• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is het duurste schilderij ter wereld? De Top 10 rijkste schilderijen aller tijden!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 05/10/2023

De wereld van kunst heeft altijd een magnetische aantrekkingskracht gehad op mensen van over de hele wereld. Bijzonder intrigerend zijn de duurste schilderijen die voor astronomische bedragen zijn verkocht. Van Leonardo da Vinci naar onze eigen Rembrandt van Rijn: de duurste schilderijen ter wereld worden voor astronomische bedr

agen verkocht. Maar hoe duur is het duurste schilderij ter wereld nu eigenlijk? Wij onderzochten de duurste schilderijen en maakten er een top 10 lijst van. Ontde hieronder de top 10 duurste schilderijen ter wereld! 

Wat maakt een schilderij duur?

Wat maakt een schilderij nu eigenlijk zo peperduur? Terwijl sommige doeken voor een godsvermogen over de toonbank gaan, blijven anderen stilletjes aan de muur hangen. Laten we even duiken in de factoren die het prijskaartje van een kunstwerk bepalen.

 • Het Verhaal Achter het Doek (Provenance):

  Dit is eigenlijk het levensverhaal van het schilderij: wie heeft het gehad, waar heeft het gehangen. Een doek met een smeuïge geschiedenis of dat ooit in handen was van een bekend iemand, doet de waarde vaak flink stijgen. Het voegt een laagje extra glans en authenticiteit toe waar verzamelaars dol op zijn.

 • Conditie en Kwaliteit:

  Hoe goed is het schilderij bewaard gebleven? Is het nog in topstaat of heeft de tijd zijn sporen nagelaten? Een doek dat er nog piekfijn uitziet en weinig onderhoud nodig heeft, is natuurlijk meer waard. Ook de puur artistieke waarde en vakmanschap tellen hier mee.

 • Naam van de Kunstenaar:

  Hier draait het om wie het schilderij heeft gemaakt. Is het een bekend iemand in de kunstwereld Een werk van een grote naam als Da Vinci of Picasso trekt nou eenmaal meer bekijks (en kopers). Hun roem maakt hun werk extra gewild, en dat drijft de prijs op.

Maar laten we eerlijk zijn: kunst is persoonlijk. Wat de één prachtig vindt, doet de ander misschien weinig. De prijs van een schilderij hangt ook veel af van wat mensen er zelf in zien en voelen.

En net als met mode, veranderen smaken in kunst ook door de tijd heen. Wat vandaag hot is, is morgen misschien not. Hou daar rekening mee als je je in de boeiende (en soms ook een beetje gekke) kunstwereld begeeft!


Top 10 duurste schilderijen ter wereld

Wat zijn nu eigenlijk de duurste schilderijen ter wereld? Leonardo Da Vinci had in zijn tijd nooit kunnen dromen dat zijn schilderijen voor astronomische bedragen verkocht zouden worden.

De duurste schilderijen ter wereld werden verkocht voor miljoenen. Maar wat is nu onder de duurste schilderijen het duurste schilderij? Ontdek hieronder de top 10 met duurste schilderijen! 


10. Wasserschlangen II - Gustav Klimt

Wasserschlangen II Gustav Klimt

"Water Serpents II" van Gustav Klimt is een waar pareltje. Deze knappe Oostenrijker, bekend om z'n unieke, dromerige stijl, schilderde dit meesterwerk begin 20e eeuw.

Het schilderij, vol mystiek en verleidelijke schoonheid, wisselde in 2013 voor een whopping 170 miljoen van eigenaar! Ja, je leest het goed. Deze stille verkoop tussen twee privéverzamelaars benadrukte nog maar eens hoe waardevol en geliefd Klimt's werk is.

"Water Serpents II" is niet alleen een visueel feestje, maar ook een ongekend kostbaar stukje kunstgeschiedenis!

Verkocht voor 

€170 miljoen

Geschilderd:

1907

nieuwe eigenaar

Onbekend


9. Portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit - Rembrandt van Rijn

Portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit - Rembrandt van Rijn

Maak kennis met Maerten en Oopjen, vereeuwigd door niemand minder dan Rembrandt himself! Dit glamoureuze duo, geschilderd in 1634, straalt puur seventeenth-century swag uit. In 2016 sloegen het Louvre en het Rijksmuseum de handen ineen en telden samen maar liefst €180 miljoen neer om deze unieke portretten te scoren.

