• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Fiets van de zaak: Hoe werkt het in 2024? Dit is wat je moet weten!

Welke regels gelden er voor een fiets van de zaak in 2024? Je hebt vast wel eens gehoord over een auto van de zaak. Wanneer je dan ergens komt werken krijg je een leaseauto.

Ideaal, zeker wanneer je lange afstanden moet afleggen voor je werk. Toch begint een fiets van de zaak de afgelopen tijd ook steeds populairder te worden. En eigenlijk is dat ook niet zo gek.

Wij gaan jou in dit artikel alles vertellen wat je wil weten over een fiets van de zaak. Zo weet jij precies waar je aan toe bent én of dit mogelijk iets voor jou kan zijn. Nu alleen je baas nog even lief aankijken.

Wat zijn de fiscale voordelen van een fiets van de zaak?

Een werkgever kan een fiets van de zaak vergoeden. Hierbij is het zo dat de werknemer zelf de bijtelling op de fiets betaalt.


De bijtelling is momenteel 7% op de nieuwwaarde van de fiets. Over die 7% wordt vervolgens 37,10% belasting betaalt via het salaris van de werknemer. 


Voor de werknemer is het voordeel dus dat je de fiets niet zelf hoeft te betalen, maar dat de kosten worden gedekt door de werkgever.


Voor de werkgever is het voordeel dat een fiets van de zaak kan worden opgevoerd als zakelijke kosten, en dat je door een fiets van de zaak ook het recht hebt om minder reiskostenvergoeding uit te betalen aan je werknemer. 



Hoe werkt een fiets van de zaak voor woon-werkverkeer?

Wat voor voordelen kan een fiets van de zaak nou eigenlijk hebben? Dit is nuttige informatie voor zowel werknemer als werkgever. Voor de werkgever zit het als volgt.

Op jaarbasis moet je namelijk 7% van de waarde van de fiets optellen bij het loon van je werknemer. Wanneer je een e bike hebt, zal dit dus meer geld zijn dan bij een normale stadsfiets. Een speed pedelec is dan nog weer wat duurder dan een e-bike, bijvoorbeeld.

De werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken. Dit wordt volgens de Belastingdienst namelijk gezien als 'loon in natura'.

De werkgever moet loonheffing inhouden over het bedrag van de bijtelling. Dit gaat op een maandelijks bedrag. Maar geen stress: dit is vaak maar een paar euro.

Eigenlijk heeft een fiets van de zaak dus behoorlijk wat weg van een auto van de zaak. Het enige verschil is dat de werknemer betaalt: namelijk de bijtelling. Maar goed, dit hoeft niet.

Er wordt dus maandelijks belasting betaald. Je werkgever kan ook kiezen voor een renteloze lening voor de aanschaf van de fiets.

Deze kan de werknemer dan aflossen met bijvoorbeeld de onbelaste reiskostenvergoeding.

Om de werknemer helemaal blij te maken kan de werkgever er ook voor kiezen een maandelijkse eigen bijdrage te doen, waardoor de werknemer niet meer de bijtelling hoeft te betalen.

Wanneer de werkgever de fiets vergoed wordt dit gezien als loon. Bij een fiets ter beschikking stellen is de werkgever eigenaar.

Wanneer de werknemer stopt moet hij of zij de fiets weer inleveren. In het arbeidscontract kan je afspraken maken over het overnamebedrag.

Als de werkgever jou de fiets vergoedt is de werknemer eigenaar van de fiets. Goed om te weten.


Fiets van de zaak en het openbaar vervoer

Stel: het regent enorm hard. Dat nodigt niet echt uit om met de fiets naar het werk te gaan. Zeker niet wanneer dit nog een aardig stukje fietsen is.

Krijg je dan de kosten vergoed? Je kan dan met de werkgever een kilometervergoeding afspreken voor de dagen waarop je met het openbaar vervoer reist. 

Let wel: je moet dan wel kunnen aantonen dat je ook daadwerkelijk met het openbaar vervoer hebt gereisd.

Wanneer je bijvoorbeeld de fiets gebruikt om naar het station te rijden geldt hetzelfde verhaal. 

