Benieuwd naar de verwachte winst over een komende periode? Dan kan je een exploitatiebegroting maken. In dit artikel leggen we je uit wat een exploitatiebegroting precies is en hoe je een exploitatiebegroting maakt! Ook geven we je een voorbeeld van een exploitatiebegroting zodat je kunt zien hoe deze eruit ziet.


Wat is een exploitatiebegroting?

Een exploitatiebegroting is een onderdeel van het financieel plan. In een exploitatiebegroting zet je de verwachte omzet en kosten onder elkaar. Hiermee maak je inzichtelijk of je over een bepaalde periode winst of verlies verwacht te maken. Een exploitatiebegroting stel je op voor jezelf of voor externe financiers om inzicht te verkrijgen in de financiële situatie.


Met een exploitatiebegroting ben je dus altijd goed voorbereid op wat er kan komen. 

Waarom is een exploitatiebegroting belangrijk?

Het opstellen van een exploitatiebegroting is belangrijk om verschillende redenen; zowel voor het eigen belang als voor het belang van externe financiers. Onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje!

  • Een exploitatiebegroting biedt inzicht in je financiën, je leest gemakkelijk af hoeveel omzet je moet behalen om de verwachte kosten te kunnen dekken.

  • Wanneer nodig, heb je nog de mogelijkheid om op tijd te kunnen bijsturen! Blijken de verwachte kosten hoger als de verwachte omzet? Dan kan je er nog voor kiezen de omzet te verhogen of de kosten te verlagen.

  • Zodra je een lening voor vreemd vermogen wilt afsluiten, is het vaak verplicht een exploitatiebegroting te laten zien. Dit geeft banken een idee of je de lening terug kan betalen of niet.

Jouw kapitaal een boost geven? Zakelijke leningen vergelijken is de manier!


Hoe maak je een exploitatiebegroting?

Op de vraag: 'hoe maak ik een exploitatiebegroting?' is geen eenduidig antwoord. Het maken van een exploitatiebegroting vraagt enige aandacht maar wij helpen je hier graag bij! Om een exploitatiebegroting te maken, dien je 5 stappen te doorlopen. Onderstaand zetten we deze voor je op een rijtje:

stap 1

Bepaal de verwachte omzet

Allereerst maak je een realistische inschatting van de verwachte omzet. Welke prijs hanteer je? Hoeveel producten of diensten verwacht je te verkopen? Hoeveel omzet verwacht je daarmee te maken? Zet de verwachte omzet onder een kopje 'inkomsten'.

stap 2

Bepaal de inkoopkosten

Zodra je producten verkoopt, heb je te maken met inkoopkosten. Bepaal de verwachte inkoopkosten en zet deze onder een kopje 'uitgaven'.

stap 3

Bepaal de zakelijke kosten

Tel alle andere verwachte zakelijke kosten zoals kosten voor personeel, kantoor, internet en verzekeringen bij elkaar op. Vermeld óók deze kosten vervolgens onder het kopje 'uitgaven'.

stap 4

Bepaal de kosten voor belastingen

Tel kosten voor belastingen zoals vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering bij elkaar op. Vermeld óók deze kosten vervolgens onder het kopje 'uitgaven'.

stap 5

Bereken de nettowinst

Om de verwachte nettowinst te berekenen trek je de inkoopkosten, zakelijke kosten én kosten voor belastingen van de verwachte omzet af. Het bedrag dat je overhoudt noem je de verwachte nettowinst.

Komt er een negatief getal uit jouw nettowinst berekening? Dan zijn de verwachte kosten hoger dan de verwachte omzet. We raden je in dat geval aan ofwel je kosten te verminderen of je omzet te vergroten.


Exploitatiebegroting voorbeeld

Benieuwd hoe een exploitatiebegroting er nu daadwerkelijk uit ziet? Onderstaand vind je een exploitatiebegroting voorbeeld. Hierin zie je gemakkelijk welke onderdelen er in de begroting worden opgenomen. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet!

exploitatiebegroting voorbeeld

Wat is het verschil exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting?

In exploitatiebegroting laat je de verwachte winst over een volledig jaar zien, in een liquiditeitsbegroting begroot je de bedragen per maand of per kwartaal. Ook zijn de bedragen in een exploitatiebegroting excl. BTW en in een liquiditeitsbegroting incl. BTW.


Lees hier hoe jij jouw winstmarge kunt verhogen!

Onze favoriete Zakelijke Lening aanbieders:

Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Tips bij een exploitatiebegroting maken

Een exploitatiebegroting opstellen blijft altijd een beetje gokken. Je weet natuurlijk nooit zeker hoe hoog de inkomsten en uitgaven daadwerkelijk zullen zijn. Om een zo realistisch mogelijke exploitatiebegroting te kunnen maken zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje!

  • Houd rekening met hogere personeelskosten! De personeelskosten bestaan naast het brutoloon óók uit verzekeringen en pensioen. Voeg daarom in de exploitatieberekening 30% toe aan de personeelskosten.
  • Houd rekening met afschrijvingen van activa! Activa wordt op jaarbasis steeds iets minder waard. Vergeet dit niet mee te rekenen in jouw exploitatiebegroting!
  • Benoem de bedragen excl. BTW! Voor een exploitatiebegroting reken je met bedragen exclusief BTW, let dus goed op of er geen BTW in de cijfers verwerkt zit.
  • Schakel de hulp in van een boekhouder! Vind je het lastig de exploitatiebegroting zelf op te stellen? Een boekhouder kan je hierbij helpen.

Andere berekeningen: rentabiliteit, solvabiliteit, rente op een zakelijke lening

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>