• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Een passief inkomen creëren door middel van crypto staking

Het is de droom van veel mensen om een passief inkomen te creëren. Een inkomen waar in het begin de nodige moeite in moet worden gestoken, terwijl dit later automatisch gaat. Hierdoor ben je altijd voorzien van de nodige inkomsten, terwijl je op de achtergrond gewoon bezig bent met een andere baan. Of terwijl je lekker aan het reizen bent. Een van de nieuwste vormen van passief inkomen is crypto staking. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is crypto staking?

Als je aan crypto’s denkt, dan denk je waarschijnlijk al snel aan het dagelijks checken van de Bitcoin koers. Maar wat te denken van crypto staking? Crypto staking is een manier om passief te beleggen in crypto’s. Hierbij bewaar je coins, waarbij je als tegenprestatie een vergoeding voor krijgt. Dit kun je vergelijken met de rente op een spaarrekening. Je hoeft er weinig voor te doen, toch ontvang je er geld mee. Al mogen de rentes van tegenwoordig natuurlijk wel een stukje hoger zijn. Het gebruik maken van een crypto staking is een simpele en veilige manier om een leuk rendement te maken. Een interessante ontwikkeling dus.

Hoe werkt het crypto staken?

Toegegeven, het klinkt allemaal wat ingewikkeld. Daarom gaan we je het proberen op een zo eenvoudig mogelijke manier uit te leggen. Alle transacties op een blockchain worden 24/7 gecontroleerd aan de hand van ingewikkelde formules en algoritmes. Staking is een van de manieren om zo’n controle te doen. Alle coins die in jouw wallet zitten bevatten informatie en data van de blockchain die worden gebruikt om transacties uit te voeren. Een bewaarde cryptop dient in deze als een soort borg.  

Om het jou gemakkelijk te maken hoef je voor staking alleen een bepaald gedeelte van jouw crypto’s vast te houden. Om iets voor jou terug te doen, ontvang je hier dus die vergoeding voor. Als vervolgens meerdere partijen de transactie goedkeuren met hun bewaarde cryptovaluta, ontstaat de mogelijkheid tot het aanmaken van een nieuwe blockchain. Dit proces wat betreft de goedkeuring en verificatie van een nieuwe blockchain wordt ook wel PoS genoemd. Dit staat voor Proof-of-Stake.

Waarom is crypto staken handig?

Natuurlijk spreekt het voor zich dat het ontwikkelen van een passief inkomen handig is. Maar er komt meer bij kijken. Staking is namelijk typisch zo’n project voor de lange termijn. Het rendement wordt namelijk naar verloop van tijd opgebouwd. Het voordeel is dat er maar weinig risico’s aan verbonden zijn, terwijl er een aangenaam rendement uit te halen valt. Staken wordt om deze redenen ook wel een duurzame manier genoemd om nog meer crypto’s te genereren. 

Een ander voordeel is dat je bepaald geen professor hoeft te zijn om je bezig te houden met crypto staking. Het gaat gelukkig allemaal vanzelf, waardoor jij er amper omkijken naar hebt. Het enige waar jij je mee bezig moet houden is het kopen en vasthouden. Dit scheelt je ongetwijfeld een hoop tijd in het volgen en anticiperen op de steeds veranderende koersen. 

Kan ik elke coin staken?

Je vraagt jezelf waarschijnlijk af of je elke willekeurige crypto coin kunt staken? Het antwoord hierop is nee. De crypto waar jij jezelf mee bezig houdt moet het staken natuurlijk wel aanbieden. Een vreemd iets is overigens dat sommige exchanges staking aanbieden voor onder andere bitcoins, terwijl deze niet geschikt zijn. Op deze manier geven deze mensen rente voor het gebruik van hun eigen platform.

Nieuw op de markt

Het feit dat je niet bij elke cryptocurrency kunt staken heeft ook te maken dat het allemaal nog vrij nieuw is. Niet lang geleden was er nog niemand die ervan gehoord had. Aangezien het momenteel zo in de lift zit maken steeds meer mensen er gebruik van en wordt het staken op talloze plekken op het internet aangeboden. Het wordt door velen dan ook gezien als een investering. 

Investeren in de toekomst

Belangrijk voor jou is om te weten dat hoe langer je de crypto vasthoudt (staken), hoe meer rendement je hieruit kunt halen. Het is al eerder benoemd, maar dit kun je dus goed vergelijk met de rente op een spaarrekening. In een jaar zal dit niet al te veel opleveren. Maar als je 10 jaar later nog eens kijkt, dan kan blijken dat het een aantrekkelijke investering is geweest. 

De eigen verantwoordelijkheid

In dit artikel heb je gelezen over crypto staking. Als het goed is ben je nu op de hoogte van de definitie en weet je wat je er zoal mee kunt doen. Voordat je hier gebruik van gaat maken is het ten alle tijden van belang dat je weet wat je doet. Het gaat immers om geld en daarmee wil je vanzelfsprekend verantwoord omgaan.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>