijk worden gezien als oneerlijke concurrentie voor de 'gewone belegger'. 


Wat nu?

De situatie is al met al bijzonder hectisch. Het heeft ertoe geleid dat de strategie van hedgen opnieuw onder de loep wordt genomen. Is dit voor fondshouders wel de beste strategie om een zo veilig mogelijk portfolio te kunnen onderhouden? 

Zal het ook daadwerkelijk leiden tot een verandering van de machtsverhoudingen op de markt? Oordeel zelf maar.

Uit de explosieve groei van de waarde van Gamestop aandelen is in ieder geval gebleken dat elke belegger invloed uitoefent op de koerswaarde van de markt. Voor een gewone belegger zullen de hoeveelheden waarin er wordt gehandeld niet binnen handbereik zijn, maar er zijn wel degelijk lessen te leren uit de manier waarop fondshouders te werk gaan.

Fondshouders hedgen namelijk met een doel: risicospreiding. En ook jij kunt zorgen voor risicospreiding in jouw portfolio. Hedgen is namelijk niet de enige manier om dit te doen. We hebben onlangs een artikel geschreven waarin we uitleggen hoe jij je portfolio kunt spreiding over verschillende sectoren, verschillende soorten aandelen en ETFs en verschillende soorten landen. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>