• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat is de duurste whisky? Top 10 duurste whisky’s en hun prijs! [2024 update]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 12/10/2023

Wat is de duurste whisky? Whisky, een drank met een rijke geschiedenis en een smaakpalet dat even gevarieerd is als de verhalen die erachter schuilgaan.

 Maar wat maakt sommige flessen zo kostbaar? Factoren zoals zeldzaamheid, rijpingsduur en vakmanschap kunnen de prijs flink opdrijven.

En hoewel je voor een tientje al kunt proosten met een degelijke whisky, zijn er exemplaren die meer kosten dan een luxe auto. In dit artikel ontdek je de top 10 duurste whisky's ter wereld. 

Proost op de wonderen van deze vloeibare luxe!

Duurste whisky

Schrijf je whisky of whiskey?

"Whisky" of "whiskey"? Ah, de eeuwige twist in de wereld van deze amberkleurige nectar! Hier is een vuistregel: als het land van herkomst een 'e' heeft, zoals Ierland met "whiskey", dan gooien ze er een extra 'e' in voor de lol.

Maar in Schotland houden ze het graag simpel zonder de 'e', dus "whisky". Confuus? Maak je geen zorgen! Voor het gemak (en om mogelijke whisky-rellen te voorkomen) gebruiken we in dit artikel alleen de term "whisky" voor onze exclusieve whisky's, ook al riskeren we daarmee wat geïrriteerde blikken.


Top 10 duurste whisky's

Of het nu gaat om de duurste whiskey of de duurste whisky: wij hebben de duurste flessen whisky voor jou op een rijtje gezet. Zo weet jij aan het einde van het lezen van dit artikel over de duurste whisky ter wereld precies welk kerstcadeau jij aan jouw familie kan gaan vragen.

En er zitten wat exclusieve whisky's tussen - maak je maar klaar. Ontdek hieronder de 10 duurste whisky's van dit moment!


10. Dalmore 62 Highland Malt - €54.000

We trappen de lijst duurste whisky's af met de Dalmore 62 Highland Malt, afkomstig uit de Schotse Hooglanden. Deze whisky is een ware legende onder whiskyliefhebbers. Gelanceerd in 2002, staat deze whisky bekend om zijn unieke mix van vier single malts, elk gerijpt in verschillende vaten.

Met slechts 12 flessen ooit geproduceerd, is het niet alleen zijn verfijnde smaak, maar ook zijn zeldzaamheid die de prijs zo hoog drijft. Voor €54.000 ben je eigenaar van een stukje vloeibare geschiedenis.


9. Glenfiddich 1937 - €66.500

De Glenfiddich 1937, een juweel uit de Speyside-regio van Schotland, staat symbool voor ultieme verfijning. Gedistilleerd in 1937 en gebotteld in 2001, heeft deze whisky een indrukwekkende rijpingstijd van 64 jaar gekend.

De diepe rijke smaken zijn ongeëvenaard. Maar wat hem werkelijk zeldzaam maakt, is dat er slechts één vat van bestaat. Met een beperkte oplage van 61 flessen en een prijskaartje van €66.500, is dit echt een collector's item - met recht een van de duurste whisky's dus.


8. Macallan 1926 - €70.000

De Macallan 1926, een icoon uit de Speyside, is het toppunt van whisky-exclusiviteit. Gedistilleerd in het gelijknamige jaar en na 60 jaar gebotteld, belichaamt deze dram de essentie van vakmanschap. Zijn zeldzaamheid? Slechts 40 flessen zijn ooit vrijgegeven. Met een ongeëvenaarde smaak en een prijs van €70.000, is het niet alleen een drankje, maar ook een investering in geschiedenis. Een zeldzame vondst voor de meest verfijnde verzamelaars.


7. Springbank 1919 - €72.500

We gaan door met deze lijst met duurste whisky's met de Springbank 1919. Deze fles whisky, afkomstig uit Campbeltown, is een tijdcapsule van whisky-excellentie. Gedistilleerd in het jaar dat zijn naam draagt, heeft deze fles een eeuw van geschiedenis in zich.

 Wat hem bijzonder zeldzaam maakt, is dat er slechts 24 flessen ooit zijn gebotteld, waardoor het een van de meest begeerde whisky's ter wereld is. Met een prijs van €72.500 per fles is de Springbank 1919 een testament voor zijn onovertroffen erfenis.


6. Glenfiddich Janet Sheed Roberts - €87.000

De Glenfiddich Janet Sheed Roberts, een eerbetoon aan de oudste inwoner van Schotland, is een whisky van onschatbare waarde uit de Speyside. Gedistilleerd ter ere van haar 110e verjaardag, combineert het vakmanschap met geschiedenis.

