Ethereum (ETH) is een populaire cryptovaluta. Naast het aankopen van deze crypto kun je ook ethereum minen. Dit is een manier om extra Ethereum te vergaren. 

Heeft het nog zin om Ethereum te minen in 2024? In dit artikel vind je meer informatie over het minen van Ethereum!

ACTIE: Maak een account aan en handel € 1000,- euro GRATIS aan Crypto bij Bitvavo!

Wat is Ethereum minen?

Ethereum bestaat uit verschillende zogenoemde blokken. Dit wordt ook wel de ethereum blockchain technologie genoemd. Wanneer je Ethereum gaat minen, dan valideer je in principe de veiligheid van transacties die op de blockchain van Ethereum plaatsvinden.

Je verifieert met het minen de transacties die plaatsvinden. Elke keer dat je dit doet, krijg je er een vergoeding voor. Hoe meer ethereum mining voorkomt des te veiliger wordt deze cryptomunt.

Het minen kost daarnaast veel energie, dus zonder vergoeding is het ook niet aantrekkelijk om deze cryptocurrency te minen.

Ethereum minen

Hoe kan ik Ethereum minen?

Hoe ethereum minen in zijn werk gaat kan lastig zijn om te begrijpen. Voor het minen van Ethereum is het allereerst belangrijk dat je in het bezit bent van een krachtige PC en speciale apparatuur. Ethereum minen met laptop is dus niet aan te raden!

De benodigde apparatuur voor het minen van Ethereum is tegenwoordig zo zwaar en duur dat je beter niet zelf kunt gaan minen. Zelfs de meest zware apparatuur kan bezwijken door het minen, want een computer dient tijdens het minen continu aan te staan. Ook is de concurrentie bij het minen van Ethereum erg groot, daardoor neemt de Ethereum minen opbrengst af.

Een alternatieve manier om Ethereum te minen is door gebruik te maken van pools of cloud mining services. Mining pools maken een samenwerking tussen verschillende miners mogelijk. Ze kunnen dan hun middelen bundelen en delen de opbrengsten.

Hierdoor sluit je veel van de bovengenoemde risico's van het minen uit. Het is hierbij wel belangrijk om goed te kijken naar de verdeling van de opbrengsten.

Daarnaast kun je cloud mining services gebruiken. Deze bieden alle benodigde apparatuur voor minen aan, hierdoor hoef je zelf niet in dure apparatuur te investeren.

Je betaalt dan een bepaald bedrag voor het huren van de nieuwste apparatuur. Let hierbij wel op dat je niet wordt opgelicht door een cloud mining services, want dit gebeurt helaas regelmatig.


Manieren om Ethereum te minen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je dus op verschillende manieren Ethereum minen. Hieronder geven we een overzicht met de belangrijkste en meest voorkomende manieren om Ethereum te minen.

Pool mining

Ethereum minen in een pool is de eenvoudigste en snelste manier om te beginnen met Ethereum minen. Hierbij werk je samen met andere individuen. Alle miners in één pool komen overeen dat als één van hen de cryptografische puzzels kan oplossen, de beloningen onder hen worden verdeeld volgens de geleverde hashpower. De grootte van de pool, gemeten in hashpower, bepaalt hoeveel blokken de groep gemiddeld vindt en de verwachte beloningen daarvan.

Echter zijn niet alle pools gelijk geschapen. Bij het kiezen van een pool moeten drie belangrijke kenmerken in overweging genomen worden: poolgrootte, minimum uitbetaling en poolvergoeding.

De poolvergoeding bepaalt het aandeel dat de poolbeheerder krijgt voor het runnen van de pool. Als een pool hogere vergoedingen heeft dan 3% kun je overwegen een andere pool te zoeken. De minimum uitbetaling bepaalt het kleinste bedrag dat je kunt opnemen uit de pool. Bv. minimum uitbetaling is 1 ether, het kan weken of maanden duren voordat je zo'n bedrag aan beloningen hebt bereikt en kunt uitbetalen.

