• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Eerste Kerstdag: verplichte vrije dag of niet?

Is Eerste Kerstdag een verplichte vrije dag of niet? Als werkgever en ondernemer is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom Eerste Kerstdag.

Daarom onderzochten we voor dit artikel precies of Eerste Kerstdag nu een verplichte vrije dag is, of juist niet. Lees verder voor het antwoord!

Nee. Eerste Kerstdag is wel een officiële feestdag, maar dat betekent niet per definitie dat alle medewerkers op Eerste Kerstdag vrij zijn. 

Voor Eerste Kerstdag moeten medewerkers in principe dus vrij vragen in het geval dat het bedrijf gewoon open is.


De meeste winkels en bedrijven blijven echter tijdens Eerste Kerstdag dicht. Dit is niet wettelijk verplicht. 


Wat is Eerste Kerstdag?

Eerste Kerstdag, gevierd op 25 december, is een belangrijke christelijke feestdag die de geboorte van Jezus Christus in Bethlehem herdenkt.

Over de hele wereld komen families en geliefden samen om deze dag te vieren, vaak met speciale kerkdiensten, feestelijke maaltijden en het uitwisselen van cadeaus.

Naast de religieuze betekenis heeft Eerste Kerstdag ook een culturele waarde gekregen, waarbij tradities en vieringen variëren tussen landen en culturen.

Het is in veel landen een officiële vrije dag. In Nederland is dat niet het geval. 


Is Eerste Kerstdag een officiële feestdag?

Ja, Eerste Kerstdag is een officiële feestdag. Hoewel het een officiële feestdag is, moet je als werknemer in principe nog steeds vrij vragen.

Een officiële feestdag betekent per wet niet meteen dat je een vrije dag hebt. 

Wel betekent het dat veel winkels en bedrijven hun deuren gesloten houden of aangepaste openingstijden hanteren. 


Eerste Kerstdag vrij vragen?

Moet je vrij vragen voor Eerste Kerstdag? Ja.

Hoewel Eerste Kerstdag een officiële feestdag is, is er geen harde wet die bepaalt dat winkels en bedrijven dan gesloten blijven.

Van werknemers wordt dus verwacht dat zij vrij vragen op Eerste Kerstdag en van werkgevers wordt verwacht dat zij niet hun personeel per definitie vrij geven. 


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Eerste Kerstdag?

In Nederland wordt Eerste Kerstdag altijd gevierd op 25 december.

Is iedereen vrij op Eerste Kerstdag?

Nee, Eerste Kerstdag is een officiële feestdag, maar alle winkels mogen in principe gewoon open zijn tot 10 uur 's avonds, mits de gemeente dit goedkeurt.

Is Eerste Kerstdag 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>