Geschreven door: Onno
Etoro review

Hoogtepunten


 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Sociaal beleggen via Copy Trader
 • Voornamelijk beleggen in CFDs 
 • Commissievrije aandelen en ETFs
8.6
Eindcijfer

Beoordelingscriteria

Veiligheid

8.2

Gebruiksgemak

9.0

Aanbod

8.5

In deze eToro broker review ontdek je alles wat jij moet weten om te beleggen via eToro. Via eToro is het mogelijk om te beleggen in aandelen, ETFs of CFDs met lage kosten. Daarnaast kun jij het portfolio van ervaren beleggers kosteloos kopieren via Copy Trader en is er een platform gecreeerd waarin beleggers kunnen reageren op elkaars beleggingen. Ben jij geïnteresseerd in het investeren in aandelen zonder commissie of Tesla-aandelen, lees dan vooral verder!

In deze review onderzoeken we namelijk de voor- en nadelen van beleggen bij eToro, zodat jij alle informatie hebt die je nodig hebt om te starten met beleggen. Daarnaast behandelen we onze eigen eToro ervaringen. 

Specificaties eToro


 • Aandelen
 • Fondsen
 • ETFs
 • Obligaties
 • CFDs
 • Cryptocurrency  

Minimale inleg:  £200 per keer

Vermogensgarantie: £20.000

Type aanbieder: all-round online broker

Opgericht: 2006

Demo-account: ja

Uniek: sociaal beleggen via Copy Trader


Wat is eToro?

Voor we deze eToro review beginnen is het belangrijk om antwoord te geven op de vraag: "wat is eToro?". Misschien heb je er ooit wel eens van deze gehoord, maar weet je nog niet precies wat het is.

De online broker eToro is in 2007 opgestart in Tel Aviv in Israël en is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde broker met meer dan 13 miljoen gebruikers. Het hoofdkantoor is gevestigd en ingeschreven in Cyprus, waardoor eToro de Europese financiële wetgeving volgt. 

In verschillende eToro recensies wordt eToro in een positief daglicht geplaatst. Het brokersplatform van eToro is gegroeid door het uitgebreide aanbod van CFDs. Hierbij heeft eToro gezorgd voor transparantie binnen het platform door het mogelijk te maken voor klanten om een inkijkje te nemen in portfolios van ervaren beleggers. Binnen het platform van eToro noemen ze dit sociaal beleggen, waarbij je als gebruiker kunt reageren op interessante aandelen, je adviezen kunt lezen van andere beleggers en er een overvloed aan behulpzame informatie binnen handbereik ligt.

Daarnaast is het bij eToro mogelijk om een demo-account met £100.000 te gebruiken om jezelf te orienteren op het aanbod bij de broker. Zo kun je gebruik maken van de informatie om te oefenen met het aankopen van jouw eerste beleggingen bij eToro. Een soort eToro test dus!


Wat zijn de voor- en nadelen van eToro?

Nu je weet wat eToro precies is, gaan we verder naar het volgende onderdeel. Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen? 

We hebben hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste voor- en nadelen van het beleggen bij eToro. 

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Kopiëren van portfolio mogelijk via Copy Trader
 • Groot aanbod CFDs
 • Commissievrije aandelen en ETFs
 • Demo-account met £100.000

Nadelen

 • Handelen in CFDs vereist kennis
 • Relatief hoge kosten voor CFDs
 • Handelen in cryptocurrency sinds 2020 in Nederland niet meer mogelijk
 • Geen obligaties en fondsen

eToro review: veiligheid

De broker eToro is anno 2021 marktleider als het gaat om CFD handelen. Wereldwijd zijn er 13 miljoen gebruikers van het platform. Hierbij is het zo dat het bedrijf strenge wetgeving van FCA en CySEC moet volgen. Daarnaast zijn er financiële regels vanuit de Europese Unie waar eToro aan moet voldoen.

Daarnaast stelt Toro bij het verifiëren van een account verschillende vragen, waarbij eToro test of jij beschikt over genoeg kennis om te beleggen bij eToro. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vragen over het risico en het aanbod van beleggingen.

Als online broker is eToro een gevestigde naam in de beleggingswereld, waardoor je kunt concluderen dat eToro een veilige belegger is. Daarnaast hanteert de broker een bedrag van £20.000, waar eToro garant voor staat.


Hoe open je een eToro Rekening?