Solo Mining

Naast Pool mining kun je er ook voor kiezen om te kiezen voor solo mining. Het voordeel hiervan is dat er geen pool fees betaald hoeven te worden en er geen beloningen te verdelen zijn. Maar om een realistische kans te hebben om een van de cryptografische puzzels in een redelijke tijd op te lossen, heeft een miner tientallen GPU's nodig. Daarom is solo-mining vooral weggelegd voor professionele miners die mining farms runnen.

Cloudmining

Als laatste hebben we cloud mining. Bij dit process betaal je iemand anders om te minen voor jou. In plaats van je eigen hardware te bezitten en te gebruiken, huur je de rekenkracht van iemand anders en laat je hen het werk voor je doen.

In ruil voor de huur, krijg je de mijnbouwbeloningen. Maar let op: cloud-mining vereist vertrouwen in de tegenpartij, vooral wanneer het gebeurt via een online dienst. Er is geen garantie dat het vooruitbetaalde geld daadwerkelijk wordt gebruikt om mijnbouwapparatuur te laten draaien of dat er zelfs maar zulke apparatuur bestaat. Daarom wordt aanbevolen cloud mining te doen via reeds lang bestaande, betrouwbare cloud mining platforms zoals hashflare.

Ethereum minen rendabel in 2024?

De Ethereum minen opbrengst kan rendabel zijn. Het minen van Ethereum gaat volgens een zogenoemde proof-of-work systeem. Door de komst van dit systeem zijn de opbrengsten van het minen in de afgelopen jaren al significant afgenomen.

In de toekomst zal ETF het proof-of-stake systeem implementeren, waardoor het veel lastiger wordt om Ethereum te minen.

Volgens sommigen zal dit systeem begin 2024 in werking treden. Het Ethereum minen stopt dan weliswaar niet, maar wanneer je als individu door wilt gaan met minen dan heb je 32 ETH nodig, wat momenteel ongeveer gelijk staat aan 92.000 euro. 

Het minen van Ethereum bij een stake systeem zal dus voor veel individuele miners onmogelijk worden. Je kunt nog wel ETF blijven minen door onderdeel uit te maken van een mining pool.

Voor individuen is het dus niet verstandig om zelf te gaan minen. Door de huidige kosten en benodigde zware apparatuur is het niet rendabel genoeg. In de toekomst heb je dit niet meer nodig, maar de benodigde 32 ETH hebben de meeste mensen niet in bezit.

Wanneer je ETH gaat minen kun dit het beste doen door je aan te sluiten bij een mining pool. Alleen op deze manier is het minen van Ethereum rendabel en haalbaar in 2024. Een ander alternatief is het kopen van Ethereum. Bitvavo is hiervoor het beste platform.

Leestip: lees alles over smart contracts!

Conclusie

Minen van Ethereum was ooit een goudmijn, maar door de afname van opbrengsten, toename van kosten en de benodigde zware apparatuur, is het minen van ETH een stuk lastiger geworden. Hoe Ethereum minen kan op verschillende manieren.

De beste manier om Ethereum te minen in 2024 is door gebruik te maken van mining pools. Zo houd je de kosten laag en heb je ook geen dure apparatuur nodig. Wanneer het proof-of-work systeem overgaat in het proof-of-stake systeem, dan is het minen van ETH met behulp van pools nog steeds een goed idee.

Als je een individuele miner bent, dan heb je bij het stake systeem minstens 32 ETH nodig om het minen door te zetten.

Dit is voor veel mensen niet haalbaar, omdat de huidige prijs van 32 ETH ongeveer 92.000 euro is. Daarom is het gebruiken van een bij het proof-of-stake systeem nog steeds aantrekkelijk.

Om af te sluiten: het minen van Ethereum is nog steeds rendabel in 2024. Je moet hierbij wel rekening houden met een aantal zaken welke in dit artikel uitgebreid benoemd zijn.

Mocht je dus een liefhebber zijn van Ethereum dan kun je nog steeds beginnen of doorgaan met het minen. Er zijn echter ook andere cryptovaluta die je kunt minen en welke meer opbrengen. Dit is een afweging die je zelf dient te maken.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>