Waarom zoveel?

Nou, deze doeken zijn niet alleen meesterlijk gemaakt, ze geven ook een uniek inkijkje in de mode en lifestyle van toen. Bovendien, wie zegt er nu 'nee' tegen Rembrandt? Precies, niemand! Maerten en Oopjen hangen nu om en om in Parijs en Amsterdam. Cool, toch?

Verkocht voor 

€180 miljoen

Geschilderd:

1634

nieuwe eigenaar

Onbekend


8. No.6 - Mark Rothko

Check "No. 6 (Violet, Green and Red)" van Mark Rothko, een doek dat echt vibes geeft. Deze abstracte gigant schilderde het in 1951, en het is puur emotie en kleur.

In 2014 werd het stilletjes verkocht voor een waanzinnige €186 miljoen. Ja, echt! Een Russische miljardair besloot dat dit het perfecte stuk was voor zijn collectie. Rothko's werk is diep en meeslepend, en dit schilderij is daar geen uitzondering op.

Dus, als je ooit zin hebt om te investeren in wat emotie en kleur, weet je wat het kan kosten!

No.6 - Mark Rothko
Verkocht voor 

€186 miljoen

Geschilderd:

1951

nieuwe eigenaar

Onbekend


7. Shot Sage Blue Marilyn Monroe - Andy Warhol

Shot Sage Blue Marilyn Monroe - Andy Warhol

“Shot Sage Blue Marilyn” is een betoverend werk van popart-pionier Andy Warhol, die in 1964 een tedere ode bracht aan de overleden Marilyn Monroe.

Het schilderij, waarop Monroe’s gezicht subtiel is getransformeerd met betoverende kleuren, is een symbool van tragiek en glamour. In 2014 werd dit krachtige portret geveild voor een indrukwekkende $195 miljoen bij het bekende veilinghuis Christie’s.

 Hoewel de identiteit van de koper discreet in de schaduwen blijft, spreekt het kunstwerk boekdelen, en blijft het een tijdloos eerbetoon aan zowel Monroe als Warhol’s unieke kunstzinnige visie.

Verkocht voor 

€186 miljoen

Geschilderd:

1951

nieuwe eigenaar

Onbekend


6. De Vaandeldrager - Rembrandt van Rijn

De Vaandeldrager - Rembrandt van Rijn

"De Vaandeldrager" van Rembrandt is echt zo'n beeld waar je even bij blijft hangen. Geschilderd in 1636, met zo’n blik waar je u tegen zegt. Dit stuk is niet alleen een meesterwerk vanwege de techniek, maar ook door die intense blik en het dramatische licht.

Over de prijs werd in eerste instantie geheimzinnig gedaan, maar later bleek dat dit schilder over de toonbank vloog voor 198 miljoen. Qua eigenaar zitten we ook in het duister; dit meesterwerk is namelijk in privéhanden en de eigenaar is zo geheimzinnig als het schilderij zelf. Pure kunstmagie!

Verkocht voor 

€198 miljoen

Geschilderd:

1636

nieuwe eigenaar

Nederlandse Staat


5. Nummer 17A - Jackson Pollock

Nummer 17A - Jackson Pollock

'Nummer 17A' van Jackson Pollock, ooit gezien? Die man slingerde verf op doek alsof het niets was, maar wow, wat een effect! Dit specifieke kunstwerk, gecreëerd in 1948, is echt een explosie van kleur en energie.

Enne, hou je vast: het werd in 2015 verkocht voor een bizarre €200 miljoen! De nieuwe eigenaar? De Amerikaanse zakenmagnaat en kunstverzamelaar Ken Griffin.

 Die had duidelijk zin in een echt statement piece voor aan de muur. En zeg nou zelf, met een Pollock zit je altijd goed, toch?

Verkocht voor 

€198 miljoen

Geschilderd:

1948

nieuwe eigenaar

Ken Griffin


4. Nafae Faa Ipoipu? - Paul Gaugin

Nafae Faa Ipoipu? - Paul Gaugin

‘Nafea Faa Ipoipo?’ van Gauguin, dat is Tahitiaans voor ‘Wanneer ga je trouwen?’. Paul Gauguin schilderde dit exotische pareltje in 1892. Het bruist van de kleuren en vertelt een verhaal van verre oorden en mystieke liefde.