Voordat je kunt starten met het beleggen bij eToro moet je een account maken. Dit is een kosteloos en gemakkelijk proces. Het openen van een rekening is niets anders dan het aanvragen van een rekeningnummer bij een bank. Je zult dus jouw bankgegevens, adres en persoonlijke gegevens moeten invullen voordat je jouw eerste belegging kunt maken. 

Stap 1: Rekening openen

Bij eToro kun je een demo-account aanvragen, waarin je met fictief geld kunt oefenen met het beleggen. Mocht het platform jou bevallen, kun je evoor kiezen om een standaard account te openen bij eToro. Klik hieronder op de juiste knop voor het openen van een account. 

Vervolgens druk je op 'account aanmaken', waardoor je het onderstaande scherm te zien krijgt:

Stap 2: Account verifieren

Zodra je een account hebt gemaakt bij eToro krijg je direct toegang tot alle informatie over actuele koersen van aandelen, ETFs of CFDs. 

Gebruikers van een demo-account kunnen vanaf dit moment aan de slag met het aankopen van aandelen of CFDs bij eToro.

Je kunt direct gebruik maken van het sociaal beleggen door te drukken op 'beleggers kopieren'. Daarnaast is het mogelijk om een portfolio van een ervaren belegger volledig te kopiearen door op 'CopyPortfolios' te drukken. 

Gebruikers van een standaard account kunnen echter nog niet direct investeren in beleggingen. Het is namelijk zo dat jouw account bij eToro eerst moet worden geverifieerd. Dit kun je doen door op 'profiel voltooien' te drukken.

Vervolgens wordt er aan jou een aantal vragen gesteld over jouw persoonlijke financien en informatie, zodat eToro jouw account kan omzetten in een werkende beleggingsrekening.

Nadat je alle benodigde informatie hebt ingevuld, zal eToro jouw aanmelding controleren. Binnen drie werkdagen zul je goedkeuring ontvangen, zodat je kunt beginnen met beleggen bij eToro!

Stap 3: Geld storten

Voordat je aandelen kunt aankopen, moet je geld storten op jouw beleggingsrekening. Daarbij is het mogelijk om jouw eToro account te koppelen aan jouw bankrekeningnummer, zodat je via iDEAL geld kunt storten op jouw account.

Het geld dat jij hebt gestort op jouw rekening wordt op dat moment 'vrije ruimte' genoemd. Met die 'vrije ruimte' kun je starten met het investeren in beleggingen naar jouw keuze. Hieronder kun je zien dat je geld via iDEAL kunt inboeken.

Wil je je eerst verdiepen in het beleggen voordat je start met het inleggen van geld? Dat kan! Het aanmaken van een account van eToro is kosteloos en brengt geen verplichtingen met zich mee. Maak een account aan en je kunt al beginnen met het rondkijken in de wereld van het beleggen. 


eToro review: het aanbod

Op het moment dat jij geld op jouw account hebt staan, kun je beginnen met het investeren in beleggingen. Er zijn verschillende soorten beleggingen, die elk hun voor- en nadelen hebben. In het interface van eToro kun je gemakkelijk onderscheid maken tussen de verschillende soorten beleggingen. 

Soorten beleggingen op eToro

 • Aandelen
 • ETFs
 • Trackers
 • Grondstoffen
 • Valuta's

Met het beleggen via eToro kun je gebruik maken van CFD-trading. Kort gezegd betekent dit dat je investeert in een verschilprijs tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van een bepaalde belegging. 

Het aanbod van eToro is relatief groot, waarbij het mogelijk is om op verschillende beurzen te investeren. Welke soort investering jij maakt, hangt af van jouw visie en jouw budget. 

Zie hieronder het aanbod van eToro:

Aandelen

ETFs

Indexes

Grondstoffen

Valuta's

2.432 

252

15

46

52

In vergelijking met andere brokers is dit aanbod relatief weinig. Tegelijkertijd is het wel zo dat de 'grote spelers' aanwezig zijn: je kunt een S&P500 ETF vinden, alle aandelen op de Amerikaanse markt en valutafondsen. Het is daarnaast interessant dat eToro overzicht geeft over het investeren in grondstoffen, zoals goud. Daar waar je bij andere online brokers meer research moet doen naar de verschillende varianten van (vaak) hetzelfde ETF, kun je bij eToro op een gemakkelijke manier de belegging kiezen die bij jou past. 

Wat is CFD-trading?

