• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Fire – Financieel onafhankelijk stappenplan

Hoe wordt je financieel onafhankelijk? Tegenwoordig stappen steeds meer mensen af van het idee dat je moet werken tot je pensioen voordat je van je leven kunt genieten. Nee, de FIRE beweging heeft daar wel andere ideeën over.

Met de FIRE levensstijl wordt er anders tegen geld aangekeken en staat het financieel onafhankelijk worden centraal. Maar hoe?

In dit artikel geven we jou in een stappenplan alle informatie over FIRE en financiële onafhankelijkheid, zodat jij vandaag nog kunt deelnemen aan de FIRE beweging!


Wat is FIRE?

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early en is een manier van kijken naar jouw financiële status. De FIRE beweging streeft naar volledige financiële onafhankelijk door zoveel mogelijk te sparen en zo min mogelijk uit te geven. Met de FIRE levensstijl kan jij zelf financieel onafhankelijk worden en vervroegd met pensioen gaan.


Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Volgens de FIRE beweging ben je financieel onafhankelijk als je 25 keer jouw jaarlijkse uitgaven aan financieel vermogen hebt. Met andere woorden: je bent financieel onafhankelijk als jij 25 keer jouw uitgaven op jouw spaarrekening hebt staan.

Nu is het zo dat die financiële onafhankelijkheid per persoon kan verschillen. Iemand die bijvoorbeeld €1.500 per maand uitgeeft - en dus €18.000 per jaar - heeft een financiële buffer van wel €450.000 nodig om in de ogen van FIRE financieel onafhankelijk te zijn.

Op het moment dat de uitgaven verlaagd worden naar €750 per maand - en dus €9.000 per jaar - verandert de financiële buffer opeens naar €225.000. Zo zie je dus dat financiële onafhankelijkheid verschilt per persoon.

Het natuurlijk wel zo dat financieel onafhankelijk in de ogen van FIRE betekent dat je vanaf het moment dat je FIRE hebt bereikt, je niets meer verdient. Dit is echter voor de meeste mensen niet de realiteit - en niet eens altijd wenselijk.

Wat als je naast FIRE nog een klein inkomen erop nahoudt door bijvoorbeeld een bijbaan, beleggingen of investeringen? Dan zie je opeens dat jouw jaarlijkse uitgaven worden verlaagd, want jij verdient simpelweg nog extra inkomen.


FIRE methode stappenplan

Het natuurlijk wel de vraag hoe je die financiële onafhankelijkheid kunt bereiken. FIRE heeft daar een aantal ideeën over. FIRE gaat er allereerst vanuit dat je een verstandige houding hebt rondom jouw financiële status. Financieel onafhankelijk wordt je in de ogen van FIRE namelijk niet door te pas en te onpas een nieuw horloge te kopen.

Moet je dan maar meteen een hutje op de heide kopen om daar als kluizenaar verder te gaan in het leven? Hoewel deze mensen wellicht sneller FIRE worden dan de gemiddelde Nederlander, is dit leven niet voor iedereen haalbaar en weggelegd. Daarom hebben we hieronder een praktisch FIRE stappenplan opgesteld met daarin tips in jouw FIRE ontwikkeling!

Stap 1: Bereken je vaste lasten

Veel mensen denken dat ze aan het einde van de maandelijkse uitgaven laag zijn. Toch zal dit vies tegenvallen voor mensen die écht heel kritisch gaan kijken naar hun vaste lasten. Vanuit de FIRE methode is het dan ook belangrijk om heel goed in kaart te brengen wat jouw vaste lasten zijn.

Al jouw abonnementen voor Netflix, Videoland, tijdschriften, de krant: het telt allemaal snel op! En juist met het inzicht verkrijgen van jouw vaste lasten ben je goed op weg volgens de FIRE methode.

Als jij namelijk jouw vaste lasten hebt berekend, kan je ook direct berekenen hoeveel geld jij nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden. Gelukkig zijn daar handige hulpmiddelen voor. Zo heeft Dyme bijvoorbeeld een app waarin je laagdrempelig jouw uitgaven en inkomsten op een rijtje kunt zetten. 

Stap 2: Uitgaven verlagen

Oke, je hebt nu je vaste lasten bekend. Dan is de volgende stap om jouw uitgaven te verlagen. Eerder met pensioen gaan is volgens de FIRE methode ook een kwestie van het veranderen van jouw levensstijl.

Het gevaar is namelijk dat eenmalige uitjes naar bijvoorbeeld het terras of een concert al snel een structurele uitgave worden. Zo staan concerten opeens tussen jouw vaste lasten, terwijl het eigenlijk een situationele uitgave moest zijn.

Dit betekent natuurlijk niet dat je vanaf nu alleen nog maar moet zuinig leven. FIRE draait om een nieuwe manier van kijken naar financiën, en soms is het daarom nodig om eens kritisch te kijken naar jouw uitgavepatroon.