In 2015 werd het schilderij stiekem verkocht voor een ongekende €210 miljoen. De koper? De steenrijke kunstliefhebber uit Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani. 

Ja, voor zo’n prijs heb je wel iets unieks aan de muur hangen! Gauguin’s magische penseelstreken laten de wereld en je portemonnee even stilstaan. Wat een kunst!

Verkocht voor 

€210 miljoen

Geschilderd:

1892

nieuwe eigenaar

Nederlandse Staat


3. De kaartspelers - Paul Cézanne

De kaartspelers - Paul Cézanne

‘De Kaartspelers’ van Paul Cézanne is een absolute showstopper. De Franse meester schilderde dit intrigerende tafereel rond 1892-93. Het ging in 2011 voor een jaw-dropping bedrag van zo'n €250 miljoen naar de Koninklijke Familie van Qatar.

Ja, die hebben smaak én geld! Dit iconische stuk toont twee mannen diepe in een kaartspel, en het is zo'n beeld dat je blijft bekijken, steeds iets nieuws ontdekkend. Voor die kwart miljard euro hebben ze wel iets heel bijzonders in huis gehaald. Wat een plaatje!

Verkocht voor 

€250 miljoen

Geschilderd:

1892/1893

nieuwe eigenaar

Koninklijke Familie Qatar


2. Interchange - Willem de Kooning

Interchange - Willem de Kooning

'Interchange' van Willem de Kooning, geschilderd in 1955, is abstractie op z’n best. De Kooning slingerde met verf, en voilà, een meesterwerk was geboren! In 2015 kocht de superrijke Ken Griffin het voor een monsterbedrag van $300 miljoen.

Die Griffin heeft wel een neusje voor kunst (en een dikke portemonnee). Een waar pareltje in het abstract expressionisme - abstract expressionisme ken jij natuurlijk op je duimpje - die dus veel geld opleverde.

'Interchange' is wild, chaotisch en ongelofelijk boeiend, elke keer zie je weer wat nieuws. Voor dat geld heb je ook wat unieks aan de muur hangen, dat dan weer wel!

Verkocht voor 

€300 miljoen

Geschilderd:

1955

nieuwe eigenaar

Ken Griffin


1. Salvator Mundi - Leonardo da Vinci

Salvator Mundi - Leonardo da Vinci

'Salvator Mundi' van Leonardo Da Vinci, ken je die? Die mysterieuze Jezus-lookalike die je aankijkt met een wereldbol in z’n hand. Geschilderd rond 1500, dit stuk is oud en goud! 

In 2017 werd deze beauty verkocht voor een astronomische $450 miljoen. De koper? Dat is een goed bewaard geheim, maar geruchten zeggen dat het de Saudische prins Bader bin Abdullah is. Voor zo'n prijs hangt er wel een stukje eeuwige roem aan je muur. Leonardo Da Vinci en zijn magie blijft zo de wereld (en de portemonnees) boeien!

En dat brengt ons bij het einde van dit artikel. Het duurst verkochte schilderij is dus het schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci. Deze Italiaanse kunstenaar is overigens een producent van talloze bekende schilderijen, waaronder de Mona Lisa. 

Verkocht voor 

€450 miljoen

Geschilderd:

Circa 1500

nieuwe eigenaar

Bader bin Abdullah 


Veelgestelde vragen

Wat is het duurste schilderij van de wereld?
Het duurste schilderij ter wereld is Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, dat werd verkocht voor zo'n €450 miljoen.

Hoeveel is de Mona Lisa Waard?

De Mona Lisa staat niet te koop, maar werd in 1962 verkocht voor een bedrag van 100 miljoen dollar. Omgerekend zou dit in 2023 zo'n €900 miljoen. Dit zou het meteen het duurste schilderij ter wereld maken.

Hoeveel zijn de schilderijen van Pablo Picasso waard?

Het duurste schilderij van Pablo Picasso is Les Femmes d'Alger - de vrouwen van Algiers - dat voor 179 miljoen dollar werd geveild in 2015. Desondanks staat Pablo Picasso niet in de top 10 duurste schilderijen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>