CFD laat zich vertalen tot Contract-For-Difference. Dit betekent dat je als klant een contract sluit met een tussenhandelaar als eToro, waarin je de prijs van een bepaalde belegging vaststelt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je afspreekt met eToro dat je een Apple-aandeel wil kopen tegen een prijs van €60, terwijl de koers van Apple op dat moment €55 is. Vervolgens wacht je tot het eind van de dag, en dan blijkt dat de huidige koers van Apple €70 is. Als je als klant ervoor kiest dat je het aandeel wilt verkopen, zul je dus winst maken. Het is namelijk zo dat de tussenpersoon het aandeel voor €60 heeft gekocht, en vervolgens verkocht voor €70.

Bovenstaande situatie is een voorbeeld van short gaan. Dat betekent dat je op de korte termijn investeert in belegging via de CFD-manier. CFD-trading is net zo goed mogelijk voor de lange termijn en is niet alleen beperkt tot aandelen. CFD-trading wordt steeds populairder onder beleggers, aangezien je de beleggingen niet volledig hoeft aan te schaffen. Je kunt namelijk een deel van een aandeel aankopen, zodat je niet de volledige prijs hoeft te betalen. eToro is momenteel marktleider als het gaat om CFD-trading

Op het moment dat je weet welke investering je wilt gaan maken, kun je gemakkelijk een keuze maken uit het grote aanbod. Zo is bijvoorbeeld in onderstaande foto te zien dat je gemakkelijk een keuze kunt maken uit aandelen in een bepaalde sector of op een bepaalde beurs. 


Wat kost eToro?

Deze review van eToro is natuurlijk niet compleet zonder de kosten te behandelen. eToro is een broker waarvan de kosten van het beleggen laag zijn. Als belegger wil je de kosten van het beleggen zo laag mogelijk houden, om op de lange termijn zoveel mogelijk te verdienen aan jouw beleggingen.

Er zijn verschillende soorten die in rekening worden gebracht bij het beleggen. De eToro fees zijn anders opgebouwd dan je gewend bent bij andere brokers. Het is namelijk zo dat de kosten voor CFD-trading zitten in het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs van aandelen. Bekijk het volgende vorbeeld: 

De verkoopprijs is in dit geval 143,14 euro, terwijl de aankoopprijs 143,42 euro. Het verschil tussen deze twee prijzen is in dit geval de 'winst' van eToro, en kun je daardoor indirect zien als kosten. 

Soorten kosten eToro

 • Commissies voor aandelen en ETFs
 • Spreads
 • London Interbank Offered Rate (LIBOR)
 • Overige kosten

Het aanschaffen van aandelen en ETFs bij eToro gaat op het eerste oog gepaard met 0% kosten. Zij bieden immers commissievrije aandelen aan. Toch is dit niet helemaal de waarheid, aangezien kosten voor dit soort producten altijd zijn verwerkt in de prijs van de belegging. 

Het grootste deel van het aanbod van eToro bestaat uit CFD-trading. De kosten hiervan worden door eToro 'spreads' genoemd. Deze spreads worden berekend door het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs te berekenen. Daarnaast is het zo dat 'spreads' duurder zijn op het moment dat je een kortetermijnbelegging aangaat in vergelijking met een langetermijnbelegging. Een aandeel dat je 1 dag bezit zal daarom duurder zijn om te verkopen dan een aandeel dat je voor een langere periode bezit.

De kosten van CFD-handel gaan gepaard met de London Interbank Offered Rate (LIBOR). Deze LIBOR wordt berekend door wereldwijde autoriteiten op het gebied van de economie, die een standaardrate voor bepaalde diensten in de financiele wereld vaststellen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld denken aan valutakosten. De LIBOR maakt het zo mogelijk om Dollars overal ter wereld te wisselen voor ongeveer dezelfde waarde. 

Concreet zullen de spreads in combinatie met de LIBOR bij een investering van 1000 euro in een Apple-aandeel een kostenplaatje van ongeveer 9 euro met zich meebrengen. 

De overige kosten van eToro schuilen in de valutakosten, kosten die je betaalt bij het verkopen van jouw aandelen en een inactiviteitsboete van 10 euro op het moment dat je een jaar lang niet actief bent op jouw account.

Concluderend zijn de kosten van aandelen en ETFs laag, maar de kosten van CFDs zijn relatief hoger en gecompliceerder te berekenen.


Hoe kan je investeren op eToro?

Stap 1: Kies een belegging

Zelf investeren op eToro? Gebruik de interface om een keuze te maken uit de verschillende soorten beleggingen. Lees hier een artikel over hoe je kunt kiezen welk aandeel het best bij jouw past voordat je deze keuze maakt.

