De term fysieke ETF ken je vast wel, maar wat houdt het eigenlijk in? Wij leggen jou haarfijn uit wat het is en wat je ermee kunt. Er is vaak verwarring met een synthetische ETF, maar er zijn verschillen.

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF volgt bijvoorbeeld een index, maar het kunnen bijvoorbeeld ook obligaties of grondstoffen zijn. Het kan zelfs gericht zijn op een combinatie van producten. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden met trackers, zoals ze ook wel worden genoemd. De kosten van deze manier van beleggen zijn lager dan bij het beleggen via een beleggingsfonds. In tegenstelling tot het beleggen in aandelen, kun je met een ETF een goede spreiding in beleggingen aanbrengen.

De fysieke ETF volgt volledig het product waar het aan gekoppeld is. De beheerder van de ETF heeft het product (bijvoorbeeld een aandeel) ook werkelijk in het bezit. Dit in tegenstelling tot de normale ETF, waarbij de onderliggende waarde niet in het bezit is. Een fysieke variant geeft meer zekerheid.

Waaruit bestaat een fysieke ETF? 

Het feit dat de beheerders (brokers) van een fysieke ETF de waarden daadwerkelijk in hun bezit hebben, geeft jou als belegger meer zekerheid. Je belegt niet in lucht, want de ETF heeft echte waarde. Het is vergelijkbaar met de waarde van papiergeld. De papiertjes hebben zelf geen waarde. Doordat een overheid de waarde in goud in het bezit heeft, krijgt papiergeld toch een zekere waarde. 

Stel, een fysieke variant belegt in bedrijven in een bepaalde index, zoals de AEX. Niet de aandelen van alle bedrijven in de AEX hoeven in het bezit te zijn. Het kan ook gaan om een representatief deel van de bedrijven in de index.

Wat zijn de kosten van fysieke ETF’s? 

Beleggen doe je voor het rendement. De kosten die je maakt gaan ten laste van het rendement, dus is het de truc om de kosten zo laag mogelijk te houden. De kosten zijn onder te verdelen in:

  • Vaste kosten – Kosten die periodiek terugkeren (fondskosten)
  • Variabele kosten – Deze betaal je alleen bij transacties (transactiekosten)

Bij vaste kosten gaat het om jaarlijks terugkerende kosten. Je betaalt een percentage over het geïnvesteerde bedrag. Deze fondskosten verschillen per instantie waar je ETF’s kunt aanschaffen. De kosten worden uitgedrukt als TER (total expense ratio). Om een goed overzicht te hebben, wil je alle kosten samengevat zien in een TER. De vaste kosten zijn vaak laag, namelijk tussen 0,2% en 0,6% over de waarde.

De transactiekosten verschillen sterk per broker. Transactiekosten betaal je bij het kopen en bij het weer verkopen. Deze kosten blijven beperkt tot ongeveer 0,03% van het geïnvesteerde bedrag. Er zijn brokers die voor bepaalde fysieke ETF’s geen kosten rekenen. Let bij het kiezen van een broker goed op de hoogte van de kosten. Je geeft namelijk liever geen rendement weg door het kiezen van een te dure broker.

Lees tip: 10 vragen aan Renétoday!

Hoe is het rendement van Fysieke ETF?

Het rendement van het beleggen in fysieke ETF’s is afhankelijk van het risico dat je wenst te lopen. De grilligheid van waar je in belegt, maakt het grote verschil. Als je kiest voor stabiele obligaties zal het rendement gemiddeld laag uitpakken, maar grote uitschieters met forse negatieve rendementen blijven ook uit. Een gemiddeld rendement van 10% per jaar is haalbaar. Toch moet je ook voorbereid zijn op negatieve rendementen.

Wat zijn de verschillen tussen fysieke ETF’s en synthetische ETF’s?

Een synthetische ETF volgt de waardeontwikkeling van de assets alleen. Een ETF in goud, waarvan de broker ook echt in het bezit is van het goud, is een fysieke ETF. Bij een synthetische ETF wordt alleen de waardeontwikkeling gevolgd, zonder dat hetgeen waarin belegd is ook echt in het bezit is.

Waarom beleggen in fysieke ETF’s?

Goed, waarom zou je nu beleggen in fysieke ETF's? De belangrijkste voordelen zetten we hieronder uiteen:

  • Kosten van fysieke ETF’s zijn gemiddeld laag (vergeleken met een beleggingsfonds)
  • Met een ETF kun je zorgen voor een goede spreiding van het risico. Je belegt niet in één of een paar bedrijven
  • Je kunt met kleine bedragen al beginnen met beleggen

Veelgestelde vragen over Fysieke ETF's

Hoe herken je een fysieke ETF?

Van elke ETF is een document, genaamd de essentiële beleggersinformatie, beschikbaar. Hieruit blijkt of het gaat om een fysieke of een synthetische ETF. Als in het document wordt geschreven over een fysieke replicatie, weet je dat het een fysieke ETF betreft.

Waar koop je een fysieke ETF?

Bij een online broker kun je een fysieke ETF kopen. Deze is vaak duurder dan de synthetische ETF. Door kritisch te kijken naar de kosten van brokers kun je de kosten zo laag mogelijk houden.

Over de auteur Juul Dijkhuis

Andere bekeken ook:

>