• Home
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat zijn de duurste zeldzame euromunten? Top 10 duurste euromunten! [2023 update]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 23/09/2023

Wat zijn de duurste zeldzame euromunten? Wist je dat sommige euromunten in je portemonnee stiekem een klein fortuin kunnen waard zijn?

 Terwijl wij ze achteloos uitgeven aan een kop koffie, juichen verzamelaars bij het vinden ervan. Maar waarom zijn sommige van die glimmende schijfjes zoveel meer waard dan hun nominale waarde?

 Foutje in de druk? Een unieke afbeelding? Of gewoon puur geluk? Duik met ons in dit muntavontuur en ontdek waarom niet alle euromunten gelijk zijn geschapen! 

Duik met ons in de wereld van de top 10 duurste en zeldzaamste euromunten! 

Wat maakt een euromunt zeldzaam?

Euromunten zijn alomtegenwoordig in onze portemonnees als wettig betaalmiddel, maar de waarde van deze munten is toch net even anders.

Enkele schitteren net iets helderder in de ogen van verzamelaars. Maar wat maakt zo'n munt nu precies zeldzaam?

  • Grootte van de oplage: De meest voor de hand liggende factor is de oplage. Als een munt slechts in beperkte aantallen is geslagen, stijgt de kans dat deze munt zeldzaam wordt. Bijvoorbeeld, San Marino heeft bepaalde 2-euro herdenkingsmunten in zo'n kleine oplage uitgegeven dat ze al snel gegeerd werden door verzamelaars.
  • Fouten tijdens het slaan: Soms, tijdens het muntenproces, gebeuren er foutjes. Een munt met een onbedoelde afwijking kan een gewild verzamelobject worden. Stel je voor, een 2-euro munt waarbij de kaart van de Europese Unie net iets afwijkt – opeens is je koffiegeld veel meer waard!
  • Speciale uitgiften: Ter gelegenheid van bepaalde evenementen of herdenkingen worden soms speciale munten geslagen. Een munt ter ere van het Griekse Olympische jaar in 2004 zou nu, dankzij zijn unieke afbeelding, meer waard zijn dan de nominale waarde. Zo blijft het een wettig betaalmiddel, maar is dit meer geld waard dan de gebruikelijke 2 euro.

In de monetaire unie worden dus euro munten uitgegeven met verschillende waardes. Zo zijn sommige euro munten wel duizenden euro's waard, terwijl andere munten minder waard zijn.


10. San Marino (2004)

De 2004 San Marino 2 euromunt toont een fraai beeld van het stadslandschap van San Marino, met de drie iconische torens die op de drie toppen van de berg Titano zijn geplaatst.

Deze torens zijn symbolen van vrijheid en onafhankelijkheid voor het kleine republiekje.

Wat deze 2 euro munt zo speciaal maakt, is niet alleen het gedetailleerde ontwerp maar ook het feit dat San Marino een zeer kleine populatie heeft en daardoor een beperkte muntovereenkomst met de Europese Unie. 

De oplage van deze munt uit 2004 is relatief laag, waardoor hij zeldzaam en gewild is onder verzamelaars. Afhankelijk van de staat kan deze munt op veilingen en bij muntverzamelaars tussen de €50 en €200 opbrengen.


9. Vaticaan (2006)

Stel je voor: een euromunt die niet alleen je koffie betaalt, maar ook nog eens gezegend lijkt door de paus zelf! De Vaticaanse munt uit 2006 pronkt met niemand minder dan Paus Benedictus XVI.

Ja, je leest het goed, een échte paus op je 2 euro munt! Maar laat je niet teveel meeslepen door het hemelse aura; deze munt is ook een ster op aarde.

Vanwege het piepkleine Vaticaan worden er maar een handjevol van deze munten geslagen. Veel van deze munten eindigen direct in de handen van fanatieke verzamelaars, wat betekent dat je zelden zo'n heilig schijfje zomaar tussen je wisselgeld vindt.

Als je geluk hebt om er een te bemachtigen, kun je verwachten dat deze munt, afhankelijk van zijn staat, ergens tussen de €80 en €250 waard is. Zegeningen van boven (en voor je portemonnee)!


8. Vaticaan (2005)

De Vaticaanse munt uit 2005 is een schat. Waarom? Omdat Paus Johannes Paulus II prijkt op deze 2 euro munten!

Dit was het jaar dat we afscheid namen van deze geliefde paus, wat de munt extra bijzonder maakt. Met een beperkte oplage door het kleine Vaticaan, is deze munt zeldzamer dan je denkt.

Vind je er eentje? Dan kan deze, afhankelijk van zijn staat, tussen de €100 en €300 waard zijn. Een heilige verrassing voor je portemonnee!

Wat faciliteiten betreft, onderscheidt The Grand zich door zijn klassieke Franse stijl en elegante binnentuin, ideaal voor een verfijnde afternoon tea of een rustig moment weg van de stadsdrukte.


7. Monaco (2019)

De Monaco munt uit 2019 is niet zomaar een blinkend stukje metaal. Deze munt eert Prins Honorato V met een gedetailleerde gravure van zijn beeltenis.

Monaco, bekend om zijn luxe en exclusiviteit, houdt de traditie hoog met een beperkte muntovereenkomst. Daardoor is de oplage van deze munt behoorlijk gelimiteerd.

Als je deze munt in handen krijgt, is het alsof je een klein stukje vorstelijkheid vasthoudt.