Stap 2: Handelen of bestellen?

Allereerst maak je bij het aankopen van een aandeel de keuze tussen 'bestellen' en 'handelen'. In de meeste gevallen zul je hier kiezen voor 'handelen', wat betekent dat je het aandeel direct aankoopt. Bij 'bestellen' is het zo dat je een bestelling plaatst bij eToro, waarbij je het aandeel koopt als het een bepaalde waarde heeft. In dit geval kan ik een bestelling plaatsen van het aandeel van Heineken €90.00, waarbij ik het pas ontvang als de koerswaarde stijgt naar €90.00. 

Stap 3: CFD Of Regulier?

Nadat je een keuze hebt gemaakt, kun je bij eToro kiezen tussen twee opties. Ten eerste kun je een aandeel op de 'reguliere' manier aankopen. Dat betekent dat je 1 aandeel koopt en dat ene aandeel in jouw bezit hebt. De tweede optie is dat je het aandeel aankoopt via CFD-trading met een hefboom. Kies jij voor de eerste optie? Selecteer dan '1x hefboom'. Kies jij voor de tweede optie? Kies dan de X2 of de X5 hefboom. 

Stap 4: Kopen maar!

Voordat je de aankoop afrond, zijn er nog twee opties waar je over moet nadenken. Allereerst heb je te maken met 'stop loss'. Dit betekent dat je een afspraak maakt met eToro dat je het aandeel 'vastzet' op het moment dat de koers tot een te laag bedrag eindigt. Zo zou je bijvoorbeeld een stoploss van €70.00 instellen, waarbij het aandeel wordt stilgezet als de koers daarwerkelijk daalt naar €70.00.

Daarnaast kun je onder het kopje 'take profit' het omgekeerde van 'stoploss' doen. Je kunt een automatische verkoop in gang zetten door een bedrag in te vullen waarbij het aandeel zal worden verkocht. In dit geval zou je dus een 'take profit' kunnen instellen van €90.00, waarbij het aandeel automatisch wordt verkocht als de koerswaarde boven een waarde van €90.00 eindigt. In de meeste gevallen zul je hier geen gebruik van maken. In dat geval kun je 'no take profit' aandrukken. 

Heb je die opties ingevuld? Gefeliciteerd! Je bent begonnen met investeren op eToro.


Hoeveel rendement kun je maken bij eToro?

De informatie vanuit het sociaal beleggen liegt er niet om: beleggers zijn bij eToro in staat om een hoog rendement te behalen. Daarbij is noemenswaardig dat CFD-trading over het algemeen risicovoller is dan het aankopen van losse aandelen of ETFs. Risicovol betekent in dit geval dat het mogelijk is om veel rendement te behalen, maar tegelijkertijd betekent dat er veel verlies mogelijk is. 

Daarbovenop is het zo dat het bij eToro mogelijk is om bij CFD-producten hefbomen in te stellen bij het aankopen van aandelen. Kort gezegd is een hefboom een vermenigvuldiging van je belegging die je afsluit. Deze vermenigvuldiging maakt het mogelijk om jouw winst te vergroten met een factor die jij zelf bepaalt, zoals X5. Anderzijds is het mogelijk dat de hefboomwerking in jouw nadeel werkt, aangezien het ook kan resulteren in een verlies dat 5 keer zo groot is. 

Het rendement van beleggen staat vaak los van het soort platform dat je gebruikt. Het is namelijk zo dat het succes van jouw beleggingen afhankelijk zijn van zaken als marktwerking, economische crises, fluctuerende olieprijzen en grootschalige economische gebeurtenissen. Als belegger kun jij jezelf indekken door zo divers mogelijk te beleggen en de kosten laag te houden.

Bij eToro is het mogelijk om die kosten laag te houden. Het aanbod van ETFs en aandelen is zelfs commissievrij. De kosten die je betaalt gelden in dat geval dus alleen voor CFD-trading. Ben jij niet van plan om aan CFD-trading te doen? Dan is eToro geschikt. Ben jij van plan om wel aan CFD-trading te doen? Dan ben je ook bij het juiste adres bij eToro, aangezien zij marktleider zijn!


Onze eToro ervaringen

Wij beleggen sinds 1 jaar bij eToro, waarbij het in eerste instantie een verkenning van CFD-trading was. Hierbij hebben wij het demo-account ervaren als een goed middel om het aanbod van eToro te verkennen. eToro kenmerkt zich door een aanbod waarvan de kosten bij aandelen en ETFs laag zijn, maar waarbij de kosten via CDF-trading relatief hoog zijn.

