• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Duurste schoenen ter wereld – Top 10 duurste schoenen [2024 update]

Dit is eentje voor de sneakerheads onder ons. Zoals iedereen weet kunnen exclusieve schoenen behoorlijk wat geld kosten.

Zo wordt een paar sneakers met gemak voor een paar honderd euro verkocht. 

Maar goed, er zijn ook uitzondering.

Wat zijn de allerduurste schoenen ter wereld? 

Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben het antwoord voor je gevonden. Benieuwd welke sneakers dit zijn? Lees dan gauw verder.

De duurste sneakers

Dus, wat zijn dan de duurste sneakers? 

Je raadt het misschien al, maar het gaat om een paar schoenen van rapper Kanye West.

De schoenen van basketballegende Michael Jordan worden hiermee van de troon gestoten. Het desbetreffende paar is gemaakt in samenwerking met Yeezy en Nike en zijn gedragen door Kanye West tijdens de Grammy's in 2008. 

Voor hoeveel dollar het paar geveild is? Een slordige 1,8 miljoen dollar. Ja, echt.

Exclusieve sneakers gaan voor astronomisch hoge bedragen de toonbank over. Hierbij geldt vaak als vuistregel: hoe minder paren ervan gemaakt zijn, hoe duurder de prijs. Van deze desbetreffende schoen is ook maar één paar gemaakt.


De top 10 duurste sneakers

Een speciale sneaker is dus goud geld waard. Hieronder zie je een overzicht met de duurste sneakers ter wereld. Ga er maar even goed voor zitten, want het gaat om een hele hoop geld.


1. Nike Air Yeezy (Grammy prototype)

Kanye West Jeezy
 • Uniek: Gedragen door Kanye West
 • Prijs: €1.8 miljoen

De duurste sneakers zijn dus de Nike Air Yeezy. Nike en Yeezy zijn twee bizar grote spelers in de sneakerwereld. Dat een samenwerking zoveel geld heeft opgebracht is dan ook geen verrassing.

Doordat Kanye de sneakers zelf heeft gedragen is de waarde eigenlijk alleen maar hoger geworden. Er is daarnaast ook maar één paar van gemaakt.


2. Michael Jordan debuut sneakers

Michael Jordan Debuut sneakers
 • Uniek: gedragen door Michael Jordan
 • Prijs: €1.47 miljoen

De schoenen werden tijdens een veilig verkocht in Las Vegas. De prijs? Maar liefst 1,47 miljoen dollar. Behoorlijk wat geld dus.

Dit zijn direct de duurste sneakers ooit. De Nike-sneakers zijn sowieso erg populair onder de schoenenliefhebbers. Er worden dan ook torenhoge prijzen gevraagd voor sommige Air Jordan's.

Dit specifieke paar droeg Michael Jordan tijdens zijn debuutseizoen in 1984. Dit was bij de zeer bekende basketbalclub de Chicago Bulls. Tijdens zijn carrière als basketballer zijn de Bulls maar liefst zes keer kampioen geworden. 

Een ander paar sneakers van Michael Jordan is verkocht voor 530.000 euro. Dat was ook direct de duurste sneaker ooit, tot in 2021 het andere paar werd verkocht.

De koper? Nick Fiorella. 

De beste man is een verzamelaar van verschillende waardevolle sportattributen. Je moet het geld er maar voor over hebben.


3. Nike Air Jordan I

Nike Air Jordan I
 • Uniek: gedragen door Michael Jordan
 • Prijs: €530.000

Een ander paar Air Jordan sneakers dat voor veel geld is verkocht zijn de Nike Air Jordan I. Dit paar werd een jaar na het debuut van Michael gedragen.

De schoenen leverden maar liefst 530.000 euro op. 

Dit komt mede doordat de sneakers te zien waren in de Netflix-serie The Last Dance. Dit gaat over de carrière van de basketballer.


4. Nike Moon Shoe

Nike Moon Shoes
 • Uniek: gemaakt met een wafelijzer
 • Prijs: €437.500

Als je het paar ziet begrijp je niet hoe deze tussen het rijtje duurste sneakers ooit staan. Maar goed, er zit uiteraard een verhaal achter. Zo zijn de sportschoenen ontworpen door Bill Bowerman in 1972.

Er zijn slechts 12 paar van gemaakt, waarbij dit het enige ongedragen paar is. Daarnaast zijn deze schoenen geïnspireerd op de maanlanding van 1969. 

Ze zijn verkocht voor 437.500 dollar. 

Niet verkeerd als je je bedenkt dat de schoenen zijn geïnspireerd op een wafelijzer.


5. Converse Fastbreaks

Converse Fastbreaks
 • Uniek: gedragen door Michael Jordan
 • Prijs: €190.373

Ook Converse is natuurlijk een heel bekend sneakermerk. Deze Fastbreaks zijn gedragen door, je raadt het al, Jordan.

En dan wel op de Olympische Spelen van 1984. Hier won Amerika de gouden medaille. Dit alles zorgt ervoor dat het paar uiteindelijk op een veiling verkocht is voor 190.373 dollar.


6. Jordan 12

Air Jordan 12
 • Uniekgedragen door Michael Jordan
 • Prijs: €104.765

We lijken niet van Jordan af te komen! Tussen de duurste sneakers staat ook dit paar Jordan 12's. Michael droeg ze tijdens een belangrijke wedstrijd.