En qua waarde? Afhankelijk van de conditie kan deze munt je tussen de €120 en €350 opleveren. Niet slecht voor een rondje bling uit het prinsdom!


6. Monaco (2018)

Ah, 2018, het jaar waarin Monaco besloot een ode te brengen aan Prins Charles III op hun 2 euro munten. Met een stijlvolle gravure van de prins trekt deze munt zeker de aandacht.

Maar het is niet alleen zijn koninklijke hoogheid die deze munt speciaal maakt; het is de zeldzaamheid. Dankzij Monaco's beperkte muntovereenkomst zijn er maar weinig van deze juweeltjes in omloop gebracht.

Heb je er eentje in je bezit? Dan zit je goed, want afhankelijk van zijn staat kan deze munt waardes bereiken van €130 tot €380. Koninklijke klasse in muntvorm!


5. Monaco (2017)

Werp een blik op de Monaco munt uit 2017 en je wordt begroet door de gestileerde beeltenis van Prinses Grace Kelly, de tijdloze schoonheid en Amerikaanse actrice die prinses van Monaco werd.

Deze munt is niet alleen een eerbetoon aan haar elegantie en nalatenschap, maar is ook een zeldzaamheid op zich.

Monaco, met zijn kleine bevolking, slaat euromunten in beperkte oplages. Combineer dat met de iconische Grace Kelly, en je hebt een munt die bij verzamelaars hoog op de lijst staat.

In topstaat kan deze glimmende herinnering je tussen de €150 en €400 opleveren. Een munt met echte sterrenkwaliteit!


4. Monaco (2016)

2016 was het jaar waarin Monaco besloot om een eerbetoon te brengen aan de 150ste verjaardag van de oprichting van de "Carabiniers du Prince".

De munt heeft een gedetailleerde afbeelding van een carabinier in volledig ceremonieel uniform. Naast het indrukwekkende ontwerp speelt de beperkte oplage vanwege Monaco's kleine uitgiftecapaciteit een grote rol in de zeldzaamheid van deze munt.

Voor verzamelaars is het een prachtig stukje historie en cultuur in zakformaat. In uitmuntende conditie kan deze wachter van Monaco's geschiedenis je tussen de €170 en €420 kosten. Wacht niet te lang, deze carabinier bewaakt zijn waarde strak!


3. Monaco (2015)

De Monaco-munten van 2015 is één voor de boeken! Deze schitterende munt viert het 800-jarig bestaan van de bouw en verdediging van het kasteel op de rots van Monaco.

Centraal staat het imposante kasteel zelf, omgeven door details die de rijke geschiedenis van het prinsdom weerspiegelen. Gezien de beperkte muntovereenkomst van Monaco en de speciale gelegenheid die deze munt markeert, is het geen verrassing dat deze uitgifte vrij zeldzaam is.

 Voor de gelukkige eigenaren kan dit stukje gefortuneerde geschiedenis een waarde hebben van ergens tussen de €200 en €450.

Als je het geluk hebt er eentje te bezitten, zou je kunnen zeggen dat je een echt 'kasteel' in je portemonnee hebt!


2. Litouwen (2021)

De euromunt van Litouwen uit 2021 nam velen bij verrassing met zijn unieke ontwerp. Deze munt, met de intrigerende tekst "God zegene Letland", creëerde een buzz, niet alleen vanwege het ontwerp, maar ook door de fout!

Ja, je leest het goed, een fout: de munt verwijst naar Letland in plaats van Litouwen. Deze drukfout maakte de munt meteen een gewild verzamelobject.

Fouten in de muntwereld zijn vaak een jackpot voor verzamelaars, en deze munt is geen uitzondering. Met een beperkte oplage en de onverwachte fout is deze munt een zeldzame vondst.

De waarde? Door deze unieke combinatie van factoren kan deze munt ergens tussen de €230 en €500 waard zijn. Een prachtige blunder voor je muntverzameling!


1. Monaco (2007)

Tromgeroffel, alsjeblieft! Bovenstaande munten zijn prima, maar toch echt niet de beste. De crème de la crème van zeldzame 2 euro munten is ongetwijfeld de Monaco-munt uit 2007.

Waarom is deze zo speciaal?

Wel, deze munt toont een prachtige, elegante beeltenis van Prinses Grace Kelly, ook wel bekend als Hollywood-ster Grace Patricia Kelly, vóór haar royale dagen.

De combinatie van haar tijdloze schoonheid en de kleine oplage waarin deze munten werden geslagen, maakt deze uitgave enorm gewild. Veel verzamelaars noemen het zelfs de 'heilige graal' van euromunten!

Gezien zijn populariteit en zeldzaamheid, kan deze koninklijke schat je gemakkelijk tussen de €1000 en €2000 opleveren, afhankelijk van de staat.

Dus als je een van deze 2 euro munten tegenkomt, weet dan dat je een klein fortuin in handen hebt. Royalty in je portemonnee!


Veelgestelde vragen

Welke euro munten zijn veel geld waard?

De meeste euro munten die veel geld waard zijn, zijn munten die afkomstig zijn uit Monaco.


Wat zijn de duurste euro munten?

De duurste euro munten zijn de munten met een beperkte oplage, zoals die met een afdruk van Monaco.


Hoe duur is het duurste euro muntje?

Het duurste euro muntje levert zo'n €1000 en €2000 op.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>