Het aankopen van beleggingen was in eerste instantie ingewikkeld, aangezien het ook mogelijk is om middels CFD een belegging aan te kopen. Hierbij was het lastig om het onderscheid tussen beide manieren te zien. Nadat we handiger werden in dit onderscheid, bleek het interface een stuk gemakkelijker te werken dan dat wij eerst ervaarden.

Het sociaal beleggen is volgens ons een gat in de markt. Beleggingen kunnen namelijk nogal abstract blijven, maar doordat gebruikers kunnen reageren op bepaalde beleggingen, win je transparante informatie. Daarnaast geeft de mogelijkheid om een portfolio te kopieren houvast voor een beginnende belegger. 

De mogelijkheden van het demo-account maken dit tot een van de beste brokers voor de beginnende belegger. Leer zonder risico vaardig worden in het aan- en verkopen van beleggingen.

Onze eToro ervaringen met dit platform zijn uiterst gebruiksvriendelijk en gemakkelijke interface. In vergelijking met andere brokers is het aanbod aan de lage kant, maar het aanbod is wel van hoge kwaliteit. Daarnaast is het mogelijk om veel rendement te behalen middels CFD-trading. Tegelijkertijd is CFD risicovoller dan het beleggen volgens de reguliere methode.


Conclusie

In deze review hebben we gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, het aanbod, de kosten en het rendement van DEGIRO. Hieronder volgt de conclusie: 

Pros
 • De achtergrondinformatie over de beleggingen is uitstekend, waarbij het via sociaal beleggen en Copy Trader mogelijk is om veel informatie te winnen over beleggingen voordat je een aankoop maakt.  
 • De kosten zijn laag, waardoor jouw rendement hoger is. Voor beleggers is het laag houden van de kosten essentieel, waardoor beleggen bij eToro dus interessant is. 
 •  Beleggen bij eTorois veilig.
 • Het aan- en verkopen van beleggingen vereist kennis van zaken.
 • CFD-trading is risicovol en kan verwarrend zijn voor beginnende beleggers.
 • Het aanbod van beleggingen is relatief klein in vergelijking met andere brokers. 

Veelgestelde vragen

Heb je een korte vraag over eToro? Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen. Door het plusje te klikken ontvang je het antwoord.

Is eToro betrouwbaar?

Ja. eToro wordt streng gecontroleerd door regelgeving vanuit de EU. De broker eToro is marktleider als het gaat om CFD-trading, waarbij miljoenen beleggers het vertrouwen bij eToro plaatsen. Klik hier om eenn demo-account aan te maken.

Is eToro veilig?

Ja. Als online broker is eToro een gevestigde naam in de beleggingswereld, waardoor je kunt concluderen dat eToro een veilige belegger is. Daarnaast hanteert de broker een bedrag van £20.000 waar eToro garant voor staat. Lees hier hoe jij jouw eerste belegging bij eToro kunt maken.

Hoe werkt eToro?

Een klant bij eToro maakt een account aan bij eToro, waar je vervolgens geld op stort via iDEAL. Dit gestorte geld wordt 'de vrije ruimte' genoemd, waarmee je vervolgens beleggingen aan kunt kopen. Op het moment dat je een belegging verkoopt, verplaatst eToro jouw winst weer terug in de vrije ruimte. Geld in de vrije ruimte kun je te allen tijde gemakkelijk opnemen. Hoe hoog jouw rendement is, is afhankelijk van jouw portfolio. Lees hier hoe je direct een account kunt aanmaken. 

Hoe werkt CFD-trading?

CFD-trading betekent 'contract-for-difference-trading', wat zich vertaald tot 'contract voor verschil-handel'. eToro is een tussenpersoon tussen de klant en de markt. Binnen CFD-trading stelt een klant een contract op waarin er een aankoopprijs van een belegging wordt afgesproken. Het rendement van CFD-trading is gebouwd op het verschil tussen die afgesproken prijs en de daadwerkelijke koerswaarde van beleggingen. CFD-trading is een risicovolle handeling, omdat je meer dan met traditionele beleggingen te maken hebt met koersfluctuaties. Voor praktische tips kun je hier terecht.

Over de schrijver: Onno

Naast mijn werk als leerkracht op een basisschool werk ik als contentschrijver voor ThinkRich. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Vragen of mijn artikel? Neem dan zeker contact met mij op!

Andere bekeken ook:

>

LET OPTijdelijk handel je de eerste €1000 gratis bij Bitvavo!