• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is de duurste Pokémon kaart? Top 10 duurste Pokémon kaarten ter wereld! [2024]

Wat is de duurste Pokémon kaart?

Deze Japanse sensatie is naar Nederland toe gekomen in de jaren '80 en heeft menig kinderhart gestolen.

Maar wist jij dat deze ogenschijnlijk onbenullige kaarten inmiddels ontzettend grote geldbedragen waard kunnen zijn?

Genoeg reden om te onderzoeken wat de duurste Pokémon kaart is van 2024! Weet jij of er wellicht een goudmijn in jouw archieven te vinden is? Wij onderzochten het voor je!

De waarde van Pokémon kaarten bepalen

Wil je weten hoeveel je Pokémon kaarten echt waard zijn? Voordat je je erfenis in de vorm van glanzend karton weggeeft, is het de moeite waard om een paar dingen te overwegen.


De waarde van een Pokémon kaart wordt namelijk niet alleen bepaald door welke Pokémon erop staat (sorry, Magikarp fans).


Er zijn een aantal kernfactoren die de uiteindelijke prijs opdrijven.

Hier zijn de drie hoofdkenmerken die bepalend zijn voor de waarde:

 1. Zeldzaamheid: Een eerste editie of een beperkte oplage kan een kaart veel waardevoller maken.

 2. Conditie: Een onberispelijke kaart zonder krassen of deuken is goud waard, letterlijk en figuurlijk.

 3. Vraag en Aanbod: Soms kan zelfs een minder zeldzame kaart veel waard zijn als er veel vraag naar is.

Hoe kun je dit zelf onderzoeken? Kijk eerst naar het symbool onderaan de kaart. Een ster, diamant of cirkel geeft de zeldzaamheid aan, met sterren die het zeldzaamst zijn.


Vervolgens kun je de algemene conditie beoordelen. Gebruik een vergrootglas om te zoeken naar krassen of onvolkomenheden. Ten slotte, vergelijk prijzen op marktplaatsen zoals eBay of gespecialiseerde Pokémon kaart websites.


Door al deze factoren te combineren, krijg je een beter beeld van wat je kaart waard kan zijn.


Top 10 duurste Pokémon kaarten

Prijzen die variëren van €90 per sixpack tot €1477 per flesje: in deze top 10 vinden we een flinke variatie aan dure biermerken.

Wij stelden een top 10 op met de duurste biermerken van dit moment, zodat jij precies weet waar je terecht kunt voor de meest exclusieve biertjes ter wereld. 


10. Umbreon Gold Star Holo

 • Wie: Umbreon
 • Prijs: €63.324 
 • Jaartal: 2005

Luister goed, Pokémon verzamelaars en nachtuilen: de Umbreon Gold Star Holo kaart is de 'Beyoncé' van Pokémon kaarten.

Deze kaart heeft meer sterrenallure dan een Jigglypuff op een karaoke-avond. En jongens, deze kaart is zeldzaam. We hebben het hier over "vind een glanzende Pikachu tijdens je eerste Pokémon GO-uitje"-zeldzaam.

Afkomstig uit het jaar 2005, het jaar waarin YouTube werd geboren en 'Hollaback Girl' van Gwen Stefani de hitlijsten domineerde, heeft deze kaart de tand des tijds doorstaan.

En hoe!

Het is een van de duurste Pokémon kaarten ooit, met waarderingen die de €10,000 overstijgen. Als je dacht dat je collectie van Pokémon kaarten indrukwekkend was, wacht dan tot je deze te pakken krijgt!

Niet alleen is het een van de duurste Pokémon kaarten, maar het is ook een zeldzaam juweel dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt in de wereld van dure Pokémon kaarten.

Dus ja, je kunt je hypotheek bijna betalen met deze glimmende schoonheid, die tot de categorie van de allerduurste Pokémon kaarten behoort.

