• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Fondsbeleggen bij Mogelijk: aantrekkelijk rendement op jouw vermogen 

Zoek jij een mogelijkheid om jouw vermogen aan het werk te zetten? En wil je niet te veel risico’s nemen? Dan kan het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds  interessant voor jou zijn. Dit hypothekenfonds is ontwikkeld door fintech-onderneming Mogelijk. In het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds leggen beleggers geld in waarmee vervolgens meerdere zakelijke hypotheken aan ondernemers worden verstrekt. Het fonds heeft het recht van eerste hypotheek. Voor beleggers die zoeken naar spreiding, gemak en een aantrekkelijk rendement, is fondsbeleggen geschikt. Instappen kan vanaf € 100.000,-.

Al sinds 2016 financiert Mogelijk vastgoed van ondernemers met behulp van ondernemende investeerders en beleggers. Investeerders verstrekken een zakelijke hypotheek aan ondernemers, daarbij dient het vastgoed als onderpand. De ondernemers betalen rente over de hypotheek en lossen deze in de loop van de tijd af. De beleggers ontvangen de rente- en aflossingsgelden van de ondernemers. Bij Mogelijk hebben beleggers de keuze om dit een directe investering in zakelijke hypotheken  of via fondsbeleggen.

Voordelen van beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds

Beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds is een behoudende vorm van beleggen. Je belegt met meerdere beleggers in de zakelijke hypotheken van ondernemers met het vastgoed als onderpand. Mogelijk Fondsenbeheer selecteert en beoordeelt het vastgoed en zorgt voor een gespreide portefeuille. Dat gaat over de ligging, het type vastgoed en ook het type ondernemer en de hoogte van de leensom ten opzichte van de waarde van het vastgoed (LTV). Beleggen kan heel eenvoudig. Je registreert je online en geeft aan hoeveel je wilt inleggen. Beleggen kan al vanaf € 100.000,-. Lever een aantal documenten aan en vanaf dat moment ben je onderdeel van een groep fondsbeleggers. Je ontvangt van de fondsmanager van Mogelijk een datum waarop de gelden overgemaakt dienen te zijn. Hierna hoef je niets meer te doen. Je inleg gaat acht weken na sluiting van het fonds renderen en je krijgt maandelijks rendement uitgekeerd. 

Wat zijn de risico’s?

Elke belegging brengt risico’s met zich mee. Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds is ook niet zonder risico’s. De belangrijkste risico’s zijn:

  • Marktrisico

Het risico bestaat dat de omstandigheden op de vastgoedmarkt of de economische ontwikkelingen zullen verslechteren, hetgeen negatieve effecten zal hebben op de waarde van vastgoed. Dit leidt tot een lagere waarde van het onderpand op de leningen. Ook kunnen gewijzigde marktomstandigheden leiden tot lager dan verwachte huuropbrengsten voor de verhuurder hetgeen een debiteurenrisico tot gevolg heeft. Wanneer de waarde van het onroerend goed verslechtert en huur lager uitvalt, dan is dit een risico is, maar dit hoeft niet direct voelbaar te zijn voor een belegger, zolang de debiteur zijn afgesproken rentelasten blijft voldoen.

  • Debiteurenrisico 

Als leningsnemers de rente en aflossing niet (volledig) betalen aan het fonds dalen de in komsten van het fonds en daarmee het rendement. 

Deze zekerheden staan tegenover de risico’s

Mogelijk heeft een aantal maatregelen genomen om risico’s in te perken. Zo is de maximale Loan-to-Value op de objecten in het fonds bijvoorbeeld 65% en heeft het fonds gegarandeerd eerste recht van hypotheek. Hier wordt gebruik van gemaakt als de ondernemer niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Als het tot executie komt, wordt uit de opbrengst de leensom aan het fonds als eerste terugbetaald, nog voordat bijvoorbeeld de Belastingdienst aan de beurt is.

Wat zijn de rendementen?

Het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds biedt per fonds een aantrekkelijk geprognosticeerd rendement. Bekijk het actuele geprognosticeerde rendement via de website van Mogelijk.

Is het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds een goede belegging?

Of het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds een goede belegging is voor jou, hangt af van je beleggingsprofiel. Beleggers die kapitaalbehoud belangrijker vinden en liever niet te veel risico’s willen, is deze vorm van beleggen een goede optie. Je belegt in de zakelijke hypotheken van ondernemers met het vastgoed als onderpand. Het fonds zorgt voor een goede spreiding qua type vastgoed, regio’s en type debiteur. Deze spreiding zorgt nog voor extra zekerheid. Mocht er onverhoopt een probleem ontstaan met een van de objecten of debiteuren, dan zorgt de spreiding dat de impact op het fonds minimaal is. Bovendien wordt er vanuit het fonds behoudend gefinancierd en dient het vastgoed als onderpand voor de verstrekte lening. Dit heeft beleggers veel comfort.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>