De werkgever kan dan de reiskosten vergoeden. Daarover betaal je dan geen belasting. Ook hierbij geldt dat je moet kunnen aantonen dat je deze reis daadwerkelijk hebt afgelegd.


Het opladen van een elektrische fiets van de zaak

Wanneer je een elektrische fiets krijgt van de zaak moet je deze ook opladen. Wie draait dan op voor deze kosten?

Als jij zelf de elektriciteitskosten betaalt aan je energieleverancier kan je dit niet aftrekken van de bijtelling.

De werkgever kan jou de elektriciteitskosten wel onbelast vergoeden. Dit worden dan ook wel de intermediaire kosten genoemd.


De onbelaste reiskostenvergoeding

Wanneer je met de fiets van de zaak reist naar werk kan je hier ook een onbelaste kilometervergoeding voor krijgen.

Eigenlijk precies hetzelfde als bij een auto van de zaak. Hiervoor is het bedrag dan ook hetzelfde: 0,21 euro per kilometer. Dit kan voor de woon-werkverkeer reizen.

Dus ja: ook privé! Het is maar net wat jij met jouw werkgever hierover afspreekt. Lees dit altijd even goed door in het arbeidscontract zodat je niet achteraf voor onverwachte verrassingen komt te staan.


De beste fietsen voor de zaak

Ben jij al enthousiast geworden over een fiets van de zaak? of je nou werkgever of werknemer bent: het kiezen van de juiste fiets kan dan nog een beste opgave zijn.

Het aanbod is immers bizar groot. Daarom hebben wij een selectie gemaakt van de beste fietsen voor zakelijk gebruik.

Hierbij hebben we gekeken naar de klassieke stadsfiets, elektrische fiets en speed pedelec. Zo is er voor ieder wat wils!

1. VanMoof S5

Laten we beginnen bij de VanMoof fiets, en dan het S5 model. Deze elektrische fietsen veroveren langzaam de harten van fietsend Nederland.

En dat is ook niet gek.

Zo ziet de elektrische fiets er niet alleen enorm stijlvol uit: hij werkt ook hartstikke goed. Zo is de fiets allereerst voorzien van meerdere anti-diefstal functies. Iets wat bij een dure, elektrische fiets toch wel erg belangrijk is.

Zo heeft de fiets bijvoorbeeld een geïntegreerd slot, alarmsystemen en de mogelijkheid om de fiets te traceren. Dit via een ingebouwde GPS.

 Dieven zijn hier ook van op de hoogte, waardoor ze wel twee keer nadenken voor ze 'm stelen. Verder heeft de VanMoof S5 ook elektrische trapondersteuning.

Hierdoor kan je makkelijker lange afstanden afleggen zonder moe te worden. De motor van de fiets is ook erg stil, dus daar heb je verder geen last van.

Oh ja: en de fiets is onderhoudsarm en gaat lang mee. Ideaal als zakelijke fiets én lekker duurzaam.

2. Gazelle HeavyDutyNL

Een goedkopere fiets is de Gazelle HeavyDutyNL. En wie kent dit bekende fietsenmerk nou eigenlijk niet? Dit is een ideale stadsfiets, voorzien van alle gemakken die je kan bedenken.

Zo heeft de fiets een erg stabiele wegligging dankzij de brede banden en het stevige frame. Ook is 'ie uitgerust met hydraulische remmen, waardoor je veilig en snel tot stilstand komt.

Verder is de bagagedrager ook erg sterk, waardoor je eenvoudig dozen of een zware werktas met je mee kan nemen. Een behoorlijk goede fiets van de zaak dus.

3. RadRunner 2

Op zoek naar een stoere, elektrische fiets? Dan kan je zeker thuiskomen met de RadRunner 2. Deze fiets heeft een uniek en stoer design wat haast wel iets wegheeft van een motor.

Ook beschikt de fiets over een groot platform aan de achterkant waardoor je eenvoudig je boodschappen of kinderen meeneemt. En dat niet alleen, de fiets heeft een zachte zadelpen die schokken uitstekend opvangt.

Hierdoor geniet jij van optimaal comfort tijdens het fietsen. De fiets heeft ook voor- en achterlicht, waardoor je ook in het donker veilig over de weg kan gaan. En dit zonder dat je bang hoeft te zijn voor een boete. Toch wel zo fijn.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>