Dus als je toevallig struikelt over deze zwarte, sterrenbestrooide juweel, weet dan dat je in het bezit bent van een van de duurste Pokémon kaarten die er zijn. Veel geluk met die verantwoordelijkheid, kampioen!


9. Super Secret Battle No.1 Trainer

 • Wie: Trainer
 • Prijs:  €81.417
 • Jaartal:  1999

Ah, de legendarische 1999 Super Secret Battle No.1 Trainer kaart, de kaart zo geheimzinnig dat het zowel het "James Bond" als het "Mona Lisa-smile" van Pokémon kaarten is. Als je er een hebt, is het óf tijd om een museum te openen, óf om op de vlucht te slaan voor een horde Pokéfanaten.

Deze kaart werd uitgereikt aan de crème de la crème van de Pokémon-trainers tijdens een speciaal, jawel, 'Super Geheim Gevecht' in Japan.

De winnaars van dit toernooi kregen deze kaart als ultieme erkenning van hun vaardigheden. Met andere woorden, deze kaart is zo exclusief dat zelfs een eenhoorn zou zeggen: "Wow, dat is zeldzaam!"

De kaart behoort tot de duurste Pokémon kaarten ooit. We hebben het hier over een kaart die je voor de prijs van een luxe sportwagen kunt verkopen.

Met waarden van boven de €70,000 is het een van de duurste Pokémon kaarten in het spel.

Als je er eentje hebt, is het misschien tijd om die in een kluis te stoppen, omringd door laserbeveiliging en een stel waakzame Snorlaxes.

Dus als je dacht dat jouw eerste editie Charizard het summum van jouw Pokémon-kaartcollectie was, denk dan nog eens goed na.

De 1999 Super Secret Battle No.1 Trainer-kaart is als de Rolls Royce onder Pokémon kaarten. Het is niet alleen een kaart; het is een statussymbool. Een héél duur statussymbool.


8. Pokémon Wereldkampioenschappen Promo No. 2 Trainer

 • Wie: €73 per 750
 • Prijs: 10.2%
 • Jaartal: 10.2%

Als je denkt dat alleen Pokémon-sterren de aandacht verdienen, dan ben je nog niet klaargestoomd voor de majestueuze wereld van Pokémon kaarten.

Maak kennis met de "No. 2 Trainer" Promo-kaart, uitgegeven tijdens de Pokémon Wereldkampioenschappen.

Deze kaart is zó exclusief dat zelfs een Shiny Charizard zich als een gewone Zubat zou voelen in zijn aanwezigheid.

Deze kaart is uniek, niet alleen omdat er geen Pokémon op staat, maar ook omdat hij alleen werd uitgereikt aan de runner-ups in de vroege Pokémon Wereldkampioenschappen.

Dus tenzij je een tijdmachine hebt én de vaardigheden om de wereldkampioen te verslaan (succes daarmee), is je kans om deze kaart op een normale manier te bemachtigen nihil.

En dat maakt het een van de duurste Pokémon kaarten op de markt.

Nu, het prijskaartje. We hebben het hier over een kaart die in sommige gevallen meer waard is dan een huis.

Met prijzen die boven de €150.000 uitkomen, is dit een kaart die meer kost dan een college-opleiding. Maar wie heeft een diploma nodig als je de eigenaar kunt zijn van zo'n zeldzaam stukje karton, toch?

Dus, als je ergens een No. 2 Trainer-kaart vindt, hou het dan alsjeblieft goed vast. Je hebt iets in handen dat zeldzamer is dan een verlegen Snorlax.

En het beste deel? Deze kaart heeft absoluut de potentie om je financiële status van een Psyduck naar een gouden Meowth te katapulteren!


7. Neo Genesis 1st Edition

 • Wie: Lugia
 • Prijs: €130.558
 • Jaartal: 2000

Als je denkt dat Pokémon kaarten net zo eenvoudig zijn als "Gotta Catch 'Em All," dan moet je kennismaken met de Neo Genesis 1st Edition set.