Stap 3: FIRE beleggen

En dan moeten we het hebben over de economie van nu. Stel je voor dat je zicht hebt op jouw uitkomsten, jouw uitgaven forst hebt verminderd en je hebt duidelijke financiële doelen. Ben je volledig op de juiste route naar financieel onafhankelijk zijn?

Ja en nee. Natuurlijk ben je dan goed bezig, maar de vervolgstap is om jouw vermogen dat je nu opeens in je zak houdt te laten groeien. En een goede manier om dat te bereiken is door te beleggen. Door middel van beleggen investeer je namelijk geld in bedrijven die winst maken.

Je kunt dit beleggen bijvoorbeeld doen door te beleggen in duurzame aandelen. Maar dat is niet de enige mogelijkheid tot beleggen. Je kunt beleggen in fondsen, ETF's, of zelfs in zaken als goud, crypto of vastgoed.

Met deze manier van geld investeren door middel van beleggen kan je sneller financieel onafhankelijk worden, omdat je op de lange termijn jouw vermogen laat groeien.

Het lastige hiervan is dat je natuurlijk vermogen nodig hebt voordat je FIRE bereikt. Gelukkig is het zo dat je kunt beleggen met kleine bedragen, waardoor jij ook vandaag al kunt starten met beleggen. Er zijn altijd beleggen risico's verbonden hieraan, maar door te beleggen in verschillende soorten beleggingen, verspreid je jouw kansen alweer.

Wij beleggen al jaren bij DEGIRO in ETF's en een aantal aandelen, omdat het platform van DEGIRO overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Tegelijkertijd kan je bij alle brokers terecht voor het beleggen in ETF's en aandelen, omdat brokers een stuk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld banken.

Brokers


Onze favoriet


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06% aandelen

Focus

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Geen

Geen

Stap 4. FIRE pensioen

FIRE staat voor een verstandige houding rondom het omgaan met geld. Iemand die FIRE kan bereiken heeft zicht op zijn of haar uitgaven, doet er veel aan om uitgaven te beperken en belegt geld om op de lange termijn financieel onafhankelijk te worden.

En door die methode aan te houden is het mogelijk om FIRE te worden. Maar dan hebben we eigenlijk het belangrijkste van FIRE nog niet eens genoemd: eerder met pensioen!

Zoals we al eerder zeiden, is het niet altijd even makkelijk om eerder met pensioen te gaan. Je hebt immers in het leven genoeg uitgaven die nogal roet in het eten kunnen gooien. Toch kan je door te beleggen op de lange termijn een passief inkomen opbouwen.

Dit passief inkomen is volgens de FIRE methode grotendeels de verantwoordelijkheid van het rente-op-rente-effect. Op het moment dat jij namelijk dividend ontvangt van een aandeel - wat overigens bij alle brokers automatisch gaat - heb jij opeens weer een extra zakcentje waarmee je weer nieuwe aandelen kunt kopen.

Iemand die FIRE nastreeft zal dit altijd doen, want op de lange termijn wordt jouw vermogen steeds meer en meer waard door dit rente-op-rente-effect. En zo is FIRE pensioen opeens voor vrijwel iedereen haalbaar, alleen verschilt het maar even hoe snel dit gebeurt.

Brokers


Onze favoriet


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06%

Geschikt

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Geen

Geen


FIRE beweging Nederland

En dat waren alweer onze vier tips om vandaag nog te starten met FIRE. Sinds het FIRE ontstaan zijn er steeds meer mensen die zich verdiepen in FIRE en hoe je op een andere manier naar jouw inkomen kunt kijken.

Zo zijn er steeds meer mensen die inzien dat investeren op de lange termijn meer oplevert en het niet investeren.

De FIRE beweging in Nederland is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar men al jaren sprak van financially independent en retire early door een boek dat werd geschreven door Jacob Lund Fisker over FIRE. In Nederland is FIRE de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint door de toename van aandacht hiervoor op internetblogs en websites als Reddit.

Nu is het zo dat de FIRE beweging in Nederland in verschillende mate wordt nagestreefd. Sommige mensen vinden dat FIRE volledig moet worden gedaan, waarbij je heel zuinig moet leven, zodat jij zo snel mogelijk kunt stoppen met werken.

Een andere groep ziet in dat de eigen situatie voor iedereen net even anders in elkaar steekt. Je kunt bijvoorbeeld ook als doel hebben om maar drie of vier dagen te werken, zodat je de andere dagen vrij hebt voor jezelf. Dit is al voor veel Nederlanders meer realistisch dan de volledige FIRE insteek van een grote groep Nederlanders.

Al met al hebben we in dit artikel ontdekt dat FIRE een beweging is met toenemende populariteit en waar elke Nederlander een les uit zou kunnen leren. Zo kan je in principe vandaag nog beginnen met beleggen met een klein bedrag. En zo, op den duur, is financiële onafhankelijkheid écht voor iedereen haalbaar.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>