Wat deze fles zo gewild maakt, is niet alleen de uitzonderlijke kwaliteit, maar ook de extreme zeldzaamheid. Van dit meesterwerk zijn slechts 11 flessen geproduceerd, elk met een prijskaartje van €87.000. Puur whiskylegende!


Even een leuk 'we-zitten-op-de-helft-feitje': op Wikipedia staat een lijst met alle noemenswaardige uitvindingen per land. Denk hierbij aan de ontdekking van cement, de eerste gedrukte boeken, de eerste stoomtrein en - jawel - de ontdekking van whisky.

Wat blijkt? Na de ontdekking van whisky in de 14e eeuw duurde het zo'n 300 jaar voordat de Ieren weer iets noemenswaardig ontdekten. Hoe zou dat nu komen?


5. Dalmore 64 Trinitas - €148.000

De Dalmore 64 Trinitas, een juweel uit de Schotse Hooglanden, is een symfonie van duurste whisky's, sommige meer dan een eeuw oud.

Deze uitzonderlijke blend vertegenwoordigt het toppunt van de Dalmore's erfgoed. Zijn naam "Trinitas" verwijst naar de extreem beperkte oplage: er zijn slechts drie flessen ooit geproduceerd! Met een indrukwekkende waarde van €148.000 per fles is de Trinitas een onbetwiste ster in de wereld van luxe whisky's.4. Dalmore 62 Highland Malt - €231.000

Jawel, een single malt whisky in deze lijst van duurste whisky's mocht niet ontbreken. De Dalmore 62 Highland Single Malt, een meesterwerk uit de Schotse Hooglanden, is een viering van ambacht en traditie.

Deze unieke whisky is een samenvoeging van vintage vaten uit 1868 tot 1939. Wat deze fles uitzonderlijk maakt, is niet alleen de rijke historie en sublieme smaak, maar ook zijn zeldzaamheid. Met een gelimiteerde oplage van slechts 12 flessen ooit geproduceerd, is de vraagprijs van €231.000 een testament voor zijn ongeëvenaarde prestige.


3. Macallan 64 Lalique Perdue - €430.000

De Macallan 64 Lalique Perdue is het toppunt van luxe uit Speyside. Deze whisky, gerijpt gedurende 64 jaar, wordt gepresenteerd in een prachtig ontworpen Lalique-kristallen karaf.

Het is niet alleen de verbluffende leeftijd of de container die de prijs rechtvaardigt, maar ook de schaarste. Er zijn slechts 150 van deze uitzonderlijke flessen wereldwijd vrijgegeven. Met een waanzinnig prijskaartje van €430.000, vertegenwoordigt deze Macallan het summum van whiskyperfectie.


2. Macallan M - €582.000

De Macallan M is een pronkstuk uit Speyside, belichaamd in een schitterende kristallen karaf. Het resultaat van meticuleus vakmanschap, deze whisky is een blend van de zeldzaamste vaten van Macallan.

Maar wat de M zo speciaal maakt, is niet alleen de ongeëvenaarde smaak, maar ook zijn gelimiteerde beschikbaarheid. Met slechts 1.750 flessen ooit geproduceerd en een prijs van €582.000, is de Macallan M werkelijk een collector's droom.


1. Isabella's Islay - €5.7 miljoen

We sluiten deze lijst met de 10 duurste whisky's af met de duurste whisky ooit verkocht: de Isabella's Islay. Deze exclusieve whisky is bijvoorbeeld de enige whisky die de grens van een miljoen euro doorbrak. Isabella's Islay is niet zomaar een whisky; het is een statement van ongeëvenaarde luxe uit Islay.

Naast de voortreffelijke inhoud is de fles zelf een kunstwerk, bezet met diamanten en edelstenen. Deze whisky is niet alleen zeldzaam vanwege zijn smaak, maar ook door zijn uitzonderlijke verpakking.

Er zijn slechts een handvol van deze flessen beschikbaar, en met een adembenemende prijs van €5.7 miljoen is het de belichaming van exclusiviteit.


Veelgestelde vragen

Welke whisky is het duurst?

De duurste flessen exclusieve whisky's is de Isabella's Islay, die is verkocht voor €5.7 miljoen.

Wat is de beste whisky ter wereld?

In 2023 werd de Ledaig 18 verkozen tot de beste whisky ter wereld.

Wat is de meest verkochte whisky ter wereld?

De meest verkochte whisky ter wereld is Johnnie Walker Red Label.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>