Hier wordt het een kwestie van "Gotta Catch 'Em All, maar zorg dat je ook rijk bent." Deze set is een soort Rolex van Pokémon kaarten, maar dan zonder de mogelijkheid om de tijd te vertellen.

Afkomstig uit de eeuwwisseling (ja, het jaar 2000, toen we nog niet wisten hoe duur Pokémon kaarten zouden worden), biedt deze set enkele van de meest begeerde exemplaren, zoals Lugia en Typhlosion.

Als je dacht dat je cool was met je glanzende Charizard van de basisset, moet je misschien je prioriteiten heroverwegen.

Nu, het kostenplaatje. Je kunt deze kaarten kopen voor de prijs van een bescheiden auto, als je een van de duurste Pokémon kaarten uit deze set in gemint conditie wilt hebben.

Ja, we hebben het over tienduizenden euro's. Maar hey, wie heeft een auto nodig als je een glanzende Lugia hebt om indruk te maken op je vrienden (of om je eeuwige eenzaamheid te verbergen)?

Dus daar heb je het. Als je in het jaar 2000 wat zakgeld opzij had gezet om deze kaarten te kopen, zou je nu kunnen zwemmen in een zee van geld en nostalgische glorie.

Maar als je dat niet hebt gedaan, treur niet. Er is altijd de volgende zeldzame set om je financiële en emotionele investering waard te maken.


6. Kangaskhan Family Event Trophy

 • Wie: Kangaskhan
 • Prijs: €135.298
 • Jaartal: 1998

Als je ooit hebt gedacht dat je familiediners ongemakkelijk waren, stel je dan eens voor dat je moet vechten om een Kangaskhan Family Event Trophy kaart te winnen.

Nu dát is pas echt een veeleisende familiebijeenkomst! Deze kaart komt uit 1998 en heeft een verhaal dat bijna net zo intrigerend is als waarom Kangaskhan altijd in een slecht humeur lijkt te zijn.

Deze begeerde kaart werd uitgereikt tijdens een speciaal Pokémon-toernooi in Japan waar gezinnen samen moesten spelen om te winnen.

Dat is juist, mensen: je kon niet alleen je zus de schuld geven voor het niet opruimen van haar kamer; je kon haar nu ook de schuld geven voor het verliezen van een super zeldzame Pokémon-kaart.

Maar laten we serieus worden. Deze kaart is niet zomaar een prijs; het is een erfstuk.

Er zijn maar heel weinig van deze kaarten in omloop, wat het tot een soort Heilige Graal maakt in de wereld van Pokémon-verzamelaars. Sommige mensen zijn bereid om meer te betalen voor deze kaart dan voor een gebruikte auto.

Dus als je toevallig een Kangaskhan Family Event Trophy kaart in je bezit hebt, beschouw jezelf dan als de Beyoncé van de Pokémon-wereld: zeldzaam, begeerd en absoluut onvervangbaar.

Maar in tegenstelling tot Queen Bey, zal deze kaart niet zingen; het kan echter wel je bankrekening flink opfleuren.


5. Ishihara GX Promo

 • Wie: Tsunekazu Ishihara (CEO)
 • Prijs: €223.021
 • Jaartal: 2017

Dus je dacht dat een kaart met Pikachu of Charizard op de voorkant het neusje van de zalm was?

Denk nog eens na en maak kennis met de Ishihara GX Promo-kaart. Ja, je hebt het goed gehoord. Geen Charizard, geen Pikachu, maar de man, de mythe, de legende: Tsunekazu Ishihara, de CEO van The Pokémon Company zelf, op een Pokémon-kaart!

Deze kaart is niet alleen uniek omdat hij een menselijk wezen bevat in plaats van een wezen met superkrachten; hij is ook mega zeldzaam.

 Deze kaart is uitgegeven ter ere van Ishihara's 60ste verjaardag en werd alleen gegeven aan zijn naaste vrienden en medewerkers.