Kleine side note: hij had de griep.

Maar dat hield hem niet tegen om zijn team naar de overwinning te brengen. De sneakers zijn verkocht voor 104.765 dollar. Fun fact: het schijnt dat MJ niet ziek was, maar iets te diep in het glaasje had gekeken.


7. Nike MAG klittenband 2016

Nike Mag
 • Uniekgeïnspireerd op Back to the Future
 • Prijs: €104.000

Een paar sneakers met een behoorlijk retro-ontwerp. Weer even wat anders dan de Air Jordan of Nike Air sneakers!

De sneaker is geïnspireerd op de film Back to the Future uit 1989. 

Er zijn maar 89 paar van op de markt gebracht. 

Twee maanden na de release werd het desbetreffende paar verkocht voor 104.000 dollar.


8. Single Nike Mag

OG Nike Mag
 • Uniek: geïnspireerd op Back to the Future
 • Prijs: €92.000

Een sneaker met afgebrokkelde zool, zonder rechter helft. En toch verkocht voor 92.000 dollar. Hoe? De sneaker is gebruikt in de film Back to the future. Het is dus een echt collectors-item geworden.


9. Under Armour 6 'Moon Landing'

Under Armour 6 'Moon Landing'
 • Uniek: gedragen door Steph Curry
 • Prijs: €58.1000

Op de negende plek staat dit paar sneakers, gedragen door Steph Curry.

Het verhaal? Curry beweerde dat de maanlanding in 1959 in scene is gezet. 

Later kwam hij hierop terug en zei hij dat dit een grapje was. Toch heeft het verhaal gezorgd voor een opbrengst van 58.100 dollar. Dit volledige bedrag heeft hij aan het goede doel geschonken.


10. Air Jordan 5 Transformers

Air Jordan 5 Transformers
 • Uniek: gedesigned door Mark Wahlberg
 • Prijs: €52.000

Mark Wahlberg is een zeer bekende acteur. Verder is hij ook bekend als rapper onder de alias Marky Mark.

Hij heeft dan ook een voorliefde voor Air Jordan sneakers. Ter ere van zijn rol in de Transformers films liet hij een exclusief paar Nike Air Jordan 5's ontwerpen.

Deze zijn verkocht voor 52.000 dollar.


De hype rondom een paar sneakers

Wat we hierboven hebben genoemd is natuurlijk een uitzondering op de regel. Zulke enorm hoge prijzen zal je niet vaak voorbij zien komen. Toch worden exclusieve sneakers vaak verkocht voor een behoorlijk hoog prijskaartje.

Waar komt deze hype eigenlijk vandaan? 

Er zijn genoeg mensen die minstens 20 tot zelfs 200 paar sneakers in de kast hebben staan. Soms zelfs zonder ze überhaupt te dragen.

Duurste schoenen ter wereld

Waar de één schoenen puur ziet als iets om op te lopen is het voor zulke mensen echt een fashion statement. De vraag naar exclusieve sneakers neemt alleen maar toe. Het aanbod echter niét.

Sterker nog, het aanbod wordt opzettelijk zo laag gehouden. 

Schaarste creëert waarde zeggen ze dan. Vaak worden de sneakers gekocht via de website van Nike bijvoorbeeld. De Nike-sneakers zijn ook veruit het populairst.

De sneakers worden in kleine oplagen verkocht. Vervolgens worden de sneakers weer doorverkocht op exclusieve websites, zoals StockX bijvoorbeeld.

Maar ook op Ebay kan je een hoop exclusieve sneakers vinden.

Op Ebay is het alleen nét iets lastiger te bepalen of ze ook daadwerkelijk echt zijn. De ontwerpen van zulke sneakers zijn vaak uniek. Zo zijn sommige sneakers geïnspireerd op bekende personen, bijvoorbeeld. Sommige paren hebben zelfs diamanten, voor de liefhebbers.

Om mensen nog enthousiaster te maken wordt er vaak vóór de release veel geplaatst over de schoenen op social media. Wanneer ze dan worden uitgebracht is iedereen zó enthousiast dat er soms zelfs een wachtrij is op de website van Nike.

Heb je dan de kans gekregen een paar te kopen? 

Dan mag je daar behoorlijk wat spaargeld voor aan de kant hebben gezet. Kortom: hele slimme marketing waardoor de sneakers als warme broodjes over de toonbank vliegen.

De allerduurste schoenen

Niet de duurste sneakers, maar de duurste schoen. Welke is dat dan? Ook dit hebben wij direct uitgezocht. Het gaat om een paar schoenen van rapper Kanye West.

Deze zijn voor 1,55 miljoen euro verkocht. 

Daarmee zijn het de duurste schoenen ooit. Voor dat bedrag verwacht je eigenlijk haast gouden schoenen!

Een standaard paar Yeezy's wordt verkocht voor ruim 300 euro. Ook al behoorlijk wat geld als je het ons vraagt, maar nog lang niet zoveel als de duurste sneakers.

De rapper verdient in ieder geval goud geld met zijn schoenen. Binnen de sneaker wereld zijn de Yeezy's ook behoorlijk populair.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>