Ja, je moest in de inner circle van de Pokémon-keizer zijn om deze kaart te ontvangen. Dus tenzij je hem elke dag een goede morgen wenst of de bloemen op zijn bureau water geeft, is het waarschijnlijk dat je er geen hebt.

Wat maakt deze kaart zo kostbaar? Eenvoudig, het is als het bezitten van een stukje Pokémon-royalty. Verzamelaars betalen gigantische bedragen voor deze kaart. We praten hier over een som die de prijs van een luxe auto kan evenaren.

De bottom line? Als je deze kaart in je collectie hebt, dan ben je niet alleen een hardcore Pokémon-fan; je bent ook financieel onaantastbaar.

 Met deze kaart word je automatisch de Ash Ketchum van de verzamelwereld, maar dan met een veel, veel dikkere portemonnee.


4. Trophy Pikachu Gold

 • Wie: Pikachu
 • Prijs: 300.000
 • Jaartal: 1998

Stel je voor: het is 1998, en terwijl de rest van de wereld zich druk maakt over het "Millenniumprobleem," is er een kleine, schattige, elektrische muis die geschiedenis schrijft.

Enter de 1998 Trophy Pikachu Gold kaart, de Beyoncé onder de Pokémon-kaarten, zo exclusief dat zelfs de Elite Four geen toegang heeft.

Dit is niet je alledaagse Pikachu; dit is de Cristiano Ronaldo van Pikachu's, compleet met een gouden trofee die zelfs niet in zijn Pokedex-profiel past.

Deze kaart was een prijs voor de allerbeste deelnemers aan de allereerste officiële Pokémon-kaarttoernooien in Japan. Dus tenzij je een tijdmachine en een partij absurd sterke Pokémon-kaarten hebt, is de kans klein dat je deze kaart in je handen krijgt.

Wat maakt deze Pikachu zo goud waard? Naast de feitelijke goudkleurige trofee, wordt deze kaart beschouwd als een van de "heilige gralen" van Pokémon-verzamelobjecten.

Het is zo zeldzaam dat je een grotere kans hebt om een Shiny Mewtwo tegen te komen in het wild dan deze kaart te vinden in een garageverkoop.

Qua prijs kan deze kleine, vergulde muis je terugzetten met meer dan €300.000! Dus als je er eentje vindt, kun je beter je Thunder Shock klaar hebben, want deze Pikachu is een bliksemklap in je portemonnee waard.

 Als je hem echter kunt bemachtigen, ben je niet alleen een Pokémon-meester maar ook een financieel genie!


3. Commission Presentatie Galaxy Star Holo 

 • Wie: Blastoise
 • Prijs: €325.984
 • Jaartal: 1998

En dan de Commission Presentation Galaxy Star Holo Blastoise! Als Pokémon-kaarten de aristocratie van de verzamelwereld zijn, dan is deze kaart de Markies van Watergun en de Hertog van Hydro Pump.

Het is niet zomaar een kaart; het is een legende op glimmend karton.

Laten we eerst het mysterieuze "Commission Presentation" deel uit de naam verklaren. Deze kaart werd speciaal gemaakt voor interne presentaties bij Wizards of the Coast, de Amerikaanse uitgever van de Pokémon Trading Card Game. Denk aan een soort VIP-kaart, maar dan niet voor een nachtclub vol beroemdheden, maar voor een bedrijf vol nerds die besluiten welke Pokémon op welke kaart moet. Glamoureus, toch?

En wat betekent "Galaxy Star Holo"? Simpelweg dat de kaart een glanzende, sterrenstelsel-achtige holografische achtergrond heeft. Het is alsof Blastoise op het punt staat een intergalactische oorlog te ontketenen met zijn waterkanonnen.

Nu, hou je vast, want deze schat is zeldzaam. En met "zeldzaam" bedoelen we: "Je hebt meer kans om een eenhoorn te vinden die over een regenboog springt." Er wordt gespeculeerd dat er slechts een handvol van deze kaarten bestaan.

Waarde? Dit stukje hemelse waterkracht kan meer dan €300.000 opleveren. Dus, als je er eentje tegenkomt, zorg dan dat je je waterpokken hebt gehad, want dit is een Blastoise die je niet wilt missen!


2. Basis Set Shadowless 1st edition Holo

 • Wie: Charizard
 • Prijs: €380.315
 • Jaartal: 1999

De Shadowless 1st Edition Holo Charizard! Als Pokémon-kaarten de kunstwerken van de moderne jeugdcultuur zijn, dan is deze kaart de 'Starry Night' van Van Gogh, maar dan met vurige adem en een veel stoerdere houding.

Uitgebracht in 1999, is deze kaart de natte droom van elke verzamelaar, het equivalent van het vangen van Mewtwo met een standaard Pokébal na een wild avondje uit in de Kanto-regio.

Waarom is deze kaart de crème de la crème van Pokémon-verzamelobjecten?

Ten eerste, het is een 1e editie. Dat betekent dat het een van de allereerste Charizards is die uit de vulkanische diepten van de drukpersen kwam rollen.

Ten tweede is hij 'Shadowless', wat in Pokémon-taal betekent dat hij geen schaduwrand aan de rechterkant heeft. Dit maakt de kaart visueel aantrekkelijker en, je raadt het al, duurder dan een semester aan een privé-universiteit.

Nu, laten we het hebben over de 'Holo'. Dit betekent dat Charizard eruitziet alsof hij net uit een disco in de jaren '70 is gestapt, glanzend en fonkelend en al. Geef toe, wie wil er nu geen glimmende, vurige draak?

De prijs? Hou je vast aan je Pokéballen, want deze kaart kan meer dan €350.000 waard zijn. Dus als je er eentje hebt, gefeliciteerd! 

Je kunt nu je hypotheek afbetalen, of, weet je, houd hem gewoon en blijf de coole kid in de buurt, net als in 1999.


1. Illustrator CoroCoro Comics Promo

 • Wie: Pikachu
 • Prijs: €4.759.345
 • Jaartal: 1998

Ah, de Pikachu Illustrator-kaart, ook wel bekend als de "Mona Lisa" van de Pokémon-kaarten, maar dan met veel meer bliksemschokken en minder mysterieuze glimlachen.

Deze kaart is in 1998 uitgebracht en is zo exclusief dat hij waarschijnlijk nooit in een kinderhand heeft gelegen, tenzij dat kind een mini-Bruce Wayne was met een voorliefde voor Japanse stripboeken.

De kaart werd oorspronkelijk uitgegeven als een prijs voor een tekenwedstrijd door CoroCoro Comics in Japan. Ja, je leest het goed: je moest een Picasso-in-de-dop zijn om deze te bemachtigen.

De kaart toont Pikachu als de "Illustrator" in plaats van de "Trainer", en in tegenstelling tot de meeste van ons, heeft deze Pikachu waarschijnlijk een beter CV en een hoger banksaldo.

Waarom? Omdat deze kaart verkocht kan worden voor een bedrag waarvoor je ook een bescheiden huis kunt kopen.

Er zijn naar schatting slechts 39 exemplaren van deze kaart, wat betekent dat het waarschijnlijker is dat je een glimmende Charizard in je cornflakes vindt dan dat je ooit deze kaart in handen krijgt.

Kortom, als je deze kaart hebt, ben je niet alleen de Ash Ketchum van de kaartverzamelingswereld, maar ook de Bill Gates ervan.


Veelgestelde vragen

Wat is de duurste Pokémon kaart?

De duurste Pokémon kaart van dit moment is de Illustrator Pikachu, die voor €4,7 miljoen werd verkocht. 


Hoe wordt de waarde van een Pokémon kaart bepaald?

Bij het bepalen van de waarde van een Pokémon kaart wordt er gekeken naar drie dingen: de zeldzaamheid, de conditie en vraag en aanbod.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>